Placeholder

Vraag naar kantoorpanden met label A blijft groeien

16 June 2022Jelmer Jasken

De vraag naar kantoren met energielabel A of beter blijft groeien. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Savills (2022). In Amsterdam betreft 70% van de afname van kantoren een kantoor met energielabel A of beter. Tien jaar geleden was dit slechts 30%. De toename heeft te maken met het feit dat steeds meer bedrijven streven naar een kleinere ecologische voetafdruk.

Huurprijzen kantoren label A stijgen

Met de stijgende vraag neemt ook de huurprijs van kantoren met een energielabel A of hoger toe. In 2013 was er nog geen huurprijsverschil, nu bedraagt dit in Amsterdam al €35 per vierkante meter meer. Als verklaring stelt Savills dat huurders bereid zijn meer te betalen. Daarnaast zijn kantoorpanden met een beter energielabel vaak ook nieuwer en van betere kwaliteit.

Investeerders hebben een sterke voorkeur voor duurzame kantoorpanden

Daarnaast hebben investeerders een steeds sterkere voorkeur voor duurzame kantoorpanden, zelfs als dit betekent dat ze er minder voor terugkrijgen. De bruto aanvankelijke opbrengst van BREEAM-gecertificeerde kantoorpanden (duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale impact op het milieu) is gedaald tijdens de afgelopen 8 jaar. Aan de andere kant is de bruto aanvankelijke, gemiddelde opbrengst van kantoorpanden in de afgelopen 3 jaar gestegen. Het toenemende verschil in opbrengsten (ROI) kan deels verklaard worden door het feit dat de meeste BREEAM-gecertificeerde kantoorpanden zich in de Randstad bevinden. Daar ligt de ROI al onder sterke druk. Daarnaast wijst het toenemende verschil op een sterke voorkeur onder investeerders voor duurzame kantoren, ondanks de lage opbrengst.

Duurzaamheid kantoorpanden moet beter

Desondanks moeten kantoorpanden verder verduurzaamd worden. Van de G5 steden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) moet nog 1.5 miljoen vierkante meter (9%) naar minimaal label C opgewaardeerd worden. Dit moet voor 1 januari 2023 gebeuren.

Steden waar nog veel terrein te winnen valt zijn Assen (21%), Heerlen (16%) en Enschede (9%). Daar moeten dat percentage kantoren nog opgewaardeerd worden naar minimaal energielabel C. Een kwart van de kantoorpanden in elk van die steden heeft überhaupt nog geen energielabel. Als het niet lukt om die kantoorpanden op tijd te verduurzamen, dan dreigt er sluiting.

Ben jij nou adviseur en wil je kantoorpanden vóór 1 januari 2023 aan hun energielabel C helpen? Sluit je dan nu aan bij Woninglabel.nl en begin direct met het ontvangen van opdrachten voor het opstellen van energielabels voor kantoorpanden.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen