Placeholder

Hoe kan ik zonnepanelen installeren

14 July 2023Jelmer Jasken

Het hebben van zonnepanelen is gunstig voor zowel je energierekening als het milieu. Wist je echter dat je zelf zonnepanelen kunt installeren om gratis groene stroom op te wekken? Er zijn zelfs doe-het-zelf pakketten beschikbaar waarmee je de kosten van een installateur kunt besparen. 

Natuurlijk rijst de vraag of het financiële voordeel opweegt tegen de risico’s. Hoe kun je zonnepanelen installeren en wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten?

Zonnepanelen zelf plaatsen of niet

Wat zijn de redenen om zelf zonnepanelen te willen plaatsen? Een van de belangrijkste motivaties is ongetwijfeld de besparing op installatiekosten van een erkende installateur. Als je zelf de zonnepanelen plaatst, hoef je alleen de materiaalkosten te betalen. Echter, er zijn wel enkele nadelen waarmee je rekening moet houden.

Tijdens de installatie kunnen zonnecellen beschadigd raken, panelen kunnen slecht gemonteerd zijn waardoor ze bij een storm los kunnen komen, en er kunnen vochtproblemen optreden door onvoorzichtige dakwerken. Als doe-het-zelver ben je zelf verantwoordelijk voor deze mogelijke fouten. Als je samenwerkt met een installateur, is het de taak van de expert om eventuele reparatiekosten op zich te nemen.

Een doe-het-zelver loopt veel sneller het risico op een verkeerde plaatsing dan een gecertificeerde installateur. Een goede kennis van elektrische installaties is essentieel voor een optimale werking. 

Een op maat gemaakt legplan is van essentieel belang voor maximale opbrengst van je zonnepanelen. Je moet rekening houden met het totale benodigde vermogen van je installatie, de oriëntatie en hellingshoek van de panelen en mogelijke schaduwval. Bij een slecht legplan zullen zonnepanelen veel minder groene stroom produceren dan mogelijk is.

Door samen te werken met een erkende installateur kun je profiteren van verschillende subsidies en financiële voordelen die de kosten van de installatie aanzienlijk verlagen. Als je zelf zonnepanelen plaatst, heb je geen recht op deze voordelen.

Na de installatie moet je de installatie nog registreren bij de netbeheerder en een verplichte elektriciteitskeuring aanvragen. Een installateur neemt al deze zaken uit handen, zodat jij ontspannen achterover kunt leunen.

Het zelf plaatsen van zonnepanelen is een zeer precieze klus. Bovendien brengen dak- en elektriciteitswerkzaamheden ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Als je met een installateur samenwerkt, ben je verzekerd van een snelle, correcte installatie zonder administratieve rompslomp.

Benodigd materiaal voor het zelf installeren van zonnepanelen

Als je zelf de zonnepanelen gaat plaatsen, heb je verschillende materialen nodig. De belangrijkste componenten van het systeem zijn natuurlijk de zonnepanelen zelf. Zorg ervoor dat je panelen van goede kwaliteit kiest en die geschikt zijn voor je behoeften. Om de zonnepanelen op het dak te bevestigen, heb je een montagesysteem nodig. Dit systeem kan bestaan uit montagerails, beugels, klemmen en andere bevestigingsmaterialen. 

De opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen moet worden omgezet in wisselstroom die gebruikt kan worden in je woning. Daarvoor heb je een omvormer nodig. Zorg ervoor dat de omvormer geschikt is voor het vermogen van je zonnepanelen. Verder heb je kabels nodig om de zonnepanelen met de omvormer en het elektrische systeem van je huis te verbinden. Zorg ervoor dat je de juiste kabeldikte en connectoren gebruikt om verlies van energie en oververhitting te voorkomen. Naast de omvormer en bekabeling heb je mogelijk andere elektrische componenten nodig, zoals zekeringen, schakelaars en aardingsmaterialen. Wij raden je aan om een elektricien te benaderen voor de juiste componenten en aansluitingen. 

Om de zonnepanelen correct te installeren, heb je gereedschap nodig, zoals een boormachine, schroevendraaiers, tangen, een waterpas en mogelijk een soldeerbout. Zorg ervoor dat je over het juiste gereedschap beschikt voordat je aan de installatie begint. 

Hoe zelf de zonnepanelen installeren

En nu is het tijd voor de daadwerkelijke installatie van de zonnepanelen. Hiervoor hebben we een stappenplan opgesteld. Het is belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt en voldoende tijd besteedt aan het vergelijken van de verschillende zonnepanelen voordat je begint. Heb je een geschikt doe-het-zelfpakket gevonden? Volg dan het onderstaande plan.

Dakinspectie

Een grondige inspectie van het dak is van groot belang voordat je begint. Niet alle daken kunnen namelijk dezelfde belasting dragen. Tijdens de inspectie dien je te controleren of de dakconstructie nog voldoende stevig is en let daarbij goed op de staat van de dakbedekking. 

Legplan

Om een maximale opbrengst te behalen, is het belangrijk om te weten hoe de zonnepanelen op je dak moeten liggen. Daarnaast moet je bepalen hoeveel zonnepanelen met welk piekvermogen je nodig hebt. Dit leg je allemaal vast in een legplan. Bij het opstellen van dit plan dien je rekening te houden met je jaarlijkse stroomverbruik, de dakoriëntatie en de hellingsgraad. Met deze informatie kun je de benodigde berekeningen maken en bepalen welke panelen, draagstructuur, omvormer en bekabeling je moet gebruiken. 

Draagconstructie

Zodra het legplan gereed is, kun je van start gaan. Begin met het monteren van de draagconstructie op je dak. Bevestig dakhaken en monteer de rails. Het is van groot belang om het frame zorgvuldig te plaatsen, rekening houdend met de dakoriëntatie en de hellingsgraad. Als je een plat dak hebt, zorg dan voor voldoende ballast om te voorkomen dat de panelen bij harde wind omwaaien. 

Zonnepanelen installeren

Nadat de draagconstructie is geplaatst, kun je de zonnepanelen bevestigen. Wees voorzichtig tijdens het vervoer en de montage om de zonnecellen niet te beschadigen. Klik de panelen vast in de daarvoor bestemde eindklemmen en verbind ze met elkaar via de rails. 

Plaatsen bekabeling

Vervolgens dien je de benodigde kabels te plaatsen. Breng de gelijkstroom (DC) kabels vanaf het dak naar binnen, zodat ze kunnen worden aangesloten op de omvormer. Dit kan via een dakdoorvoer of door middel van boorgaten in de buitenmuur tot in de garage of berging. Trek de kabels volledig door naar de ruimte waar de omvormer wordt geplaatst. Voor de aansluiting van de omvormer op de elektriciteitskast heb je een wisselstroom (AC) kabel nodig. 

Plaatsen omvormer

Ten slotte kom je aan bij de laatste stap, namelijk het plaatsen van de omvormer. Deze dient te worden opgehangen in een goed geventileerde en niet al te stoffige ruimte, zodat het apparaat de geproduceerde warmte goed kan afvoeren. Volg de instructies in de bijgeleverde handleiding voor de juiste installatie van de omvormer. Sluit eerst de AC-kabel van de omvormer aan op de elektriciteitskast en vervolgens de DC-kabels van de panelen op de omvormer. 

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel