Placeholder

Wat betekenen de energielabels A tot en met G

24 November 2022Jelmer Jasken

Je ziet in woningadvertenties altijd een vermelding van het energielabel met kleur en letter. Hoe beter het energielabel, hoe minder je betaalt aan energiekosten. Maar wat betekenen de energielabels van A tot en met G? Een energielabel geeft het energieverbruik van een woning aan van zeer zuinig A++++ (groen), tot totaal niet energiezuinig G (rood).

Energielabels A tot en met G betekenen het volgende

Ben je van plan een woning te kopen? Kijk dan eerst goed naar het huidige energielabel van de woning. De energiekosten vallen onder je maandelijkse lasten en het is gunstig als deze, vooral nu, niet te hoog zijn. De kleur en letter van je energielabel geven dus een indicatie van het verbruik van een woning. 

De verschillende energielabels

De letter en kleur van een energielabel geven onder andere aan hoeveel hoeveel energie gebruikt moet worden om een woning te verwarmen en/of te verkoelen. Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe minder energiekosten het met zich meebrengt en vice versa. Belangrijke factoren voor het bepalen van een energielabel is het soort woning (vrijstaand, hoek/2-onder-1-kap-woning, rij/tussenwoning of een appartement), het verbruik en hoe  energie wordt opgewekt. Beschik jij over zonnepanelen of een warmtepomp? Dan wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nodig hebt van een energieleverancier. Bekijk hieronder hoeveel energie een woning ongeveer jaarlijks verbruikt. 

G – Zeer hoog energieverbruik – >380 kWh per vierkante meter;
F – Hoog energieverbruik – 335 < 380 kWh per vierkante meter;
E – Redelijk hoog energieverbruik – 290 < 335 kWh per vierkante meter;
D – Gemiddeld energieverbruik – 250 < 290 kWh per vierkante meter;
C – Redelijk laag energieverbruik – 190 < 250 kWh per vierkante meter;
B – Laag energieverbruik – 160 < 190 kWh per vierkante meter;
A – Zeer laag energieverbruik – 105 < 160 kWh per vierkante meter;
A+ – Zeer laag energieverbruik – 75 < 105 kWh per vierkante meter;
A++ – Zeer laag energieverbruik – 50 < 75 kWh per vierkante meter;
A+++ – Zeer laag energieverbruik – < 50 kWh per vierkante meter;
A++++ – 0 kWh per vierkante meter.

Energielabel A(++++)

Een woning krijgt een energielabel A(++++) als het heel goed geïsoleerd is, zonnepanelen of een zonneboiler heeft en beschikt over een zeer zuinige cv-ketel of warmtepomp. In veel gevallen krijgen de nieuwbouwwoningen een energielabel A+ of hoger. Een woning met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Woningen met dit label verbruiken net zoveel energie als dat het zelf opbrengt in een jaar tijd. Het betekent per definitie niet direct dat je energierekening ook €0 is, want je hebt waarschijnlijk huishoudelijke elektrische apparaten. Met deze apparaten wordt natuurlijk geen rekening gehouden bij het opstellen van een energielabel. 

Lees ook: Het energielabel en de invloed op hypotheek leennormen 2024.

Energielabel B

Een woning met energielabel B zijn ook zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Dit komt bijvoorbeeld doordat een woning HR++ glas heeft in plaats van normaal dubbelglas. Verder vind je in dit soort woningen waarschijnlijk alleen geen duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.  

Energielabel C

Een woning met energielabel C is relatief energiezuinig en verbruikt weinig energie. Met andere woorden zijn dit soort woningen goed geïsoleerd, maar is er wel ruimte voor verbetering. Dit soort woningen worden in de zomer nog erg warm. Verder vind je hier vaak wat ouder dubbelglas en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen aanwezig. 

Energielabel D

Een gemiddelde woning in Nederland heeft energielabel C of D. Dit zijn voornamelijk de woningen uit de jaren ‘80 en ‘90, welke matig zijn geïsoleerd. Woningen met een labels D zijn hoogstwaarschijnlijk nog beter te isoleren. Verder dien je rekening te houden met een mogelijk verouderde cv-ketel en dat niet alle ramen zijn voorzien van dubbelglas. Hierdoor zal de energierekening hoger uitvallen dan bij woningen met energielabels A, B of C. Wil je een hoger label? Dan kun je relatief makkelijk de isolatie verbeteren of zonnepanelen aanschaffen. 

Energielabel E

Oranje of rode energielabels betekenen dat het energieverbruik van een woning redelijk hoog is. Dit zie je vaak bij voornamelijk de wat oudere woningen, welke slecht geisoleerd zijn. Vaak hebben de kozijnen in de slaapkamers nog enkelglas en heeft de cv-ketel in de winter moeite om een woning warm te houden. Dit soort tochtige huizen hebben impact op je wooncomfort en de energiekosten. 

Energielabel F

Een woning met energielabel F is in de meeste gevallen niet geïsoleerd. Het kan zijn dat er een vernieuwde cv-ketel aanwezig is, maar die heeft dan erg veel moeite om de woning te verwarmen. Zomers is het binnen net zo warm als buiten. Je verbruikt veel energie en dat zie je ook terug op de energierekening. 

Energielabel G 

Een woning met energielabel G heeft vaak ook geen vernieuwde cv-ketel en misschien vind je zelfs nog wel een gaskachel. Het verduurzamen van een woning met label G is een grote klus, maar in sommige gevallen is dat het meer dan waard.

Als het goed is weet je nu precies wat de energielabels A tot en met G betekenen. Je energielabel verbeteren? Lees dan hieronder gerust verder!

Ik wil mijn energielabel verbeteren

Als je een woning koopt met een slecht energielabel begin je vaak bij het investeren in isolatiemateriaal. Dit niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook je wooncomfort te verbeteren. Dit soort zaken kun je bespreken als je hypotheek aanvraagt. Het ligt er natuurlijk wel aan wat en hoe je alles aanpakt. Het isoleren van een dak hoeft niet per sé moeilijk en duur te zijn. Als je een beetje handig bent kun je dit al snel doen voor €10 à €15 per vierkante meter. Alles lezen over isolatie kan hier

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland