Placeholder

Over energielabels

Het energielabel vraag je gemakkelijk en snel aan via Woninglabel.nl. Het wettelijk verplichte energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning of bedrijfspand is. Waardevolle informatie! Maar waarom en voor wie is dit waardevolle informatie? En wat heb je eigenlijk aan een energielabel?

Waarom een energielabel?

De aarde warmt op! Dit komt doordat we broeikasgassen zoals CO2 op allerlei manieren uitstoten. Voor een groot deel komt deze CO2 uit jouw woning. Omdat de aarde opwarmt en de CO2 voor een groot deel uit jouw woning komt is de regelgeving voor energielabels in het leven geroepen. Zo is de energieprestatie van jouw woning gemakkelijk inzichtelijk.

Het energielabel is wettelijk verplicht door de overheid, met enkele uitzonderingen. Wanneer je je woning of bedrijfspand verkoopt, verhuurt of nieuw laat bouwen moet er een energielabel aanwezig zijn. Kun je geen geldig energielabel laten zien? Dan kun je een boete krijgen.

Wat is een energielabel?

Om de energieprestatie van gebouwen makkelijker met elkaar te vergelijken is het energielabel bedacht. Op het energieprestatiecertificaat staat met de letters A t/m G aangegeven hoe energiezuinig jouw woning of bedrijfspand is. Hierin staat A voor heel zuinig en G voor heel onzuinig. De isolatie, de warmtebron, maar ook de ventilatie en energie opwekkers zoals zonnepanelen bepalen samen hoe energiezuinig jouw gebouw is.

Het label wordt opgesteld door een gediplomeerde energieprestatie adviseur (EP Adviseur) aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken! Een energielabel-adviseur maakt onderscheid tussen verschillende typen gebouwen voor het vaststellen van een energielabel.

Weet je niet of jouw woning of bedrijfspand al een geldig energielabel heeft? In de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid EP-online kan je controleren of jouw gebouw een geldig energielabel heeft. Een energielabel is tien jaar geldig.

Wat heb je aan een energielabel?

Het energielabel is natuurlijk verplicht bij de verkoop, verhuur of nieuwbouw van je woning of bedrijfspand. Maar wat is verder het nut van het energielabel eigenlijk? En wat zegt het label over mijn gebouw?

Veelgestelde vragen over energielabels

Heb je nu nog meer vragen over energielabels? We hebben een handig overzicht met alle veelgestelde vragen voor je.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu