Placeholder

Wat is het verschil tussen een energielabel, energie-index en energieprestatiecertificaat (EPC)?

De energie-index bestaat niet meer, deze valt namelijk onder de oude methodiek. De energie-index is vervangen voor de EP 2. De EP 2 geeft het primair fossiel energieverbruik aan.

Jouw energielabel wordt bepaald op basis van de EP 2 van jouw woning of bedrijfspand, dus het primair fossiel energieverbruik. Hoe lager de EP 2 waarde, hoe beter jouw energielabel, omdat je dus minder fossiele energie voor jouw gebouw verbruikt.

De functie van de woning of het bedrijfspand maakt veel uit in hoe zwaar de EP 2 waarde weegt voor het energielabel. Voor kantoorpanden is deze evaluatie relatief streng. Bij een pand met een zorgfunctie is de evaluatie weer minder streng. Zo kun je bij gebouwen met verschillende functies en hetzelfde fossiele energieverbruik toch uitkomen op een ander energielabel.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) bestaat niet meer in Nederland, maar nog wel in België. In Nederland heet dit nu simpelweg het energielabel. Je ontvangt na de afronding van de aanvraag een document waarop het energielabel staat aangeduid. Op het energielabel vind je de toelichting van je energielabelscore. De voorpagina bevat een overzicht van zaken als isolatie, installaties en het aandeel hernieuwbare energie. Voor de isolatie worden gevels, gevelpanelen, daken, vloeren, ramen en buitendeuren beoordeeld. Daarnaast bevat je energielabel suggesties voor eventuele verbeteringen, zodat je bespaart op je energierekening. Op die manier kun je bij een volgende opname van je pand op een nog hoger energielabel uitkomen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu