Placeholder

5 manieren om je energielabel te verhogen

11 December 2023Jelmer Jasken

Door je energielabel te verbeteren/verhogen gaat niet alleen je energierekening omlaag, maar stijgt ook vaak je woningwaarde. Het verhogen van je energielabel is van veel factoren afhankelijk. Zo zijn bepaalde typen woningen makkelijker te verduurzamen dan andere woningen.

Invloed van type woning op energielabel

Sommigen typen woningen zijn gemakkelijker te verduurzamen. Een appartement op de tweede verdieping, omringd door andere appartementen grenst aan veel verwarmde oppervlaktes. Zo’n appartement heeft dus relatief weinig ‘verliesoppervlakte’: oppervlaktes waar energie ontsnapt. Het is dus makkelijker om zo’n appartement verder te verduurzamen dan een vrijstaande woning bijvoorbeeld. Een vrijstaande woning heeft namelijk veel verliesoppervlakte en er zijn dus meer verduurzamingsmaatregelen nodig om op een hoger energielabel uit te komen.

Isoleren

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Alles over isolatie lees je in dit artikel. De kruipruimte van je woning kun je eventueel ook zelf isoleren met isolatiechips bijvoorbeeld.

Voordat je dure installaties gaat aanbrengen in je woningen is het altijd belangrijk om allereerst de woning te isoleren en voor goede beglazing te zorgen. Zo zorg je ervoor dat er zo min mogelijk energie uit je woning kan otnsnappen.

Goede beglazing & kozijnen

Heeft jouw woning nog enkele glazen? Vervang deze dan door dubbel glas, HR++ of HR+++ glas. Hoe je checkt welke soorten ramen je woning nu heeft lees je hier. Heb je momenteel dubbel glas maar zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor HR+++ glas. Dit type driedubbel glas heeft namelijk een apart kozijn nodig, maar isoleert het allerbeste. Zijn je kozijnen nog goed en neem je genoegen met HR++ glas? Dan heb je geen nieuwe kozijnen nodig. Bovendien isoleert HR++ glas ook al een stuk beter dan dubbel glas.

HR-combiketel of warmtepomp

Een HR-combiketel of een warmtepomp kan een goed alternatief zijn voor de huidige CV-ketel in je woning. Als je woning voorzien is van goede isolatie en de juiste beglazing en je verwarmtingssysteem op lagere temperaturen de woning warm kan houden, dan kan een hybride warmtepomp interessant zijn. Welke typen warmtepompen er allemaal zijn lees je hier. Voldoet je woning nog niet aan voldoende isolatiemaatregelen of is de investering in een warmtepomp nog te groot? Kies dan voor een HR-combiketel. De ketel gaat 15 jaar mee, dus mocht je in de tussentijd willen overstappen naar een warmtepomp dan kan het verstandiger zijn om de HR-combiketel te huren.

Weet je niet goed welke ketel voor jouw woning het meest geschikt is? Laat dan een nulmeting met verduurzamingsadvies uitvoeren door een adviseur. De adviseur die het beste bij je past vind je gemakkelijk en snel via Woninglabel.nl.

Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een aantrekkelijke verduurzamingsmaatregel voor jouw woning zijn. Zo wek je op een duurzame manier de energie voor jouw woning op. Daarnaast mag je tot 2025 nog het teveel aan energie dat je opwekt terugleveren tegen hetzelfde tarief van de stroom die je normaliter afneemt. Maar wat kost een zonnepaneel? Hoe werken zonnepanelen? En is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?, hoor ik je vragen. De antwoorden op al die vragen lees je in dit artikel.

Verduurzamingsadvies om je energielabel te verhogen

Wil je nou echt goed advies ontvangen over hoe je je energielabel kunt verhogen? De energieprestatie-adviseurs in onze vergelijker kunnen naast het opstellen van een energielabel ook verduurzamingsadvies geven. Daarnaast is de Saman Groep een installateur om een duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar te maken.

Of heb je net bovenstaande maatregelen getroffen en is het tijd voor een energielabel dat up-to-date is? Kies dan een adviseur in onze vergelijker en regel snel jouw energielabel.

Een gecertificeerd maatwerkadvies om je energielabel te verhogen

Naast een verduurzamingsadvies heb je nu ook een gecertificeerd maatwerkadvies. Wil jij de energieprestatie van je woning of bedrijfspand verbeteren, ben je benieuwd welke maatregelen daarvoor nodig zijn en welke financiële investering dit met zich meebrengt? Vraag dan een maatwerkadvies aan bij één van de aangesloten adviseurs van Woninglabel.nl. Het maatwerkadvies biedt uitgebreide informatie over passende maatregelen voor jouw situatie, inclusief bijkomende kosten en de terugverdientijd. Je energielabel verhogen is makkelijk inzichtelijk met dit gecertificeerde maatwerkadvies!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 February 2024

Rechter beslist: dubbel glas ook in monumentaal pand

Placeholder
7 February 2024

Het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 blijft steken op 73.000

Placeholder
8 January 2024

Het energielabel 2024 wordt alsmaar belangrijker

Placeholder
28 December 2023

Nieuwe richtlijnen voor ISDE subsidie vanaf 2024