Energielabel aanvragen
Als je een gebouw bezit en je van plan bent om het te verkopen of te verhuren, moet je een energielabel aanvragen. Dit geldt ook voor nieuwbouwprojecten. Dit label laat zien hoe energiezuinig je gebouw is. Hier leggen we uit waarom het belangrijk is om een energielabel aan te vragen en hoe je dat kunt doen.
Wil je snel een energielabel aanvragen?
Het energielabel is verplicht volgens de wet. Bij Woninglabel.nl stelt een gecertificeerde energieprestatie adviseur (EP Adviseur) jouw energielabel op. Op Woninglabel.nl kies je zelf de energielabel-adviseur die het beste bij jou past door je gegevens in te vullen en te filteren op prijs, levertijd en beoordeling.
Wat is een energielabel?
Om te begrijpen wat een energielabel is, laten we eens kijken naar wat het precies inhoudt en welke informatie op het label staat.
Op een energieprestatiecertificaat wordt met letters van A++++ tot en met G aangegeven hoe energiezuinig jouw huis of bedrijfspand is. Bijvoorbeeld, A(++++) staat voor heel zuinig, terwijl G betekent dat het gebouw heel onzuinig is. Verschillende factoren zoals isolatie, verwarmingsbronnen, ventilatie en zelfs zonnepanelen beïnvloeden de energiezuinigheid van je gebouw.
Daarnaast geeft het energielabel suggesties om je woning of bedrijfspand energiezuiniger te maken. Denk aan isolatie van het dak of de installatie van zonnepanelen.
Ook vertelt een energielabel of je woning geschikt is om van gas af te gaan, en of er nog extra isolatie nodig is voor bijvoorbeeld een warmtepomp. In een slecht geïsoleerde woning heeft het namelijk weinig zin om over te stappen op een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.
Een energielabel wordt opgesteld door een erkende energieprestatie adviseur (EP Adviseur), die meer dan 150 verschillende kenmerken bekijkt. Deze adviseur houdt ook rekening met het type gebouw bij het vaststellen van het energielabel.
Wil je liever kijken en luisteren dan lezen? Maarten, een van de eigenaren van Woninglabel.nl, legt in een korte video uit wat een energielabel is.
Waarom een energielabel aanvragen?
Waarom bestaat het energielabel zoals we dat nu kennen? En waarom zou je eigenlijk een energielabel aanvragen?
Onze planeet warmt op door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, die op verschillende manieren vrijkomen. Een groot deel van deze CO2-uitstoot komt van huishoudens, ook van die van jou en mij. Vanwege deze opwarming en de aanzienlijke bijdrage van huishoudens aan de CO2-uitstoot zijn er regels gekomen over energielabels.
De overheid wil met het energielabelbeleid eigenaren aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp.
Maar waarom zou je dan een energielabel aanvragen? Simpel gezegd, omdat het moet van de wet. Het hebben van een energielabel is rechtstreeks gekoppeld aan de opwarming van de aarde, dus de overheid heeft het label verplicht gesteld.
Je moet een energielabel aanvragen bij de verkoop, verhuur en nieuwbouw van een huis of bedrijfspand. Zodra je een advertentie online plaatst, moet je een geldig energielabel hebben.
Als je geen geldig energielabel kunt laten zien, kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete verschilt tussen particulieren en bedrijven. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarvoor deze verplichting niet geldt.
Hoe vraag je een energielabel aan?
Vroeger, voor 2021, kon je een energielabel aanvragen met een paar klikken online en alles afhandelen met foto’s. Maar nu, met de nieuwe regels na 2021, moet er een energielabel-adviseur bij je thuis langskomen voor inspectie. Om een energielabel aan te vragen, kun je een betrouwbare adviseur vinden via Woninglabel.nl. We begeleiden je stap-voor-stap in het proces van het aanvragen van een energielabel.
Stap 1: kies een energielabel-adviseur
Begin met het kiezen van de juiste energieprestatie adviseur (EP Adviseur). Via Woninglabel.nl vul je een aantal gegevens in in onze vergelijker. Daarna kun je een energielabel aanvragen.
Invullen van gegevens
Om een geschikte energielabel-adviseur te vinden, hebben we eerst wat gegevens van je nodig. In onze vergelijker geef je aan of het voor een woning of bedrijfspand is. Vervolgens vul je je postcode en huisnummer in. Op basis daarvan zoeken we bij de overheid hoe groot je woning of bedrijfspand is. Geef ook aan om wat voor soort gebouw het gaat.
Het energielabel aanvragen
Na het invullen kom je op een pagina waar je kunt zien welke energielabel-adviseurs er bij jou in de buurt beschikbaar zijn om een energielabel op te stellen. De prijzen die je ziet, zijn voor jouw woning of bedrijfspand. Hetzelfde geldt voor de levertijd. Als je snel een energielabel nodig hebt, kies je misschien voor een duurdere adviseur met een kortere levertijd. Check ook altijd de beoordelingen van de adviseur. Als die goed zijn, kun je direct het bedrijf reserveren en een energielabel-adviseur aan het werk zetten.
Let op: je gaat hiermee een opdracht tot dienstverlening aan met de adviseur voor het getoonde tarief en wordt niet meer verrast door extra kosten. Wij werken dus niet met offertes.
Stap 2: je kunt nu achterover leunen
Nu is het aan de energielabel-adviseur, jij kunt ontspannen. De adviseur probeert binnen 24 uur contact met je op te nemen en een afspraak te maken voor de opname.
Voor het bepalen van het energielabel heeft de adviseur één tot anderhalf uur nodig om de woning te inspecteren. Voor een bedrijfspand duurt het meestal langer. Het energielabel wordt opgesteld aan de hand van meer dan 150 kenmerken.
Na de opname werkt de adviseur de gegevens uit met gespecialiseerde software en berekeningen. Het energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energieverbruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr).
Stap 3: ontvang het energielabel
De opname is gedaan en de adviseur heeft het energielabel klaar. Na het opstellen ervan registreert de adviseur het energielabel in de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-Online. Vervolgens stuurt de adviseur jou het geregistreerde energielabel samen met de factuur per e-mail.
Nadat je het energielabel hebt ontvangen, sturen wij van Woninglabel.nl jou nog een korte vragenlijst om de adviseur te beoordelen. Zo kunnen nieuwe klanten jouw ervaring meenemen bij het kiezen van een energielabel-adviseur. We controleren de beoordelingen en plaatsen die (eventueel anoniem) op Woninglabel.nl.
Wat moet je aanleveren na het aanvragen van een energielabel?
Nadat je de aanvraag voor het energielabel hebt gedaan, komt de EP adviseur bij je thuis om de woning op te nemen. Het is belangrijk dat je tijdens deze opname aanwezig bent. Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk informatie over de woning beschikbaar hebt. Denk hierbij aan bouwtekeningen, documenten en facturen van duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie, enzovoorts.
Hoe vind je het energielabel van je huis of bedrijfspand?
Weet je niet zeker of je huis of bedrijfspand al een geldig energielabel heeft? Je kunt dit controleren in de landelijke database van de Rijksoverheid genaamd EP-Online. Daar kun je controleren of je gebouw een geldig energielabel heeft en hoe lang het nog geldig is. Een energielabel is tien jaar geldig.
Waarom een energielabel aanvragen bij Woninglabel.nl?
Heb je een energielabel nodig voor je huis of bedrijfspand? Dan wil je snel en flexibel geholpen worden. Je verwacht een goede en snelle service, natuurlijk voor een betaalbare prijs. Dat is precies waarom mensen kiezen voor Woninglabel.nl! Bij ons vergelijk je alle energieprestatie adviseurs (EP Adviseurs) en vinden we de adviseur die bij je past. Wij bij Woninglabel.nl staan voor het makkelijk maken van moeilijke dingen. Daarom beoordelen onze klanten ons gemiddeld met een 4,9 uit 5 sterren. Hier zijn we trots op en dit geeft ons de energie om jou de beste service te verlenen!
Bij Woninglabel.nl is het eenvoudig om de energielabel-adviseur te vinden die het beste bij je past. Je kunt filteren op prijs, levertijd en beoordeling. Alle energielabel-adviseurs die bij Woninglabel.nl zijn aangesloten, moeten gediplomeerd zijn en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de BRL9500. Op dit moment zijn er meer dan 350 energielabel-adviseurs verbonden aan Woninglabel.nl. We houden dagelijks de activiteiten van onze energielabel-adviseurs in de gaten. Zo hebben we direct inzicht in de werkelijke levertijden en de ervaringen van klanten. Door voortdurend te werken aan een sterk netwerk van energielabel-adviseurs, vind je bij ons niet alleen de beste adviseur voor jouw situatie, maar ook gegarandeerde kwaliteit!
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.