Placeholder

Invloed energielabel op de verkoopprijs van een woning

4 November 2022Jelmer Jasken

Het is gezien de hoge energieprijzen niet gek dat steeds meer huiseigenaren bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Steeds meer woningen krijgen door de verduurzamingen een beter energielabel. Maar hoeveel invloed heeft een beter energielabel op de waarde van je woning?  

Tegenwoordig heeft 25% van de verkochte woningen al een energielabel A, maar er staan nog steeds veel huizen te koop met een laag energielabel. Onderzoekers van de Universiteiten Tilburg en Maastricht kwamen vorig jaar tot de conclusie dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij de verkoop van een woning.

Effecten van verduurzaming

Onlangs heeft Brainbay in samenwerking met de NVM, onderzoek gedaan naar het effect van de verduurzamingen op de waarde van een woning. Je raadt het al… Hoe duurzamer het huis, des te hoger de waarde van het huis. Daarbij komt dat elke stap naar een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. 

Een woning met energielabel C, brengt ten opzichte van een vergelijkbare woning met energielabel G, bijna 8% meer geld op. Als je nu kijkt naar de gemiddelde huisprijzen, levert dat al snel €30.000 euro op. Een woning met energielabel A brengt 13% meer op dan een vergelijkbaar huis met energielabel G.

Ervaring Bieden & Wonen

Bieden & Wonen is een platform voor woningverkoop met makelaarskantoren door het hele land. Door gebruik te maken van een online biedplatform en een biedlogboek geven ze kopers en verkopers zo veel mogelijk duidelijkheid in het biedproces. Daarbij wordt standaard het energielabel van woningen vermeld.

We vroegen Bieden & Wonen hoe zij de invloed van het energielabel op de waarde van een woning ervaren. “Woningzoekers hangen steeds meer waarde aan het energielabel bij de koop van een woning. In enkele gevallen zien we zelfs dat het energielabel een doorslaggevende factor kan zijn in het keuzeproces. Daarbij zien we ook dat kopers steeds vaker informeren naar het werkelijke energieverbruik, in plaats van naar de maandbedragen. De meeste kopers zullen namelijk een nieuw energiecontract moeten gaan afsluiten” zegt de Interne Markt Specialist van Bieden & Wonen.

Meerwaarde energielabel

Naast de stijgende energiekosten, heeft ook de ruimer wordende woningmarkt invloed op de waarde van energielabels. Uit het onderzoek van Brainbay komt naar voren dat er in de regio’s waar het woningaanbod ruimer is, de meerwaarde van de energielabels stijgen. De waarde van energielabels wordt versterkt bij de vrijstaande woningen met een ouder bouwjaar.

Naast het feit dat een hoog energielabel effect heeft op de waarde van een woning, kan het ook invloed hebben op de hypotheek ervan. Er zijn hypotheekverstrekkers die rentekorting geven als een woning een hoger energielabel heeft. De rentekorting kan voor lagere maandlasten zorgen. Daarnaast zorgt een goed energielabel dat je energiekosten enigszins beperkt blijven. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland