Placeholder

Wat is het verschil tussen de basis- en detailmethodiek?

Een energielabel voor je woning of bedrijfspand wordt opgesteld middels de basismethodiek of de detailmethodiek. Maar wat is het verschil tussen de basis- en detailmethodiek? Wanneer je een bestaand gebouw verkoopt of verhuurt dan heb je een energielabel nodig welke is opgesteld volgens de basismethodiek. Dit geldt voor alle bestaande gebouwen met een bouwjaar vóór 2021. De detailmethodiek gebruik je ter beoordeling van gebouwen die nieuw gebouwd zijn na 1 januari 2021. Dit geldt dus voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor woningen die zijn gerenoveerd naar nieuwbouwniveau. Verder is een energielabel in de detailmethodiek nodig wanneer je een omgevingsvergunning aanvraagt. In alle andere gevallen volstaat de basismethodiek. Dat is het grootste verschil tussen de basis- en de detailmethodiek.

Kun je ook voor detailmethodiek kiezen als je woning of bedrijfspand in aanmerking komt voor de basismethodiek?

Als je woning of bedrijfspand in aanmerking komt voor de basismethodiek kun je ook voor de detailmethodiek gaan, maar dat is een vrijwillige keuze. Voor een energielabel in de detailmethodiek is wel een veel uitgebreidere berekening nodig. Het is ook een stuk duurder om een detailberekening te maken. Als je een gebouw hebt van vóór 1 januari 2021, dan is het dus een vrijwillige keuze om voor de detailmethodiek te kiezen, maar dat is niet verplicht ter beoordeling van het energielabel.

Wat is de meerwaarde van de detailmethodiek?

In de detailmethodiek gaat de energieprestatie adviseur (EP Adviseur) een heel stuk verder in het opzoeken en het definiëren van allerlei waarden die achterliggend zijn voor een energielabelberekening. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verder onderbouwen van warmteweerstanden en detailberekeningen van het rendement van je warmtepomp.

Het voordeel van detailmethodiek is dat je een heel stuk verder gaat in de beoordeling van de woning, waardoor je in theorie met het oog op de toekomst een beter energielabel zou kunnen gaan beogen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu