Impact van energielabel op woningwaarde groter dan ooit
Een veelbesproken onderwerp op ons Labelnieuws is hoe energielabels de waarde van woningen beïnvloeden. Het is cruciaal om een groen energielabel te hebben als je je woning met een hogere winst wilt verkopen. Op dit moment is de impact van een groen en verbeterd energielabel op de woningwaarde groter dan ooit tevoren. Uit onderzoek van Brainbay (2023) blijkt dat een verbeterd energielabel gemiddeld zorgt voor een waardestijging van 7,2% in vergelijking met dezelfde woning met een slechter energielabel.
Sinds eind 2021 is duurzaamheid een steeds belangrijkere factor geworden in de verkoopprijs van woningen. In deze periode nam de waardestijging bij een sprong in het energielabel geleidelijk toe. De afgelopen twee kwartalen is deze trend versterkt. Nu de woningmarkt begint af te koelen, hebben kopers meer keuzemogelijkheden en meer tijd tijdens het aankoopproces.
Dit resulteert in een kritischere blik op het energielabel en de algemene duurzaamheid van de woning. Blijkt uit het onderzoek van Brainbay naar de toename van de woningwaarde na een sprong in het energielabel.
Grootste waardestijging bij energielabelsprong D naar A+
Bij de overgang van energielabel D naar energielabel A+ en beter is de waardestijging het grootst, namelijk 10,4%. Dit is iets hoger dan de stap van label E naar A. Met een gemiddelde aankoopprijs van €394.000 in het eerste kwartaal, betekent dit een waardestijging van bijna €41.000.
Een woning die een sprong maakt van energielabel G naar label C kende in het eerste kwartaal een gemiddelde waardestijging van 8,3%. Een kwartaal eerder was dit nog 6,9%, wat ook zeker niet slecht is! Een ander voorbeeld is de sprong van label C naar label A. De woning is gemiddeld 5,4% meer waard geworden, tegenover 4,5% voorheen.
Grootste waardestijging door verduurzaming van oudere woningen
Bij woningen met een relatief oud bouwjaar wordt de woningwaarde door een hoger energielabel versterkt. In het voorbeeld van Brainbay blijkt de grootste waardevermeerdering plaats te vinden bij woningen die vóór 1920 zijn gebouwd, namelijk 7,6%. Naarmate woningen nieuwer zijn, neemt de waardestijging af. Voor woningen gebouwd na 1995 resulteert een energielabelsprong nog in een stijging van ruim 3% van de woningwaarde.
Grootste effecten in de provincie Groningen
De meerwaarde van een verbeterd energielabel varieert sterk tussen de provincies, waarbij sommige verschillen meer dan twee keer zo groot zijn. In de provincie Groningen stijgt de woningwaarde het meest. Een labelsprong van A naar C resulteert in een waardestijging van 8,7%. Ook in Friesland en Limburg is de waardestijging aanzienlijk. Daarentegen zijn de kleinste waardestijgingen te zien in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland.
Lees ook: Dit zijn de regio’s met de grootste keuze aan energieprestatie-adviseurs.
Verschillende oorzaken spelen een rol bij deze regionale verschillen. Ten eerste varieert de woningvoorraad per provincie. In provincies met relatief meer 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen is de gemiddelde meerwaarde iets hoger. Hetzelfde geldt voor verschillen in bouwperioden. Zoals eerder vermeld, is de waardestijging het grootst bij oudere woningen.
Daarnaast speelt de staat van de woning ook een rol. In de provincies Groningen, Friesland en Limburg is de woningmarkt gemiddeld genomen ruimer dan in andere provincies. Wanneer kopers meer woningen hebben om uit te kiezen en meer tijd hebben om die keuze te maken, blijkt dat woningen met een beter energielabel gemiddeld een hogere opbrengst hebben. Wil jij ook je woning verduurzamen voordat je hem te koop zet? Wij hebben een artikel geschreven met 5 manieren om je energielabel te verhogen!
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.