Placeholder

Wat heb je aan een energielabel?

Het energielabel is natuurlijk verplicht bij de verkoop, verhuur of nieuwbouw van je woning of bedrijfspand. Maar wat is verder het nut van het energielabel eigenlijk? We bespreken met jou de belangrijkste voordelen van het energielabel.

Energieprestatie inzichtelijk

Met een energielabel kunnen kopers of huurders van jouw woning of bedrijfspand direct zien hoe energiezuinig het gebouw is zonder te kijken naar de energierekening. Dit is handig, omdat een energiezuinig gebouw meer wooncomfort biedt, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Dus óók nog beter voor het milieu. Daarnaast kun je met een energiezuinig gebouw flink besparen op de energierekening. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat kopers en huurders vaak bereid zijn om meer te betalen voor een woning of bedrijfspand met een gunstig energielabel. Uit een onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt zelfs dat woningen met een rood (F en G) energielabel bij de verkoop ruim 30.000 euro minder opleverden in 2021. Woningen worden dus met steeds grotere prijskortingen verkocht.

Duurzaamheidsadviezen

Op het energielabel staat een samenvatting van de belangrijkste kenmerken van jouw woning of bedrijfspand die te maken hebben met de energieprestatie. Maar wist je dat er ook handige adviezen op het energielabel staan over het energiezuiniger maken van jouw gebouw? Deze mogelijke maatregelen worden bepaald op basis van de kenmerken van jouw woning of bedrijfspand. Zo kun je gemakkelijk inzien hoe je de energieprestatie van jouw gebouw kan verbeteren. Denk bij de adviezen bijvoorbeeld aan een gegeven streefwaarde van het isoleren van de muren van jouw woning of bedrijfspand.

Huurprijs van jouw woning of bedrijfspand

Als verhuurder word je beloond voor het energiezuinig maken van jouw woning of bedrijfspand. Het energielabel weegt namelijk best zwaar mee in de huurprijs die je voor jouw gebouw kan vragen! Bij een zelfstandige huurwoning telt de energieprestatie mee in het puntenaantal. Je krijgt meer huurpunten voor jouw woning wanneer je een gunstiger label hebt.

Hypotheekverstrekkers zijn blij

Wanneer je je hypotheeklening gebruikt voor verduurzamingsmaatregelen kun je vaak hypotheekrentekorting krijgen. Hypotheekverstrekkers vinden het namelijk fijn wanneer hun geld in een toekomstbestendig gebouw zit! Met een energielabel kun je dit inzichtelijk maken voor jouw hypotheekverstrekker.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu