7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen
Een duurzaam huis levert tegenwoordig veel voordelen op. Je verhoogt je wooncomfort, verlaagt je energierekening en draagt bij aan het milieu. Duurzaam wonen is populair, hoewel het soms lijkt alsof je tegengewerkt wordt door bijvoorbeeld de energiebedrijven. Die zo goed als allemaal al terugleververgoedingen rekenen voor zonne-energie.
Vaak begint het met een tochtstrip en kan het eindigen met een sedumdak op je schuur of een windmolen in je achtertuin. Je vraagt je misschien af: wat is een sedumdak? Simpel gezegd, is een sedumdak een dakbedekking met begroeiing van planten.
Duurzaam wonen betekent isoleren, energie besparen, zelf energie opwekken en je huis en tuin duurzaam inrichten. Er zijn speciale subsidies en leningen beschikbaar om je woning te verduurzamen. Met de onderstaande tips kun je jouw huis duurzamer maken.
Tip 1: Isoleer je woning
De beste manier om energie te besparen en duurzaam te wonen is door te isoleren. Dit is de eerste stap naar een duurzamer huis. Een lager gasverbruik betekent minder CO2-uitstoot en je verdient de investering snel terug door een lagere energierekening. Isolatie vermindert tocht en kou met enkele kleine aanpassingen en bespaart direct op je energieverbruik.
Begin klein door tochtstrips te plaatsen om naden en kieren af te sluiten, folie achter de radiatoren te plaatsen, isolerende gordijnen op te hangen, isolerende folie op je ramen te plakken of schuimrubber om de verwarmingsbuizen te doen. Deze maatregelen verbeteren je energielabel niet, maar verlagen wel je energierekening.
Wat doet jouw gemeente?
Bij het Regionaal Energieloket kun je met je eigen postcode nagaan wat jouw gemeente doet om je te helpen bij het isoleren van je woning.
Tip 2: Bespaar energie
Huishoudelijke apparaten verbruiken veel energie. Minder stroomverbruik leidt direct tot een lagere energierekening. Wees zuinig met je apparaten en overweeg om oude apparaten te vervangen door energiezuinigere modellen. De energiebesparing van een nieuw apparaat is vaak zo groot dat je de kosten binnen enkele jaren al terugverdient.
Bespaar gas
Door tochtstrips en radiatorfolie te plaatsen, je huis te isoleren en je oude cv-ketel te vervangen door een energiezuinige HR-ketel, kun je je energierekening verlagen. Andere mogelijkheden zijn een waterbesparende douchekop, korter douchen, kleinere pannen gebruiken bij het koken op gas en de verwarming ‘s nachts lager zetten. Dit draagt allemaal bij aan duurzaam wonen.
Een warmtepomp
Een hybride of elektrische warmtepomp kan je energierekening aanzienlijk verlagen. Welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning hangt af van de isolatie en je budget.
Een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp bespaart tot 60% gas voor verwarming en verkleint de CO2-uitstoot met 25%. Het is goedkoper dan een elektrische warmtepomp en werkt samen met je bestaande HR-ketel.
Een elektrische warmtepomp
Met een elektrische warmtepomp ben je volledig van aardgas af. De CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 45-55%. Deze warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Voor zowel hybride als elektrische warmtepompen zijn subsidies beschikbaar.
Lees ook: Waarom zonnepanelen uitvallen en tips om dit te voorkomen!
Tip 3: Stap over naar duurzame energie
Kies voor groene stroom van een duurzame energieleverancier om je huis duurzamer te maken. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind, waterkracht en aardwarmte, met een lage CO2-uitstoot.
Tip 4: Wek zelf energie op
Veel Nederlanders wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Er zijn verschillende manieren om energie op te wekken.
Zonnepanelen
Op veel Nederlandse daken zie je zonnepanelen. Er zijn veel aanbieders en met zonnepanelen op je dak begint het besparen en opwekken van energie direct. De btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen kun je in 2024 terugvragen bij de Belastingdienst.
Windenergie
Met een kleine windmolen in je achtertuin kun je zelf elektriciteit opwekken. Dit komt vooral voor bij boeren vanwege de kosten en het onderhoud. Voor een kleine windmolen heb je wel een vergunning van de gemeente nodig.
Zonneboiler
Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie voor warm water en verwarming. De installatie bestaat uit een zonnecollector op je dak en een vat voor warm water in je woning.
Tip 5: Verduurzaam je dak en tuin
Bij duurzaam wonen hoort ook aandacht voor je dak en tuin. Minder tegels en meer groen is een goede eerste stap. Overweeg een eigen moestuin en gebruik regenwater om je tuin te besproeien. Een sedumdak of groen dak op bijvoorbeeld je schuur is ook een optie.
Tip 6: Subsidies, leningen en de verduurzamingshypotheek om duurzaam te wonen
Het verduurzamen van je huis kost geld, vooral in het begin. Maar gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar om je te helpen.
Tip 7: Afval scheiden en minder weggooien
Door afval te scheiden, kunnen materialen zoals papier, metaal, kunststof en glas worden hergebruikt om nieuwe producten te maken. In Nederland scheiden we ongeveer 60% van het huishoudelijke afval. Wat ooit afval was, kan nu weer worden omgezet in bruikbare materialen.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.