Placeholder

Verduurzaming financieren: 5 manieren voor jouw bedrijf

20 April 2022Jelmer Jasken

De verduurzaming van bedrijfspanden is een belangrijk onderwerp in 2022. Vóór 1 januari 2023 moet elk bedrijfspand namelijk voorzien zijn van energielabel C. Er gelden enkele uitzonderingen, lees daarvoor meer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Valt jouw bedrijfspand onder de energielabel C verplichting? En voldoet jouw bedrijfspand nog niet aan deze eis? Dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Op financieel gebied kan dit nog best een uitdaging zijn. Woninglabel.nl zet 5 manieren om deze verduurzaming te financieren op een rij.

1. Subsidies

 Op de eerste plek kun je als ondernemer denken aan het aanvragen van een subsidie voor het financieren van verduurzaming. De overheid ondersteunt ondernemers namelijk om energiebesparende maatregelen te nemen. Alleen al landelijk zijn er 8 verschillende subsidies waar je als eigenaar van een bedrijfspand gebruik van kunt maken. We zetten er een paar voor je op een rij:

Er zijn nog meer subsidies voor ondernemers. Je kunt alle subsidies checken in de energiesubsidiewijzer voor gebouwen.

2. Energy Service Company (ESCo)

Wanneer je als bedrijf niet veel geld kunt uitgeven aan de verduurzaming van het bedrijfspand kan een Energy Service Company (ESCo) uitkomst geven. De constructie en inhoud van deze financiering is helemaal open, maar het komt altijd op het volgende neer: Een ESCo investeert namens jou in energiebesparende maatregelen en plaatst de installaties. Zo hoef je dus niet zelf te investeren of energiebesparende maatregelen te treffen. Op voorhand spreek je af hoeveel procent energiebesparing die maatregelen gegarandeerd opleveren en welk deel daarvan voor de ESCo is. Ook spreek je een looptijd af. Na die looptijd zijn de energiebesparende installaties van jou. Lees hier verder over ESCo’s.

3. Bancaire lening

Om de verduurzaming van jouw bedrijfspand te financieren kun je natuurlijk ook nog traditioneel geld lenen bij een bank. Met een banklening haal je geld op bij de bank, om dat vervolgens te investeren in je bedrijf. De hoeveelheid geld dat je kan lenen hangt af van het risico. De bank kijkt naar je jaaromzet, de omzet van de afgelopen kwartalen en jaren en de huidige liquiditeit van je onderneming. Zo bepaalt de bank hoeveel risico ze lopen met het uitlenen van een bepaald bedrag. Wil je verduurzamen? Bedragen tussen de € 10.000 en € 250.000 zijn met de juiste voorwaarden vaak geen probleem voor een bank.

4. Groene lening

Naast de ‘gewone’ bancaire lening bieden verschillende Nederlandse banken ook een groene lening aan. Deze lening krijg je niet zomaar. Je moet vaak als bedrijf voldoen striktere eisen dan bij een reguliere lening. Allereerst ga je in overleg met de bank. De bank bepaalt het risico en geeft aan tegen welke voorwaarden je de groene lening kunt krijgen. Voor het aanvragen van deze lening heb je vervolgens een Groenverklaring nodig van een gecertificeerde instantie. Dit regelt de bank voor je. Hiermee kun je de groene lening aanvragen. Het grootste voordeel van een groene lening is dat het ten opzichte van een reguliere banklening een stuk goedkoper kan zijn. Dit komt deels omdat verduurzaming wordt gesubsidieerd vanuit de overheid, waardoor het lenen van ‘groen geld’ goedkoper is dan een normale lening.

5. Leningen voor vastgoedverduurzaming

Naast de groene lening komen banken met meer initiatieven om energiebesparing goedkoper te financieren. Er zijn namelijk ook banken – zoals ING – die verduurzaming van zakelijk vastgoed willen financieren. De financiering wordt dan gekoppeld aan het energielabel. Ben je in bezit van energielabel D tot en met G, dan kun je tegen voordelige tarieven lenen, vanaf 1 procent. Bij dit soort leningen heeft de stap die je maakt op de duurzaamheidsladder een effect op de hoogte van de rente. Ga je van stap G naar A, dan ontvang je het laagste rentetarief.

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw bedrijfspand? Regel het gemakkelijk en snel via Woninglabel.nl!

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
18 November 2024

Nederlandse huishoudens en bedrijven investeren fors in duurzame energie

Placeholder
15 November 2024

Wat is de waardestijging van een energielabel echt waard?

Placeholder
12 November 2024

Kevin van De Energieurs over het Rabo Coöperatief Isolatiebudget: ‘Samen maken we Nederland duurzamer’

Placeholder
7 November 2024

Waarom een groen energielabel jouw woningkeuze beïnvloedt