Placeholder

Waarom een energielabel?

Waarom bestaat het energielabel zoals we die kennen? Dat heeft alles te maken met de opwarming van de aarde. Daardoor is het energielabel een wettelijke verplichting vanuit de overheid.

De aarde warmt op

De aarde warmt op! Dit komt doordat we broeikasgassen zoals CO2 op allerlei manieren uitstoten. Voor een groot deel komt deze CO2 uit jouw woning. Omdat de aarde opwarmt en de CO2 voor een groot deel uit jouw woning komt is de regelgeving voor energielabels in het leven geroepen. Zo is de energieprestatie van jouw woning gemakkelijk inzichtelijk. De overheid wil met de regelgeving voor energielabels gebouweigenaren informeren over de energiezuinigheid van een woning of bedrijfspand. Ook wil de overheid hiermee stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen zoals de isolatie of het plaatsen van zonnepanelen.

Wettelijk verplicht

Doordat de aarde opwarmt is het energielabel dus wettelijk verplicht gesteld door de overheid. Wanneer je je woning of bedrijfspand verkoopt, verhuurt of nieuw laat bouwen moet er een energielabel aanwezig zijn. Daarnaast is het vermelden van een geldig energielabel ook verplicht in advertenties. Denk hierbij aan verkoopadvertenties op Funda, verhuuradvertenties op websites van woningcorporaties of in een Social Media advertentie van de makelaar.

Kun je geen geldig energielabel laten zien? Dan kan je een boete krijgen. De hoogte van de boete die je kunt krijgen bij het ontbreken van een geldig energielabel verschilt voor particulieren en bedrijven. Het bedrag wat particulieren betalen is € 435,-. Bedrijven betalen voor dezelfde overtreding € 870.-. De handhaving hierop wordt gedaan door De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor deze verplichting niet geldt. Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

  • monumenten;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
  • vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
  • (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
  • gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen;
  • recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn;
  • gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu