Placeholder

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn woning of bedrijfspand?

Het belang van een energielabel voor je woning of bedrijfspand kan niet genoeg benadrukt worden. Waarom heb je nou een energielabel nodig? Of je nu je woning wilt verkopen, verhuren, of zelfs een nieuw huis laat bouwen, een energielabel is verplicht. In Nederland houdt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een scherp oog in het zeil en controleert of je in het bezit bent van een definitief energielabel. Maar waarom is dit label zo essentieel en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen en leggen we uit waarom een energielabel onmisbaar is voor jouw woning of bedrijfspand. Heb je bij de verkoop of verhuur geen energielabel? Dan kan je een boete krijgen. 

Het belang van energiezuinigheid

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning of bedrijfspand is. Dit is niet zomaar een label, het is een waardevolle indicator van de energie-efficiëntie van het gebouw. Een energiezuinig pand verbruikt minder energie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Minder energiekosten betekenen meer financiële ruimte voor andere zaken. 

Invloed op de verkoop en verhuur

Hier komt nog een voordeel om de hoek kijken: energiezuinige gebouwen zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders. Koopwoningen met een groen energielabel worden sneller verkocht en kunnen vaak voor een hogere prijs worden aangeboden dan panden met een rood label. Dit betekent dat je niet alleen geld bespaart op energiekosten, maar ook je investering kunt terugverdienen bij de verkoop of verhuur. 

Maximale huurprijs bij gereguleerde huurwoningen

Voor verhuurders van gereguleerde huurwoningen is het energielabel eveneens van groot belang. Het label speelt namelijk een rol bij het bepalen van de maximale huurprijs. Met een beter energielabel kun je dus een hogere huurprijs vragen, wat het rendement op je investering aanzienlijk kan verhogen.

Daarnaast is het vanaf nu ook voor huurders mogelijk om moeiteloos het energielabel afschrift voor een huurwoning te verkrijgen. Deze handige service is beschikbaar via MijnOverheid. 

Waarom het vernieuwen van je energielabel nodig is

Stel je hebt al een energielabel voor je pand, maar je hebt in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen. Dan is het misschien interessant om je label te vernieuwen. Het energielabel blijft namelijk 10 jaar geldig. Door de verbeteringen in je pand te laten reflecteren in je energielabel, laat je zien dat je continu investeert in energiezuinigheid. 

Adviezen voor energiebesparende maatregelen

Naast de energieprestatie-indicator (de labelletter) bevat het energielabel ook waardevolle adviezen voor mogelijke energiebesparende maatregelen specifiek voor jouw type gebouw. Deze adviezen omvatten niet alleen welke maatregelen je kunt nemen, maar geven ook een indicatie van de kosten en baten. Het implementeren van deze maatregelen draagt bij aan een comfortabeler en energiezuiniger pand. Dan is het niet waarom heb je een energielabel nodig, maar daarom!

Verplichte afspraak met een energieprestatie-adviseur

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een afspraak te maken met een erkende energieprestatie-adviseur (EP Adviseur) om een energielabel te verkrijgen. Via de vergelijker van Woninglabel.nl kun je een geschikte adviseur selecteren, die vervolgens bij je langs komt om de benodigde inspectie uit te voeren.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image