Placeholder

Veelgestelde vragen over hoe Woninglabel.nl werkt

Kan ik bezwaar maken tegen het energielabel?

Ben je het niet eens met het energielabel dat is toegekend en wil je bezwaar maken? Bijvoorbeeld omdat je vindt dat de energieprestatie adviseur (EP Adviseur) jouw woning of bedrijfspand niet goed heeft geïnventariseerd? Of dat bepaalde kenmerken van jouw gebouw niet zijn meegenomen in de berekening? Neem dan direct contact op met de energielabel-adviseur en leg uit waarom je het niet eens bent met zijn berekeningen of inventarisatie. De energielabel-adviseur plant dan mogelijk een nieuwe opname van je woning of bedrijfspand in of zorgt voor een wijziging in de bestaande opname.

Waar kan ik het energielabel van mijn woning of bedrijfspand opzoeken?

Wanneer je het energielabel van je woning of bedrijfspand wilt opzoeken, dan kan je deze vinden in de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-online. Hier registreert de energielabel-adviseur het energielabel voor je gebouw nadat hij deze heeft opgesteld. Uiteraard mailt de energielabel-adviseur je ook het geregistreerde energielabel.

Hoe wordt de energieprestatie van mijn woning of bedrijfspand bepaald?

Nadat je jouw energielabel-adviseur hebt geselecteerd via Woninglabel.nl maakt de energielabel-adviseur een afspraak met je. De energielabel-adviseur komt bij je langs en bepaalt in één tot anderhalf uur de energieprestatie van jouw woning. De opname van een bedrijfspand duurt doorgaans langer. Dit gebeurt aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken, waaronder:

  • de algemene kenmerken, zoals de afmetingen, het bouwjaar en het gebouwtype;
  • de vierkante meters vloer-, dak- en gevel;
  • de isolatie van het dak, de muren, de vloer en het type beglazing;
  • de aanwezige installaties voor verwarming, warm-water, ventilatie, koeling en zonnepanelen.

Hoe snel kan ik een energielabel ontvangen voor mijn woning of bedrijfspand?

Hoe lang duurt het voordat je een energielabel hebt? Hoe snel je een energielabel voor je woning of bedrijfspand kunt ontvangen hangt af van de locatie van het gebouw. Op verschillende locaties zijn namelijk verschillende energielabel-adviseurs actief. Iedere energielabel-adviseur heeft zijn eigen levertijd en beschikbaarheid, zodoende verschilt de levertijd per locatie. Daarnaast spelen ook de oppervlakte en de complexiteit van jouw woning of bedrijfspand mee in de levertijd.

Hoe halen we de gegevens van jouw woning of bedrijfspand op bij de overheid?

Als je via Woninglabel.nl op zoek gaat naar een energielabel-adviseur die bij jou past, dan hebben we een aantal gegevens van je nodig. Dit zijn jouw adresgegevens en het gebouwtype. De gebruiksoppervlakte van jouw woning of bedrijfspand halen wij vervolgens op uit het openbare BAG-register. Dit is de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van Kadaster. Zo hoef jij alleen nog maar te vergelijken op basis van prijs, levertijd en beoordeling.

De BAG bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het registreren en bijhouden van de gegevens van jouw woning of bedrijfspand.

Wat is de prijs van een energielabel?

De prijs voor een energielabel voor een woning of bedrijfspand is afhankelijk van diverse factoren. Wat hierbij onder andere meespeelt is het volgende:

  • Het type van het gebouw: een energielabel voor een appartement is over het algemeen goedkoper dan voor een kantoor.
  • De oppervlakte: hoe groter de woning of het bedrijfspand, hoe duurder het energielabel vervolgens is.

Wie is voor mij de meest geschikte energielabel-adviseur?

Wie voor jou de meest geschikte energielabel-adviseur is hangt van je situatie en prioriteiten af. Om de meest geschikte energielabel-adviseur voor jouw woning of bedrijfspand te vinden voer je je postcode in. In het geval van een woning geef je vervolgens aan om wat voor soort woning het gaat. De oppervlakte van je woning wordt vervolgens automatisch door onze vergelijker berekent. In het geval van een bedrijfspand berekent de vergelijker vervolgens automatisch de oppervlakte van je pand. Klopt de oppervlakte niet? Dan kun je deze zelf aanpassen. De vergelijker toont dan de beschikbare energielabel-adviseurs bij jou in de buurt.

Wat zijn onze vereisten voor energielabel-adviseurs?

Om actief te kunnen zijn op Woninglabel.nl dienen alle energielabel-adviseurs gediplomeerd te zijn en te werken onder de strikte kwaliteitseisen van de BRL9500. Zo hebben onze energielabel-adviseurs het diploma EP/W Basis voor de opnames in de basismethodiek. Vervolgens hebben energielabel-adviseurs het diploma EP/W Detail voor opnames in de detailmethodiek.  

Wat doet een energielabel-adviseur bij jou thuis?

Als je wilt weten wat een energielabel-adviseur bij jou thuis doet, kijk dan het korte filmpje van Maarten van Woninglabel.nl. Toch liever verder lezen? Dat kan ook!

De energielabel-adviseur bekijkt je huis van onder tot boven om te bepalen hoe energiezuinig je huis is. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Eerst gaat de energielabel-adviseur met jou in gesprek. Wat kun je al vertellen over je huis? Heb je nog bouwtekeningen of facturen van verbouwingen liggen? Hierna zal de energielabel-adviseur alle hoeken en gaten van je huis willen bekijken. Hij kijkt ook bij je onder de vloer en op zolder. Hier kan hij zien hoe goed je vloer en je dak zijn geïsoleerd.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen als gemachtigde of erfgenaam?

Als gemachtigde of erfgenaam kun je via Woninglabel.nl ook een energielabel aanvragen. Je vult dan gewoon de gegevens van de desbetreffende woning of het bedrijfspand in op Woninglabel.nl. Vervolgens kun je kiezen uit de energielabel-adviseurs die beschikbaar zijn in de omgeving van de woning of het bedrijfspand. Je kunt nog verder filteren op prijs, levertijd en beoordeling. Heb je de energielabel-adviseur gekozen die het beste bij jouw wensen past? Dan kun je klikken op de groene ‘aanvragen’-knop. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar het aanvraagformulier. In het aanvraagformulier vul je jouw eigen gegevens in en de gegevens van de desbetreffende woning of bedrijfspand. De energielabel-adviseur neemt vervolgens contact met jou op.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen annuleren?

Bij Woninglabel.nl streven we ernaar om het proces van het aanvragen van onze diensten zo transparant en eenvoudig mogelijk te maken. Wanneer je een aanvraag indient, zorgen wij ervoor dat zowel jij als de adviseur direct op de hoogte zijn van de kosten, zonder verrassingen achteraf. Op onze website presenteert de adviseur het ‘all-in’ tarief, inclusief BTW. Het mooie hiervan is dat er geen extra kosten, zoals voorrijkosten, bovenop komen. Om deze helderheid te waarborgen, maken wij geen gebruik van traditionele offertes, maar werken we met opdrachten tot dienstverlening. We begrijpen echter dat plannen kunnen veranderen, en daarom geven we je de flexibiliteit om de aanvraag te annuleren als dat nodig is.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu