Placeholder

Alles wat je moet weten over de hybride warmtepomp

24 October 2023Jelmer Jasken

Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een cv-ketel gebruikt om je woning te verwarmen. Niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook op je energierekening. Lekker toch?

Hieronder lees je hoe een hybride warmtepomp werkt, welke verschillende varianten er zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel of hr-ketel. Gedurende het grootste deel van het jaar verwarmt de hybride warmtepomp je huis. Op de koudere dagen verwarmt de hybride warmtepomp je huis. Op koudere dagen neemt de cv-ketel gedeeltelijk of zelfs volledig de verwarming van je huis over. Dit is vaak instelbaar en afhankelijk van het type woning en de isolatiegraad. De cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van tapwater.

Bijna alle hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en bestaan uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze via leidingen met een koudemiddel naar de binnenunit. Hier wordt de warmte aan het water in het verwamingssysteem afgegeven. Er zijn ook steeds meer hybride warmtepompen die slechts uit één unit bestaan. Deze kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. 

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp

Nu je begrijpt hoe een hybride warmtepomp werkt, vraag je je vast af of je woning ervoor geschikt is. Of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp, en welk type het beste past. Hangt af van verschillende factoren.

  • Ruimte: Je hebt voldoende ruimte nodig voor zowel de binnen- als de buitenunit van de hybride warmtepomp. Deze moeten geplaatst worden op een plek waar jij en je buren geen hinder ondervinden van het geluid.
  • Isolatie: Een goede isolatie van je woning is essentieel. Voor een hybride warmtepomp zijn spouwmuur-, vloer- en dakisolatie vereist. Ook moet je rondom de woning minstens dubbel glas hebben. Gelukkig hebben bijna alle woningen die na 1995 zijn gebouwd, deze isolatievoorzieningen al. 
  • Warmteafgiftesysteem: Dit systeem geeft warmte af aan je woning, zoals vloerverwarming of radiatoren. Bij een standaard hybride warmtepomp wordt het water in de cv-leidingen verwarmd tot maximaal 55 graden Celsius. Hierdoor is een groot verwarmingsoppervlak nodig om je huis goed op temperatuur te krijgen. Vloerverwarming is daarom vaak ideaal. Er zijn ook speciale lage-temperatuur-radiatoren beschikbaar. Een hoge-temperatuur-warmtepomp kan het water zelfs tot 70 graden Celsius verwarmen. Waardoor je je huis ook kunt verwarmen met reguliere radiatoren. In dat geval hoef je de radiatoren niet te vervangen door vloerverwarming.

De beslissing om al dan niet een hybride warmtepomp aan te schaffen

Je staat voor een dilemma… Ga je nou wel of niet investeren in een hybride warmtepomp? In de meeste gevallen is een warmtepomp een goede keuze als je huis goed geïsoleerd is en je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt voor de installatie. Daarnaast verhoogt een goed geïsoleerde woning in 2024 de maximale hypotheek!

Ook als je zonnepanelen hebt of als je een bijdrage wilt leveren aan een beter milieu, kan een hybride warmtepomp een waardevolle toevoeging zijn. Maar zoals eerder genoemd, zijn er situaties waarin het waarschijnlijk verstandiger is om niet nu te investeren in een hybride warmtepomp. Bijvoorbeeld als je huis slecht geïsoleerd is, als er te weinig ruimte is voor de installatie, als de warmtepomp geluidsoverlast veroorzaakt voor je buren. Of als je in een flatgebouw met blokverwarming woont.

Het geluid van een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid produceert, voornamelijk vanwege een draaiende ventilator in de unit. De meeste geluidsoverlast ervaar je wanneer de warmtepomp op volle capaciteit draait, bijvoorbeeld bij zeer lage buitentemperaturen rond de 7 graden Celsius. Als het kouder wordt, springt de cv-ketel bij, en de warmtepomp draait dan minder hard of schakelt zelfs volledig uit. Ook als je de thermostaat binnen een paar graden hoger zet, kan dit leiden tot meer geluidsoverlast.

De verplichte hybride warmtepomp vanaf 2026

Volgens de plannen van het kabinet zijn alle huiseigenaren in Nederland vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief voor het verwarmen van hun woning. In veel gevallen betekent dit het installeren van een hybride warmtepomp. Andere opties die als duurzaam worden beschouwd, zijn stadsverwarming, een volledig elektrische warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp (airco) als deze energiezuinig genoeg is. 

Deze verplichting tot het gebruik van hybride warmtepompen is een maatregel om bij te dragen aan de klimaatdoelen. Nederland streeft ernaar om in 2030 de CO2-uitstoot met 50% te verminderen en uiteindelijk in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het verwarmen van je huis met een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp resulteert in een lager gasverbruik en dus ook in minder CO2-uitstoot. 

Lees ook: Wat betekenen de energielabels A tot en met G?

Welke hybride warmtepomp past bij mijn huis

De meeste hybride warmtepompen die beschikbaar zijn, zijn lucht-water-warmtepompen. Deze systemen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze door aan het water in het verwarmingssysteem. Er zijn verschillende varianten van de lucht-water-warmtepomp beschikbaar.

Split warmtepomp

Een split hybride warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze via leidingen naar de binnenunit. Daar wordt het water voor de verwarming verwarmd.

In vergelijking met de meeste monoblock warmtepompen heeft een split warmtepomp doorgaans een iets lager vermogen. Dit resulteert in een lager rendement. Als je een split warmtepomp met een hoger vermogen wilt, kun je dit bespreken met de leverancier. Een nadeel van deze warmtepompen is dat ze vaak een kleinere ventilator hebben die meer geluid maakt. Als je een split warmtepomp met een grotere en dus stillere ventilator wilt, kun je dit ook bij de leverancier navragen.

Split warmtepompen zijn doorgaans goedkoper dan monoblock warmtepompen. Hun buitenunits zijn relatief klein en kunnen gemakkelijk worden opgehangen of op platte daken worden geplaatst.

Bij de installatie van een split warmtepomp moet meestal een gecertificeerde installateur worden ingeschakeld. Dit komt doordat er meestal met leidingen wordt gewerkt die synthetisch koudemiddel bevatten, wat schadelijk is voor het milieu als het vrijkomt.

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp bestaat uit slechts één unit, die zowel binnen als buiten geplaatst kan worden en rechtstreeks wordt aangesloten op de cv-installatie. 

De leidingen van een monoblock warmtepomp lopen van buiten naar binnen en zijn vaak dikker dan die van een split warmtepomp. Hierdoor moeten er grotere gaten in de muur of het dak worden geboord. Het is belangrijk om deze gaten achteraf goed af te dichten om lekkages en warmteverlies te voorkomen. Monoblock warmtepompen hebben meestal een hoger vermogen, wat resulteert in een hoger rendement. Ze hebben ook vaak een grotere ventilator, die stiller is. 

Bij een monoblock warmtepomp is slechts één unit nodig in plaats van twee. In sommige gevallen is er wel een regelunit binnen nodig voor een hybride warmtepomp zonder buitenunit. Monoblock warmtepompen zijn doorgaans gemakkelijker te installeren en hebben vaak lagere installatiekosten. Bovendien mag elke installateur deze warmtepomp installeren.

Echter, monoblock warmtepompen zijn vaak duurder dan split warmtepompen. Een monoblock warmtepomp moet dichter bij de cv-ketel worden geïnstalleerd, omdat hij anders niet overal geplaatst kan worden.

Hoge-temperatuur-warmtepomp

Overweeg je een hoge-temperatuur-warmtepomp? Zorg ervoor dat je goed wordt geïnformeerd door de installateur. Bij deze warmtepompen geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement van de warmtepomp. Veel hybride warmtepompen schakelen over op de cv-ketel bij een bepaald rendement, afhankelijk van de verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs. Bij sommige modellen kun je deze verhouding zelf instellen.

Hoge-temperatuur-warmtepompen vereisen vaak minder aanpassingen aan het afgiftesysteem, zoals radiatoren. Ook hoef je voor deze warmtepompen geen gecertificeerde installateur in te schakelen. Toch vormen ze vaak een grotere investering vanwege hun hoog elektriciteitsverbruik. Het financiële rendement is hierdoor iets lager en het duurt langer om de warmtepomp terug te verdienen. Deze warmtepompen schakelen bovendien eerder over naar de cv-ketel, waardoor de gasbesparing minder is. Daarnaast is het aanbod van hoge-temperatuur-warmtepompen momenteel beperkt.

Gewone warmtepomp

Een gewone warmtepomp heeft een lager stroomverbruik en biedt daardoor een hoger financieel rendement. Waardoor je de investering sneller terugverdient. Er is een ruime keuze aan verschillende modellen van diverse aanbieders, en ze zijn vaak goedkoper dan hoge-temperatuur-warmtepompen. Wel vereisen ze vaak meer aanpassingen aan het afgiftesysteem, zoals het installeren van vloerverwarming in plaats van radiatoren.

Hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel

Als je van plan bent om een hybride warmtepomp te installeren en tegelijkertijd je cv-ketel wilt vervangen. Kan een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel een goede keuze zijn. Met slechts één apparaat in huis weet je zeker dat de cv-ketel en hybride warmtepomp goed samenwerken. Deze hybride warmtepomp heeft ook een buitenunit. 

All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp is geschikt als je je woning in fasen wilt verduurzamen. Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, maar kan ook zelfstandig je woning verwarmen wanneer deze beter geïsoleerd is. Voor warm tapwater sluit je een boiler aan op de warmtepomp. Deze warmtepomp heeft vaak een iets hoger vermogen dan een normale hybride warmtepomp, zodat hij je woning ook bij lagere temperaturen zelfstandig kan verwarmen. Het is belangrijk te weten welk vermogen je in de toekomst nodig hebt, dus laat je hierover goed adviseren. Deze warmtepompen zijn beschikbaar in zowel split- als monoblock uitvoeringen. 

PVT hybride warmtepomp

Sinds kort kun je ook een hybride warmtepomp aanschaffen in combinatie met PVT-panelen. Deze zonnepanelen leveren niet alleen elektriciteit, maar ook warmte. Achter de panelen zit een soort radiator waardoor water met antivries stroomt. Dit water gaat via leidingen naar de warmtepomp, die de temperatuur verder verhoogt en de warmte aan de cv-installatie afgeeft.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride warmtepomp die gebruikmaakt van de ventilatielucht in de woning. Waardoor je geen apart luchtafzuigsysteem nodig hebt. Dit type warmtepomp heeft een hoog rendement omdat het de warmte uit de al redelijk warme binnenlucht gebruikt. Het vereist echter wel meer ondersteuning van de cv-ketel, omdat de hoeveelheid lucht die door het ventilatiesysteem gaat vaak beperkt is. Er zijn ook warmtepompen beschikbaar die warmte uit zowel de ventilatielucht als de buitenlucht halen.

Aandachtspunten van een hybride warmtepomp

  • Onderhoud: Het jaarlijkse onderhoud van een hybride warmtepomp kost doorgaans tussen de €110 en €180. Tijdig onderhoud zorgt ervoor dat de warmtepomp energiezuinig blijft werken en verlengt de levensduur tot wel 20 jaar.
  • Goede combinatie met zonnepanelen: Bij de aanschaf van een warmtepomp bespaar je op je gasrekening, maar je elektriciteitskosten kunnen stijgen. Combineer de warmtepomp met zonnepanelen om ook je elektriciteitskosten te verlagen en je totale energieverbruik te optimaliseren.
  • Ander soort warmte: Veel warmtepompen verwarmen je huis op een lagere temperatuur, wat anders aanvoelt dan verwarmen met hoge temperatuur, zoals bij radiatoren. In het begin kan dit wennen zijn, maar over het algemeen ervaren mensen deze verwarmingsmethode als comfortabel.
  • Waterzijdig inregelen: Als je een hybride warmtepomp laat installeren, is het slim om tegelijkertijd het verwarmingssysteem goed in te regelen. Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat alle kamers in een woning gelijkmatig worden verwarmd. Wat leidt tot het beste rendement en comfort.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel