Placeholder

Veelgestelde vragen over energielabels

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn woning of bedrijfspand?

Het belang van een energielabel voor je woning of bedrijfspand kan niet genoeg benadrukt worden. Waarom heb je nou een energielabel nodig? Of je nu je woning wilt verkopen, verhuren, of zelfs een nieuw huis laat bouwen, een energielabel is verplicht.

Heb ik een energielabel nodig voor mijn vakantie-/recreatiewoning?

Ben jij eigenaar van een vakantie- of recreatiewoning? Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht dat alle vakantiewoningen en recreatiewoningen zijn voorzien van een energielabel. Dit betekent dat de beheerders en eigenaren van deze woningen tot die tijd de mogelijkheid hebben om een geregistreerd energielabel aan te vragen en aan de verplichtingen te voldoen.

Wat is de nieuwe regelgeving voor energielabels?

Bij de verkoop of verhuur en oplevering van je woning was je al verplicht om een energielabel op te laten stellen. Wat er is verandert is de manier waarop het energielabel wordt vastgesteld, oftewel, de nieuwe regelgeving. Per 1 januari wordt het energielabel bepaald op basis van NTA8800. Dit doet een gediplomeerd energieprestatie adviseur (EP Adviseur) welke werkt voor een BRL9500 gecertificeerd bedrijf.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Bij de verkoop of verhuur van je woning en de verkoop, verhuur of oplevering van een groot aantal utiliteitspanden is een geldig energielabel verplicht. Bij de labelplicht voor woningen gelden echter een aantal uitzonderingen, zoals voor monumenten. De labelplicht voor utiliteitsbouw geldt voor een groot aantal specifieke functies. Als je als eigenaar van de woning of van het utiliteitspand in de geldende gevallen geen geldig energielabel hebt, riskeer je een boete.

Wat is het verschil tussen de basis- en detailmethodiek?

Een energielabel voor je woning of bedrijfspand wordt opgesteld middels de basismethodiek of de detailmethodiek. Wanneer je een bestaand gebouw verkoopt of verhuurt dan heb je een energielabel nodig welke is opgesteld volgens de basismethodiek. Dit geldt voor alle bestaande gebouwen met een bouwjaar vóór 2021. De detailmethodiek gebruik je ter beoordeling van gebouwen die nieuw gebouwd zijn na 1 januari 2021.

Krijg ik een boete als ik geen energielabel heb?

Wanneer je een huis verkoopt, verhuurt of oplevert zonder geldig energielabel dan kan je hiervoor een boete krijgen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van energielabels. Is er geen energielabel, dan krijgt de leverende partij een boete. De boete is voor privé personen € 435 en voor rechtspersonen € 870. Als eigenaar van een utiliteitspand zonder geldig energielabel riskeer je een boete die kan oplopen tot wel € 20.250. Goed om te weten: er zijn ook uitzonderingen.

Wat zegt een energielabel over mijn woning of bedrijfspand?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Gebouwen met energielabel A++++ zijn het energiezuinigst, de minst zuinige gebouwen krijgen energielabel G. Verder is het theoretische energieverbruik in kWh per m² te zien en het aandeel hernieuwbare energie. Op het energielabel is te zien welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn soorten isolatie, beglazing en het vervangen van de cv-ketel voor een warmtepomp. De energielabel-adviseur stelt het energielabel vast met de nieuwe bepalingsmethode NTA8800.

Hoe kan ik controleren of ik een geldig energielabel heb?

In de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid EP-online kun je controleren of jouw woning of bedrijfspand een geldig energielabel heeft. Dit doe je door je postcode + huisnummer of je registratienummer in te voeren in de zoekbalk. Alleen definitief geregistreerde energielabels zijn terug te vinden in deze database.

Voorlopige energielabels welke gebouweigenaren in 2015 hebben ontvangen zijn niet geldig en zijn ook niet terug te vinden in deze database. Energielabels zijn na het moment van opname tien jaar geldig, daarna zijn ze niet meer zichtbaar in EP-online.

Wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende typen gebouwen?

Bij het aanvragen van je energielabel vul je zelf in onder wat voor type jouw woning of bedrijfspand valt. Op Woninglabel.nl maken we onderscheid tussen woningen en bedrijfspanden. Onder woningen vallen vier woningtypes: appartement, rij– of tussenwoning, hoek– of twee-onder-een-kapwoning en vrijstaande woning.

Het type woning heeft invloed op je energielabel. Tussenwoningen komen naar verhouding meestal wat gunstiger uit de bus, aangezien dit type woning minder verliesoppervlakte heeft.

Hoe lang is een (oud) energielabel geldig?

Energielabels zijn essentiële documenten voor huiseigenaren en verhuurders in Nederland. De labels bieden inzicht in de energie-efficiëntie van een woning en spelen een cruciale rol bij de verkoop of verhuur van onroerend goed. Maar hoe lang is een (oud) energielabel geldig? In dit artikel bespreken we de geldigheidsduur van energielabels, registratievereisten en de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je energielabel up-to-date is.

Wat is de relatie tussen energieprijzen en mijn energielabel?

Er is geen relatie tussen energieprijzen en de uitkomst van jouw energielabel. Energieprijzen worden alleen gebruikt voor maatwerkadviezen om de terugverdientijden door te rekenen. Voor de rest bestaat er geen verband tussen energieprijzen en jouw energielabel.

Daarentegen is het wel verstandig om stijgende energieprijzen in de gaten te houden. Zo kun je op zoek gaan naar eventuele duurzamere alternatieven voor huidige installaties in jouw pand. Met de stijgende gasprijzen wordt de cv-ketel bijvoorbeeld steeds minder interessant. Het kan dan, afhankelijk van jouw situatie, verstandig zijn om over te stappen op een warmtepomp.

Hoe zwaar weegt het energielabel mee in de verkoopprijs van mijn woning of bedrijfspand?

Hoe zwaar je energielabel meeweegt in de verkoopprijs van je woning of bedrijfspand is sterk van de situatie afhankelijk. Een beter energielabel kan de waarde van je gebouw doen stijgen en kan ook de verkoop van je pand doen versnellen.

De verkoopprijs voor een woning ligt in Nederland gemiddeld €6.000 hoger bij een groener energielabel. Dit is gebaseerd op een gemiddelde stijging van 2% in de verkoopprijs bij een energielabel van één stap hoger dan voorheen. Bij drie stappen of meer neemt de verkoopprijs gemiddeld toe met 3,8% of hoger.

Kan ik rentekorting ontvangen na verduurzaming van mijn woning of bedrijfspand?

Heb je onlangs je huis verduurzaamd? Dan kom je in aanmerking voor hypotheekrentekorting. De duurzaamheid van je huis wordt bepaald op basis van je Energielabel, Energie-Index en/of EPC-norm. De exacte bepaling hiervan verschilt per geldverstrekker.

De meeste nieuwe huizen worden al energiezuinig opgeleverd. Maar heb je onlangs je woning verduurzaamd? Haal dan het onderste uit de kan en kom in aanmerking voor hypotheekrentekorting. Bij onder andere de Rabobank, ABN Amro, Triodos en ASN Bank kun je in aanmerking komen voor hypotheekrentekorting.

Hoe verduurzaam ik mijn woning of bedrijfspand?

Je woning of bedrijfspand kan op verschillende manieren worden verduurzaamd. De duurzaamheid van je gebouw hangt bijvoorbeeld af van de isolatie, het type beglazing, zonnepanelen, en de aanwezige installaties voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Per woning of bedrijfspand lopen de verduurzamingsmaatregelen sterk uiteen. Wel zijn er een aantal zaken die over het algemeen in acht kunnen worden genomen bij het verduurzamen van je gebouw.

Wat is het verschil tussen een energie-index, energielabel en energieprestatiecertificaat (EPC)?

De energie-index bestaat niet meer, deze valt namelijk onder de oude methodiek. De energie-index is vervangen voor de EP 2. De EP 2 geeft het primair fossiel energieverbruik aan. Het energieprestatiecertificaat (EPC) bestaat niet meer in Nederland, maar nog wel in België. In Nederland heet dit nu simpelweg het energielabel. Je ontvangt na de afronding van de aanvraag een document waarop het energielabel staat aangeduid.

Meer lezen over bedrijfspanden?

Ga jij je bedrijfspand verkopen, verhuren of opleveren? Dan is het aanvragen van een energielabel zakelijk pand verplicht. Er zijn een aantal zaken waar je als bedrijfspanden eigenaar rekening mee moet houden. Via de onderstaande knop lees je alles wat je moet weten over de bedrijfsenergielabels voor jouw pand.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu