Placeholder

Wat te doen met de opbrengst van je zonnepanelen

10 July 2023Jelmer Jasken

In Nederland is er een opkomende activiteit op veel daken: het installeren van zonnepanelen. Hiermee kun je de uitdaging aangaan om kilowatt te beheersen, te besparen, op te wekken en terug te leveren aan het net.

Het dak fungeert hierbij als speelveld, maar een deskundige op het gebied van duurzaamheid, Guido Rodenburg van Independer, legt uit dat er verschillende berekeningen en strategieën nodig zijn om de winst van zonnepanelen te maximaliseren. Wat moet je doen met de opbrengst van zonnepanelen? Rodenburg is van mening dat het niet zinvol is om een batterij te gebruiken voor overtollige energie. 

Hoe bepaal je de maximale opbrengst van zonnepanelen

Je hebt waarschijnlijk al eens gezien hoe een woning een grote hoeveelheid zonnepanelen geleverd krijgt met behulp van een kraan. Deze panelen, hangend aan de takels, hebben behoorlijk imposante afmetingen. Maar kan een dak van vijftig jaar oud wel het gewicht van zulke zware panelen dragen? Volgens Rodenburg is het verstandig om te controleren of het betreffende dak sterk genoeg is. Hoe ouder de woning, hoe meer aandacht je moet besteden aan de constructie van het dak. Daarom adviseren we om een constructeur in te schakelen om de dakconstructie te beoordelen, naast de installateur die kan berekenen of de woning geschikt is voor zonnepanelen en bijbehorende technologie.

Lees ook: Omvormers van zonnepanelen blijken kwetsbaar voor hackers.

De installateur bepaalt de optimale locatie voor de zonnepanelen op het dak. Waar op het dak is de opbrengst van de zonnepanelen het hoogst? Zonnepanelen op het zuiden, onder een hoek van 36 graden, leveren de hoogste opbrengst op. Bij zonnepanelen die op het oosten of westen zijn geplaatst, is de opbrengst bijna 20% lager. Op het noorden is de opbrengst van zonnepanelen ongeveer 45% lager. 

Het is echter belangrijk om op te merken dat de kans groot is dat jouw dak niet precies gericht is op een van deze richtingen, helaas… Gelukkig beschikt een gecertificeerd installateur over goede berekeningsmethoden om de maximale opbrengst te bepalen. 

Dalende prijzen zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen bepaalt voornamelijk de kostprijs in verhouding tot het rendement en de energiebesparing die ze opleveren. Op diverse websites kun je tegenwoordig de totale kosten van een complete zonnepaneelinstallatie vinden, inclusief de levensduur ervan. De prijzen waren voorgaande jaren gestegen vanwege beperkte leveringen uit China, maar gelukkig zien we nu weer een daling in de prijzen van de panelen. Dit maakt het een gunstige tijd om zonnepanelen aan te schaffen, als je ze nog niet hebt.

Een van de aanbevelingen is om je energieverbruik en -opbrengst bij te houden. Het is het beste om de opgewekte energie direct te gebruiken wanneer de zon schijnt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het beste je was doen op zonnige momenten. Eventuele overschotten aan energie kun je wel aan het elektriciteitsnet leveren, maar de vergoeding die je hiervoor ontvangt, is altijd lager dan wat je betaalt voor het gebruik van elektriciteit. De manier waarop dit verrekend wordt, kan echter sterk verschillen per energiemaatschappij.

Teruggeschroefde energieproductie bij overschot

Op dit moment kun je nog profiteren van een gunstige salderingsregeling. Helaas zal deze regeling naar verwachting worden afgeschaft vanaf 2025, waardoor het minder voordelig wordt om elektriciteit aan het net te leveren. Dit zijn enkele redenen waarom het niet langer verstandig is om meer zonnepanelen te installeren. Wanneer je elektriciteit aan het net levert met behulp van zonnepanelen, maak je deel uit van het grote energienetwerk, dat ook verbonden is met (offshore) windparken en grote zonne-energieparken. Als er door dit hele netwerk meer energie wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, wordt de energieproductie teruggeschroefd. 

Windturbines worden stilgezet en mensen schakelen hun zonnepanelen uit. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om te voorkomen dat je moet betalen voor de stroom die je levert wanneer er sprake is van een overschot op het net. Dit zie je soms al terug in dynamische energiecontracten.

Zonnepanelen huren

Als de aanschafprijs van zonnepanelen het beschikbare budget op de spaarrekening overstijgt, zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden. Wist je dat je tegenwoordig zonnepanelen kunt huren? Daarnaast is het mogelijk om geld te lenen. Er bestaan hiervoor speciale renteloze leningen voor de aanschaf van zonnepanelen. Op die manier wordt het een uitdaging om de lening zo snel mogelijk af te lossen met besparingen die je behaalt door de opbrengst van de zonnepanelen. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde