Placeholder

Wat zegt een energielabel over mijn woning of bedrijfspand?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Gebouwen met energielabel A++++ zijn het energiezuinigst, de minst zuinige gebouwen krijgen energielabel G. Verder is het theoretische energieverbruik in kWh per m² te zien en het aandeel hernieuwbare energie. Op het label is te zien welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn soorten isolatie, beglazing en het vervangen van de cv-ketel voor een warmtepomp. De energieprestatie adviseur (EP Adviseur) stelt het energielabel vast met de nieuwe bepalingsmethode NTA8800.

Het energielabel komt voort uit de Europese klimaatdoelstellingen en is onderdeel van het Energieakkoord. Hiermee voldoet Nederland aan de EPDB (Energy Performance of Buildings Directive), de Europese richtlijn voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Het doel is om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren om zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Hoe beter de energieprestatie van een woning of bedrijfspand, hoe zuiniger het energielabel.

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen moet er altijd een geldig energielabel worden overhandigd. Voor een groot deel van de utiliteitsgebouwen geldt ditzelfde. Voor sommige typen woningen gelden echter bepaalde uitzonderingen voor de energielabelplicht. Beschikt je woning of bedrijfspand niet tijdig over een geldig energielabel? Dan riskeer je een boete.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu