Placeholder

Wat is de nieuwe regelgeving voor energielabels?

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van je woning of bedrijfspand was je altijd al verplicht om een energielabel te hebben. Wat echter is veranderd, is de regelgeving van energielabels. Per 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van de NTA8800. Dit wordt gedaan door een gediplomeerd energieprestatie adviseur (EP Adviseur) die werkt voor een BRL9500 gecertificeerd bedrijf.

De rol van de energielabel-adviseur

De energielabel-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label vervolgens in de landelijke energielabel-database EP-Online van de Rijksoverheid. Bij een vergunningsaanvraag maakt de energielabel-adviseur een conceptberekening voor het energielabel, en toetst vervolgens of het gebouw voldoet aan de minimale BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Energielabels voor nieuwbouwwoningen worden altijd opgesteld volgens de detailmethodiek.

Wat betekent de verandering van de regelgeving energielabels voor mij

Tot 2021 kon je als gebouweigenaar online een aantal gebouwkenmerken doorgeven om zo het energielabel te berekenen. Een erkend deskundige keurde deze kenmerken vervolgens op afstand, en registreerde het label vervolgens bij de Rijksoverheid. Dit is echter niet meer mogelijk. Nu moet je een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een energielabel-adviseur die je gebouw komt bezoeken.

Het nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel is aanzienlijk nauwkeuriger en uitgebreider dan het oude systeem. Op het label staan onder andere de energielabelklasse, het primair fossiel energieverbruik in kWh per m2, en het aandeel hernieuwbare energie. Ook worden bespaar- en verbetermogelijkheden op het energielabel weergegeven.

Voordelen van de nieuwe regelgeving energielabels

De nieuwe regelgeving voor energielabels brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste is het energielabel nu gebaseerd op een fysieke inspectie van het gebouw, wat zorgt voor een veel nauwkeuriger beoordeling van de energieprestaties. Dit stelt kopers en huurders in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Bovendien worden op het nieuwe energielabel bespaar- en verbetermogelijkheden weergegeven. Dit kan gebouweigenaren helpen om hun panden energiezuiniger te maken en daarmee kosten te besparen.

Wat moet ik doen om aan de nieuwe regelgeving voor energielabels te voldoen

Om aan de nieuwe regelgeving energielabels te voldoen, moet je een afspraak maken met een erkende energielabel-adviseur. Deze adviseur zal je gebouw inspecteren en het energielabel opstellen op basis van de NTA8800. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, vooral als je van plan bent je pand te verkopen of te verhuren.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu