Placeholder

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

17 May 2024Jelmer Jasken

PV-zonnepanelen zijn inmiddels een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Maar hoe bekend ben je met een zonneboiler? Wanneer je een boiler installeert, kun je zonne-energie gebruiken om warm water te produceren. Maar hoe werkt dat precies?

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat zonne-energie gebruikt om water te verwarmen, zonder CO2-uitstoot. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je energieverbruik, wat zowel je portemonnee als het milieu ten goede komt. Hoewel zonneboilers prijzig kunnen zijn, kun je hiervoor een ISDE-subsidie aanvragen. 

Wat hoort er allemaal bij een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen. De zonnecollectoren op het dak vangen de warmte van de zon op en slaan deze op. Deze warmte wordt via een leidingsysteem naar een voorraadvat in de woning getransporteerd. Daarnaast bevat de installatie een naverwarmer, zoals een warmtepomp, combi- of hr-ketel, die bijspringt als het water niet warm genoeg is. Dit komt voornamelijk voor in de winter.

Wat kost een zonneboiler?

De investering voor een zonneboiler is behoorlijk. Volgens Milieu Centraal heb je voor drie personen een zonneboiler nodig met een collector van 2,5 vierkante meter en een voorraadvat van 120 liter, wat ongeveer €3.800 euro kost inclusief installatie. Je kunt hiervoor ongeveer €1.200 euro subsidie krijgen. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere duurder. Een boiler gaat gemiddeld zo’n 20 jaar mee. 

Voor vijf personen heb je een zonneboiler nodig met een collector van 4 vierkante meter en een voorraadvat van 180 liter, wat ongeveer €6.500 euro kost inclusief installatie. De subsidie hiervoor is ongeveer €1.800 euro.

Hoeveel bespaar je met een zonneboiler?

Een zonneboiler kan je ongeveer 40% besparen op je energieverbruik voor warm water, aldus Milieu Centraal. De naverwarmer moet af en toe bijspringen, vooral in de winter. De stand van de zonnecollectoren is belangrijk; ze vangen de meeste energie op als ze niet in de schaduw liggen en gericht zijn op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten, met een hoek van 20 tot 60 graden. 

De besparing aan gas hangt af van je warmwaterverbruik. Voor een huishouden van drie personen is de gemiddelde besparing 160 kubieke meter per jaar. Voor vijf personen is dit ongeveer 230 kubieke meter per jaar. 

Een ISDE-subsidie voor je zonneboiler

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor een zonneboiler. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zowel voor de boiler als de installatie en de aanvraag.

Voorwaarden subsidieaanvraag: de zonneboiler

De boiler moet een nieuw product zijn. Wat bedoelen we daarmee: tweedehands of gebruikte zonneboilers komen niet in aanmerking. De installatie moet bestaan uit zonnecollectoren, een boilervat en een circulatiepomp.

Voorwaarden subsidieaanvraag: de installatie

Je laat eerst de boiler installeren en vraagt daarna de subsidie aan. De volledige installatie moet door een installatiebedrijf worden uitgevoerd; zelf doen is niet toegestaan. De installatie moet plaatsvinden in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019, of je toont aan dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd. 

Voorwaarden subsidieaanvraag: de aanvraag zelf

Je vraagt de subsidie aan binnen 24 maanden na de installatie van de zonne-boiler. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je de subsidie ontvangen. 

Hoeveel subsidie kun je verwachten?

De gemiddelde subsidie voor een zonneboiler ligt tussen de €300 en €1.750 euro, afhankelijk van het collectoroppervlak en de inhoud van het voorraadvat. In 2023 hebben ruim 3.000 huiseigenaren die een boiler hebben geïnstalleerd, subsidie ontvangen. 

De keuze tussen een zonneboiler of zonnepanelen

Voor je portemonnee en het milieu zijn zonnepanelen meestal de beste keuze, omdat ze het meest besparen op je CO2-uitstoot en energierekening. Toch kan een zonneboiler een betere keuze zijn als je al zonnepanelen hebt of weinig dakruimte hebt.

Je hebt al zonnepanelen

Als je al PV-zonnepanelen hebt en je stroomverbruik daarmee volledig dekt, dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling, die in de komende jaren wordt afgebouwd. Extra panelen leveren minder financieel voordeel op. Een boiler kan dan een betere optie zijn.

Je dak ligt in de schaduw

Een zonneboiler presteert beter bij schaduw dan zonnepanelen doen. Hoewel de opbrengst iets afneemt, is dit minder significant dan bij zonnepanelen. Als je dak een deel van de dag in de schaduw ligt, is een zonneboiler een betere keuze.

Wat doet een zonneboiler met het energielabel van je huis?

Een zonneboiler kan een positieve invloed hebben op het energielabel van je huis. De exacte invloed hangt echter af van verschillende factoren:

  • De hoeveelheid zonne-energie die de boiler opvangt.
  • Het type boiler.
  • Het isolatieniveau van je woning.
  • Het warmwaterverbruik van je huishouden. 
Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?