Placeholder

Sluiting dreigt voor kantoorpanden zonder energielabel C

25 May 2022Jelmer Jasken

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor alle grote kantoorpanden in Nederland om minimaal energielabel C te hebben. Maar de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) meldt dat de helft van de grote kantoren nog niet aan deze eis voldoet. Als de panden niet op tijd hun label bemachtigen, moeten ze mogelijk worden gesloten.

Momenteel bezit 56 procent van de kantoorpanden nog geen energielabel of lager dan energielabel C. Snel jouw energielabel aanvragen? Dit doe je makkelijk bij één van onze aangesloten adviseurs.

Mogelijke sluiting

Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat er stevig gehandhaafd worden op de energielabel-verplichting. Eerst gaan de gemeenten en provincies handhaven door middel van een dwangsom, op moment dat een eigenaar van een kantoorgebouw niet over minimaal energielabel C beschikt. Mocht de maatregel dan nog steeds niet nageleefd worden, dan dreigt er sluiting voor het kantoorpand.

Verduurzamen, hoe dan?

De verduurzamingsmaatregelen die je voor jouw kantoorpand moet treffen zijn zeer situatieafhankelijk. Zo heeft het bouwjaar grote invloed op de uitkomst van het verduurzamingsadvies voor jouw pand. Voorbeelden van maatregelen zijn duurzame ledverlichting, betere isolatie van gevels en daken en een warmtepomp.

Financieren, uit welke beurs?

Zodra jouw kantoorpand onder de energielabel C verplichting valt, kan verduurzamen best een financiële uitdaging zijn. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden als het op leningen en subsidies aankomt. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een lening voor vastgoedverduurzaming als jouw kantoorpand momenteel binnen de categorie energielabel D tot en met G valt. Dit kan extra voordelig zijn, evenals een ‘groene lening’ bijvoorbeeld. Ook kun je als kantoorpandeigenaar in aanmerking komen voor meerdere verduurzamings-subsidies.

Meer weten over hoe je de verduurzaming van jouw kantoorpand kunt financieren? Lees dan hier verder.

Voordelen van verduurzaming

Uit onderzoek van het Dutch Green Building Council blijkt dat het ziekteverzuim van werknemers in een duurzaam gebouw met 1.5 tot 2.5 procent daalt. Daarnaast werkt het personeel harder. Dit komt de werkgever ook allemaal weer ten goede.

Daarnaast zijn duurzame kantoorpanden meer waard. Zo kunnen eigenaren van duurzame kantoorruimtes meer huur vragen. Ook zijn de investeringskosten snel terugverdiend. Want met de juiste verduurzamingsmaatregelen kun je enorm besparen op je energierekening.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen