Placeholder

5 manieren om je energielabel te verhogen

18 April 2024Jelmer Jasken

Door je energielabel te verhogen of te verbeteren, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verhoog je ook de waarde van je woning in de meeste gevallen. Het verbeteren van je energielabel is afhankelijk van verschillende factoren.

Bepaalde typen woningen zijn bijvoorbeeld makkelijker te verduurzamen dan andere. Denk aan het isoleren van de woning of het laten plaatsen van zonnepanelen, dit verschilt per type woning.

De invloed van het type woning op het energielabel

Sommige typen woningen zijn eenvoudiger te verduurzamen. Een appartement op de tweede verdieping, omringd door andere appartementen, heeft veel verwarmde oppervlaktes om zich heen. Een appartement heeft dus relatief weinig ‘verliesoppervlakte’. Verliesoppervlakte zijn delen van de woning waar energie verloren gaat. Denk hierbij aan de muren. Met behulp van energiemonitoring kan nauwkeurig bepaald worden waar en hoeveel energie verloren gaat, waardoor gerichte verduurzamingsmaatregelen genomen kunnen worden.

Het is dus eenvoudiger om een appartement verder te verduurzamen dan een vrijstaande woning. Een vrijstaande woning heeft namelijk veel verliesoppervlakte, waardoor er meer verduurzamingsmaatregelen nodig zijn om een hoger of beter energielabel te behalen.

De verschillende manieren om je energielabel te verbeteren of verhogen

Je woning moet een energielabel hebben bij verkoop, verhuur of nieuwbouw. Misschien wil je het energielabel verbeteren of verhogen om andere redenen: een lagere energierekening of gewoon je steentje bijdragen aan duurzaamheid. Hieronder beschrijven we 5 manieren om het energielabel van je woning te verbeteren. Het verbeteren van je energielabel zie je vervolgens terug in je woningwaarde.

1. Het isoleren van je woning

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Alles over isolatie lees je in dit artikel. De kruipruimte van je woning kun je eventueel zelf isoleren met bijvoorbeeld isolatiechips. Hieronder vind je de verschillende mogelijke manieren om je huis te isoleren:

  • Dakisolatie: Je kunt je dak isoleren aan de buiten- of binnenkant, waardoor er minder warmte verloren gaat.
  • Spouwmuurisolatie: Heeft jouw woning een spouwmuur? Laat deze dan vullen met isolatiemateriaal. Zoek hierbij naar een partner die milieuvriendelijk isoleert. Is er geen spouw aanwezig, of is deze ongeschikt voor isolatie? Kies dan voor gevelisolatie aan de buitenzijde of plaats voorzetwanden aan de binnenkant.
  • Bodem- en vloerisolatie: Je kunt de bodem van de kruipruimte (indien aanwezig) en de vloer van je woning isoleren. Vloerisolatie heeft een groter effect dan het isoleren van de bodem van de kruipruimte.

Voordat je dure installaties aanbrengt in je woning, is het belangrijk om eerst te zorgen voor goede isolatie en beglazing. Zo minimaliseer je het energieverlies.

2. Goede beglazing & kozijnen

Heeft je woning nog enkel glas? Vervang dit dan door dubbel glas, HR++ of HR+++ glas. We schreven al eens over de voordelen van triple glas. Hoe je kunt checken welke soorten ramen je woning nu heeft, lees je hier. Heb je momenteel dubbel glas, maar zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor HR+++ of triple glas. Dit type driedubbel glas vereist een apart kozijn, maar isoleert het beste.

Zijn je kozijnen nog goed en ben je tevreden met HR++ glas? Dan heb je geen nieuwe kozijnen nodig. HR++ glas isoleert ook al veel beter dan dubbel glas.

3. Zorg voor ventilatie

Wanneer je je woning hebt geïsoleerd, is ventilatie heel belangrijk. Doordat je de naden en kieren hebt dichtgemaakt, komt er vaak minder frisse lucht binnen. Ventilatie zorgt voor een schone en gezonde lucht.

Je kunt nieuwe ventilatie aanschaffen of de bestaande ventilatie verbeteren. Een woning met mechanische ventilatie en een oude ventilatiebox op wisselstroom heeft een hoger energieverbruik. Vervang de oude ventilatiebox door een nieuwe op gelijkstroom. Hiermee bespaar je al snel 130 kWh per jaar.

Dit verlaagt je energierekening en vergroot de kans op een beter energielabel. Wil je nog verder gaan? Overweeg dan een warmteterugwinning ventilatiesysteem (wtw-ventilatie). Dit is een grotere ingreep met veel aanpassingen aan het leidingwerk.

4. Een HR-combiketel of warmtepomp

Een HR-combiketel of warmtepomp kan een goed alternatief zijn voor de huidige CV-ketel in je woning, mits je woning goed geïsoleerd is en de juiste beglazing heeft. Als je verwarmingssysteem met lagere temperaturen de woning goed warm kan houden, kan een hybride warmtepomp ook interessant zijn.

We schreven ook al eens over de verschillende soorten warmtepompen.

Voldoet je woning nog niet aan voldoende isolatiemaatregelen of is de investering in een warmtepomp te groot? Kies dan voor een HR-combiketel. Deze ketel gaat 15 jaar mee. Mocht je in de tussentijd willen overstappen naar een warmtepomp, dan kan het verstandig zijn om de HR-combiketel te huren, want dat is tegenwoordig ook mogelijk.

Weet je niet goed welke ketel het meest geschikt is voor jouw woning? Laat dan een nulmeting met verduurzamingsadvies (maatwerkadvies) uitvoeren door een van onze adviseurs. De adviseur die het beste bij je past, vind je gemakkelijk en snel via Woninglabel.nl!

5. Het plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen kan een aantrekkelijke verduurzamingsmaatregel zijn voor jouw woning. Hiermee wek je op een duurzame manier energie op voor je woning. Tot 2025 kun je gebruikmaken van de salderingsregeling, waarbij je het teveel aan opgewekte energie mag terugleveren voor hetzelfde tarief als de stroom die je normaal gesproken afneemt.

Maar wat kost een zonnepaneel? Hoe werken zonnepanelen? En is het dak van je huis geschikt voor zonnepanelen? We schreven al eens over al jouw vragen over zonnepanelen. Verder worden zonnepanelen soms uitgeschakeld door netbeheerders. Waarom dit gebeurt en tips om dat te voorkomen, hebben we ook behandeld.

Verduurzamingsadvies om je energielabel te verhogen

Wil je echt goed en duidelijk advies over hoe je je energielabel kunt verhogen? De energieprestatie-adviseurs in onze vergelijker kunnen naast het opstellen van een energielabel ook verduurzamingsadvies geven.

Daarnaast is de Saman Groep een installateur die duurzaam en comfortabel wonen voor iedereen bereikbaar maakt.

Heb je net meerdere van bovenstaande maatregelen getroffen en is het tijd voor een up-to-date energielabel? Kies dan een adviseur in onze vergelijker en regel snel jouw nieuwe energielabel!

Gecertificeerd maatwerkadvies om je energielabel te verbeteren

Naast het eerder genoemde verduurzamingsadvies, kun je ook kiezen voor een gecertificeerd maatwerkadvies. Wil je de energieprestatie van je woning of bedrijfspand verbeteren en ben je benieuwd welke maatregelen daarvoor nodig zijn? En wil je weten welke financiële investering dit met zich meebrengt?

Vraag dan een maatwerkadvies aan bij een van onze aangesloten adviseurs van Woninglabel.nl. Het maatwerkadvies biedt uitgebreide informatie over passende maatregelen voor jouw situatie, inclusief de bijbehorende kosten en de terugverdientijd. Met dit gecertificeerde maatwerkadvies is het verhogen of verbeteren van je energielabel eenvoudig inzichtelijk!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel

Placeholder
23 July 2024

Natuurvriendelijk isoleren van je huis

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat