Placeholder

Hoe maak ik mijn woning klaar voor een warmtepomp?

28 June 2023Jelmer Jasken

Voordat je een warmtepomp in je woning kunt installeren, is het belangrijk dat je woning klaar is voor deze installatie. Dit betekent dat er enkele voorbereidingen nodig zijn, zoals het verbeteren van isolatie en mogelijk het vervangen van radiatoren.

Hieronder wordt uitgelegd hoe je jouw woning klaar kunt maken voor de installatie van een warmtepomp. Vergeet niet dat er ook een ISDE-subsidie is voor het installeren van een warmtepomp.

Wanneer is een woning klaar voor een warmtepomp

Voor veel woningeigenaren biedt een warmte-pomp eigenlijk een ideale oplossing. Uiteraard geldt dit alleen wanneer er de juiste aanpassingen aan de woning zijn gedaan. Een goed geïsoleerde blijft de belangrijkste vereiste. Daarnaast is het essentieel om het warmteafgiftesysteem, oftewel de radiatoren in huis, op orde te hebben.

Bovendien zijn er diverse soorten warmtepompen beschikbaar en kan de ene woning meer geschikt zijn voor het ene type warmtepomp dan voor het andere. Als een woning bijvoorbeeld te koud is in de winter en niet geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp, kan een hybride warmtepomp een oplossing bieden.

Isolatie blijft belangrijk

Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Let dan eerst goed op de isolatie van je woning. Als een woning niet goed geïsoleerd is, maar wel een warmtepomp heeft, zal de warmtepomp hard moeten werken om een aangename temperatuur te bereiken. Hierdoor kan het rendement van de warmtepomp verminderen of wordt het simpelweg niet warm genoeg in huis.

Het is vaak vanzelfsprekend om aan te nemen dat nieuwbouwwoningen voldoende geïsoleerd zijn, maar het is toch verstandig om de woning nog eens grondig te controleren op mogelijke verbeteringen. Het is essentieel dat zowel het dak, de vloer, de muren als het glas goed geïsoleerd zijn. Wil je weten wat je nog kunt verbeteren aan je woning? Overweeg dan eens een woningscan. Bijvoorbeeld, Milieu Centraal biedt de mogelijkheid om een woningscan uit te voeren, waarmee je snel kunt ontdekken welke verbeteringen je aan je woning kunt aanbrengen en welke warmtepomp het meest geschikt voor de woning is.

Het verwarmingssysteem

Nadat de isolatie op orde is gebracht, volgt de volgende stap: het verwarmingssysteem, het warmte-afgiftesysteem of de radiatoren. De wijze waarop dit geregeld is, kan per woning verschillen. Er zijn verschillende opties, zoals vloerverwarming, klassieke radiatoren, convectoren of luchtverwarming. Voor een warmte-pomp is vloerverwarming het meest geschikt.

Een warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuur verwarming (ltv), waarbij vloerverwarming een voorbeeld hiervan is. Als je alleen traditionele radiatoren hebt of convectoren gebruikt, is dit systeem doorgaans niet geschikt en dien je eerst het verwarmingssysteem van de woning aan te passen. Hoewel convectoren op radiatoren lijken, zit het verschil in de werking. Radiatoren geven voornamelijk stralingswarmte af, terwijl convectoren voornamelijk convectiewarmte afgeven. Bij convectiewarmte mengt de verwarmde lucht zich met de omgevingslucht. Bij stralingswarmte wordt de lucht niet verwarmd, maar straalt een object warmte uit.

Mijn woning is niet klaar voor een warmtepomp

Het gebruik van volledig elektrische warmtepompen vereist aanzienlijke eisen aan een woning. Om een huis efficiënt met een warmte-pomp te kunnen verwarmen, is het essentieel dat het volledig geïsoleerd is. Er bestaan echter ook hybride warmtepompen die samenwerken met een cv-ketel. Tijdens koudere periodes kan de cv-ketel de warmte-pomp ondersteunen, waardoor er voldoende capaciteit is en blijft om de woning te verwarmen. Ook voor een hybride warmtepomp is een bepaald niveau van isolatie vereist.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde