Placeholder

Waarom een energielabel?

Waarom bestaat een energielabel zoals we die tegenwoordig kennen? Dit komt voornamelijk voort uit de zorg omtrent klimaatverandering, oftewel de opwarming van de aarde. Daarnaast is het energielabel een wettelijke verplichting van de overheid. 

Waarom een energielabel: de aarde warmt op

Onze planeet warmt op als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, die op diverse manieren vrijkomen. Een aanzienlijk deel van deze CO2-uitstoot is afkomstig uit huishoudens, waaronder die van jou. Vanwege de opwarming van de aarde en de significante bijdrage van huishoudens aan de CO2-uitstoot is de regelgeving omtrent energielabels ontstaan. 

Dit beleid maakt de energieprestatie van jouw woning transparant, waardoor de overheid gebouweigenaren wil informeren over de energiezuinigheid van hun woningen of bedrijfspanden. Tevens beoogt de overheid met het energielabelbeleid eigenaren aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen, zoals isolatie of het installeren van zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp

Waarom een energielabel: het is wettelijk verplicht

De verplichting tot het hebben van een energielabel is direct gerelateerd aan de opwarming van de aarde en is daarom vastgesteld als een wettelijke eis door de overheid. Bij de verkoop, verhuur of nieuwbouw van een woning of bedrijfspand is het noodzakelijk om over een geldig energielabel te beschikken. Bovendien moet een geldig energielabel vermeld worden in advertenties, waaronder verkoopadvertenties op platforms zoals Funda, verhuuradvertenties op woningcorporatiewebsites, of in social media advertenties van makelaars.  

Het niet kunnen tonen van een geldig energielabel kan leiden tot een boete. De hoogte van de boete verschilt tussen particulieren en bedrijven. Particulieren riskeren een bedrag van €435,- voor deze overtreding, terwijl bedrijven €870,- kunnen verwachten. De handhaving van deze verplichting valt onder de verantwoordelijkheid van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarvoor deze verplichting niet geldt. Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

  • monumenten;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten (kerken en moskeeën);
  • vrijstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m2;
  • (agrarische) bedrijfspanden voor opslag of bewerking;
  • gebouwen in gebruik voor minder dan twee jaar (noodgebouwen en bouwketen);
  • recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn;
  • gebouwen die geen energie gebruiken voor klimaatregeling (zoals schuren of garages).
Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu