Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning
Gezien de energieprijzen van de afgelopen winters is het begrijpelijk dat steeds meer huiseigenaren bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Door verduurzaming krijgen steeds meer huizen in ons land een beter energielabel. Daar doe je het ook voor, toch? Maar hoeveel invloed heeft een beter energielabel op de verkoopprijs van je woning?
Eind 2022 had 25% van de verkochte woningen al een energielabel A, maar er stonden nog veel huizen te koop met een laag energielabel. Onderzoekers van de Universiteiten Tilburg en Maastricht concludeerden toen dat een woning met een rood energielabel steeds minder opleverde bij de verkoop.
In januari 2024 had bijna 38% van de Nederlandse woningen een energielabel A. Dit betekent dat onze huizen steeds duurzamer worden, een positieve ontwikkeling. Bovendien heeft begin 2024 64% van de Nederlandse woningen een geregistreerd energielabel.
Een uitstapje naar de utiliteitsbouw: Begin dit jaar had bijna 60% van de utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en winkels, een energielabel A of beter!
De effecten van verduurzaming
Eind 2022 voerde Brainbay, in samenwerking met de NVM, een onderzoek uit naar het effect van verduurzaming op de woningwaarde. De conclusie was duidelijk: hoe duurzamer het huis, hoe hoger de waarde. Elke stap naar een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde.
Een woning met energielabel C bracht ongeveer 8% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Dit betekende al snel een meerwaarde van zo’n €30.000 bij de toenmalige gemiddelde huizenprijzen. Een huis met energielabel A bracht zelfs 13% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G.
Ervaring Bieden & Wonen
Bieden & Wonen is een platform voor woningverkoop met makelaarskantoren door het hele land. Door gebruik te maken van een online biedplatform en een biedlogboek geven ze kopers en verkopers zo veel mogelijk duidelijkheid in het biedproces. Daarbij wordt standaard het energielabel van woningen vermeld.
We vroegen Bieden & Wonen hoe zij de invloed van het energielabel op de waarde van een woning ervaren. “Woningzoekers hangen steeds meer waarde aan het energielabel bij de koop van een woning. In enkele gevallen zien we zelfs dat het energielabel een doorslaggevende factor kan zijn in het keuzeproces. Daarbij zien we ook dat kopers steeds vaker informeren naar het werkelijke energieverbruik, in plaats van naar de maandbedragen. De meeste kopers zullen namelijk een nieuw energiecontract moeten gaan afsluiten” zegt de Interne Markt Specialist van Bieden & Wonen.
Lees ook: 7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijker wonen.
De meerwaarde van het energielabel
Eind 2022 was de woningmarkt ook iets ruimer, wat in vergelijking met nu een verademing was. Toen hadden de stijgende energiekosten, samen met de ruimere woningmarkt, invloed op de waarde van energielabels. Uit het onderzoek van Brainbay bleek dat in regio’s met een ruimer woningaanbod de meerwaarde van energielabels verder steeg. Vooral bij vrijstaande woningen van oudere bouwjaren werd de waarde van energielabels versterkt.
Kortom, het energielabel had en heeft nog steeds invloed op de verkoopprijs van je woning. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de hypotheek. Meerdere hypotheekverstrekkers bieden rentekorting aan voor woningen met een hoger energielabel, wat zorgt voor lagere maandlasten. In 2024 is de invloed van het energielabel op hypotheken zelfs toegenomen. Een beter energielabel kan leiden tot een hogere hypotheek, wat starters extra ruimte geeft op de, nu weer krappe, woningmarkt.
Ten slotte zorgt een beter energielabel ervoor dat je energiekosten beperkt blijven, hoewel dit natuurlijk afhangt van hoe je als woningeigenaar met deze energie omgaat.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.