Placeholder

Isoleren kun je leren!

11 July 2022Jelmer Jasken

Isoleren is een effectieve verduurzamingsmaatregel als je wilt besparen op je energierekening. Maar hoe weet je of je huis goed geïsoleerd is? Hoe kun je je woning isoleren? En wat kost het om een huis te isoleren? In dit artikel beantwoorden we de komende weken al je brandende vragen.

Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is?

Voordat je aan de slag gaat met het (beter) isoleren van je woning is het belangrijk om de huidige staat van je woning vast te stellen. Een huis is goed geïsoleerd als alle aspecten van de woning zijn meegenomen: de buitenmuren, het dak, de vloer en de ramen.

Bij isolatie geldt over het algemeen: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het huis geïsoleerd is. Er zijn verschillende diktes:

 • Isolatielaag van < 4cm wordt beschouwd als minimaal
 • Isolatielaag van 5 – 7cm wordt beschouwd als matig
 • Isolatielaag van 8 – 12 cm wordt beschouwd als goed
 • Isolatielaag van > 13cm wordt beschouwd als zeer goed

Hoe ouder het huis, hoe dunner de isolatielaag over het algemeen.

Buitenmuurisolatie controleren

De buitenmuur van je woning kun je aan de binnen- en buitenkant isoleren. De spouwmuur kan ook geïsoleerd zijn. Een goede indicator om te checken of de buitenmuur van je woning ook geïsoleerd is, is door het materiaal van de buitenmuur te checken. Is de buitenmuur van bakstenen gebouwd en zijn deze zichtbaar? Dan is de buitenkant van je woning niet geïsoleerd. Er kan dus extra isolatiemateriaal zijn aangebracht als je geen bakstenen maar pleisterwerk of steenstrips ziet.

Je kunt ook checken of de buitenmuur van je woning aan de binnenkant is geïsoleerd. Dit doe je door te checken of er een voorzetwand is geplaatst. Bij het raamkozijn kun je gemakkelijk zien of er een voorzetwand is geplaatst. Is de muur dikker dan 30 cm? Dan is er een voorzetwand aangebracht.

Of de spouwmuren geïsoleerd zijn check je als volgt: is je huis gebouwd voor 1975? Dan heeft de spouwmuur geen isolatie. Benieuwd of de vorige bewoners de spouwmuur wel al hebben geïsoleerd? Loop dan om de buitenmuur heen en check of je om de meter kleine ronde gaten gevuld met specie ziet zitten. Is je huis gebouwd tussen 1975 en 1992? Dan is de spouwmuurisolatie 5 tot 7 cm dik.

Dakisolatie controleren

Is je huis voor 1974 gebouwd en zijn er daarna geen isolatiemaatregelen getroffen? Dan is het dak niet geïsoleerd. Is je huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? Dan is de oorspronkelijke isolatie matig. Huizen die na 1991 zijn gebouwd hebben vaak betere dakisolatie.

Wil je weten of je dak na de bouw aan de binnenkant extra geïsoleerd is? Kijk dan aan de binnenkant van het dak op plekken waar de zolder niet volledig is afgewerkt, zoals achter een ventilatiepijp of schot. Wil je weten of het dak aan de buitenkant (extra) is geïsoleerd? Til dan een dakpan op.

Vloerisolatie controleren

Is je huis voor 1982 gebouwd? Dan is de vloer niet geïsoleerd. Is je huis tussen 1982 en 1992 gebouwd? Dan is de vloer matig geïsoleerd. Als je huis na 1992 is gebouwd is de vloerisolatie goed. Je kunt in de kruipruimte checken of de vloer extra is geïsoleerd. Dit zie je aan het piepschuim, een kurkplaat of de glas- of steenwol die aan de vloer is gemonteerd. Isolatiemateriaal kan ook op de bodem van de kruipruimte liggen of tussen de vloer en vloerbedekking.

Raamisolatie controleren

Nieuwe huizen hebben sinds 1992 dubbel glas of HR++ glas. Het soort glas check je door te kijken hoeveel glasplaten het raam heeft. Enkel glas heeft één glasplaat. HR++ en dubbel glas hebben twee glasplaten met een aluminium strip. Bij HR++ glas staat er vaak HR++ op de aluminiumstrip vermeld. Is dit niet het geval? Dan kun je een vlamtest doen. Houd binnen een vlammetje voor het glas als het buiten donker is. Vervolgens kijk je schuin op het glas. Zie je vier vlammetjes die allemaal dezelfde kleur hebben? Dan is je raam van dubbel glas. Zie je een tweede of derde vlam met een andere kleur? Dan is je raam van HR++ glas.

Hoe kan ik mijn woning isoleren?

Wil je precies weten welke isolatiemaatregelen jij nog aan jouw woning kunt treffen? Doe dan de isolatie-zelfscan.

Buitenmuurisolatie, dakisolatie en raamisolatie kun je het beste door een vakkundig bedrijf laten uitvoeren. Ben je een beetje handig? Dan kun je vloerisolatie ook prima zelf aanbrengen. Controleer wel van tevoren of de kruipruimte hoog genoeg is. 35cm is de minimale hoogte om zelf te kunnen isoleren, 50cm en hoger werkt prettiger. Reken vervolgens goed uit hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Je brengt het materiaal tegen de onderkant van de vloer aan en kunt kiezen voor bijvoorbeeld thermoskussens, platen van hout, kurk, EPS, vlas, schuim, glas- of steenwol. Informeer ook van tevoren of je dichte verpakkingen isolatiemateriaal mag retourneren. Ben je dan toch in de bouwmarkt? Neem gelijk een gratis kluswijzer over isoleren mee. Kies voor isolatiemateriaal dat een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,3 heeft. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor isolatiemateriaal met Rd 5. Lees voor het isoleren goed de handleiding bij de verpakking. Als je vragen hebt over de uitvoering kun je contact opnemen met de fabrikant of een bouwtechnisch adviseur. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de kruipruimte en check of er ventilatiegaten in de buitenmuren zitten.

Er zijn ook een aantal kleine isolerende maatregelen die je zelf voor je woning kunt treffen. Zo is het belangrijk om naden en kieren af te sluiten. Een brievenbusborstel aanbrengen is bijvoorbeeld een gemakkelijke isolatiemaatregel die iedereen kan treffen. Daarnaast kun je folie achter de radiatoren plakken om warmteverlies tegen te gaan. Isolerende gordijnen kunnen ook erg goed isoleren en kunnen tot wel €270 schelen op je energierekening. Ten slotte kun je ook zelf isolerende folie op je ramen plakken. Dit isoleert natuurlijk wel een stuk minder goed dan HR++ of driedubbel glas.

Wat kost het om mijn huis te isoleren?

Als je je huis gaat isoleren is het goed om vooraf te weten hoeveel je dit ongeveer gaat kosten. Daarom hebben we een handig kostenoverzicht voor je gemaakt (bron: Zoofy):

 • Dakisolatie – €15 – €90 per m2
 • Spouwmuurisolatie – €10 – €30 per m2
 • Vloerisolatie – €15 – €40 per m2
 • Gevelisolatie – €20 – €115 per m2
 • Schuurisolatie – +/- €20 per m2

Voor spouwmuurisolatie kun je onderscheid maken per type woning:

 • Flat/appartement – +/- €460
 • Rijtjeshuis – +/- €750
 • Hoekwoning – +/- €1200
 • 2-onder-1-kap – +/- €1350
 • Vrijstaande woning – +/- €3000

Hoeveel bespaar ik per jaar met goede isolatie?

Goede isolatie is een investering, maar je bespaart er uiteindelijk wel geld mee op je energierekening. Dit is hoeveel je gemiddeld genomen (over alle typen woningen) bespaart per jaar:

 • Dakisolatie – €434 per jaar
 • Vloerisolatie – €620 per jaar
 • Spouwmuurisolatie – €744 per jaar
 • Gevelisolatie – €1500 per jaar

Is isolatie voor mijn huis nodig?

Ben je nou benieuwd of jouw huis (extra) isolatie nodig heeft? Laat dan een nulmeting voor verduurzaming uitvoeren door één van de bij Woninglabel.nl aangesloten adviseurs. Door onze vergelijker in te vullen vind je gemakkelijk en snel de adviseur die het beste bij jou past.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen