Placeholder

Nieuwe richtlijnen voor ISDE subsidie vanaf 2024

28 December 2023Jelmer Jasken

Vanaf 2024 vinden er belangrijke wijzigingen plaats in de Investeringssubsidie Duurzame Energie & Energiebesparing (ISDE subsidie). De subsidie zal uitsluitend nog worden toegekend aan warmtepompen met minimaal energielabel A++. Bovendien zal de subsidie voor zonneboilers worden verlaagd. Zo schreven we ook al eerder over de ISDE-subsidies voor het verduurzamen van een woning. 

Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft aangekondigd dat er in totaal 600 miljoen euro beschikbaar zal zijn voor de ISDE subsidie. Deze veranderingen hebben grote implicaties voor degenen die gebruik willen maken van deze financiële ondersteuning voor duurzame energieoplossingen. 

Een verhoogd budget en toegankelijkheid van de ISDE subsidie 2024

Zowel huiseigenaren als bedrijven hebben vanaf 2024 opnieuw de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun gebouwen. Het budget voor de ISDE subsidie 2024 is met 40 miljoen euro verhoogd, wat gunstig is voor degenen die duurzame verbeteringen willen doorvoeren. 

Wat ook van belang is, zijn de wijzigingen in de subsidieregeling. Deze veranderingen zijn gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid van de regeling. De overheid stelt nu subsidie beschikbaar voor de isolatie van monumentale woningen en ondersteunt het gebruik van milieuvriendelijke isolatiematerialen, ook wel bekend als biobased materialen.

Mogelijkheden voor huiseigenaren en zakelijke gebruikers

Per 2024 hebben huiseigenaren diverse mogelijkheden om via de ISDE subsidie ondersteuning te krijgen bij investeringen in duurzame oplossingen. Dit omvat investeringen in isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorzieningen en zelfs aansluitingen op het warmtenet.

Voor zakelijke gebruikers zijn er eveneens mogelijkheden onder de ISDE subsidie in 2024. Naast de ondersteuning voor warmtepompen en zonneboilers is er nu ook subsidie beschikbaar voor kleine windmolens. Hiervoor is een extra budget van 5 miljoen euro vrijgemaakt. Deze uitbreiding biedt bedrijven de kans om verder te investeren in duurzame energiebronnen. Dit initiatief past binnen de bredere visie van de ISDE-subsidie, die gericht is op zowel huiseigenaren als zakelijke gebruikers.

Lees ook: Handige tips voor een lagere energierekening

Belangrijke veranderingen voor warmtepompen en de subsidie

Wie overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, moet vanaf 2024 rekening houden met strengere eisen om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. Vanaf volgend jaar is het vereist dat een warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Deze eis heeft betrekking op het energielabel van het product zelf en staat los van het energielabel van het gebouw.

Gelukkig voldoen de meeste warmtepompen al aan deze A++ norm, maar warmtepompen met een energielabel lager dan A+ komen niet langer in aanmerking voor subsidie vanaf 2024.

Opvallend genoeg ontvangen warmtepompen met energielabel A+++ zelfs een extra subsidiebonus van €225,-. Voor degenen die in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager hebben aangeschaft, maar deze pas in 2024 laten installeren, blijft het mogelijk om nog subsidie aan te vragen. Deze mogelijkheid geldt ondanks het tijdsverschil tussen de aanschaf en de installatie van de warmtepomp. Het is echter belangrijk te vermelden dat deze verandering niet geldt voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kilowatt of hoger. Deze nuances in de regelgeving maken het cruciaal om bij de aanschaf en installatie van warmtepompen in 2024 goed op de hoogte te zijn van de geldende eisen voor de ISDE-subsidie. Het is essentieel om de actuele voorwaarden te kennen bij het overwegen van deze investering. 

Aanpassingen in zonneboiler subsidies

Om overstimulering te voorkomen, worden de subsidiebedragen voor zonneboilers met zonnecollectoren vanaf een apertuuroppervlakte van 5 vierkante meter verlaagd. Maar wat betekent apertuuroppervlakte eigenlijk? De apertuuroppervlakte van een zonnecollector staat voor het oppervlak dat zonlicht kan opvangen en omzetten naar warmte.

De overheid verlaagt de subsidie voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte van 5 tot en met 10 vierkante meter van €1,02,- naar €0,55,- per kilowattuur jaarlijkse zonne-energiebijdrage. De overheid verlaagt ook de subsidie voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte boven de 10 vierkante meter van €0,45,- naar €0,28,- per kilowattuur jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

ISDE subsidie maakt monumentale woningen toegankelijker in 2024

Komend jaar wordt de ISDE subsidie meer toegankelijk voor woningeigenaren die in monumentale panden wonen. Vanwege het behoud van het historische karakter kunnen veel eigenaren van monumenten geen gebruik maken van HR++ glas of buitengevelisolatie. Bovendien missen veel monumenten een spouwmuur, waardoor isolatie een complexe uitdaging vormt. Deze belemmeringen zorgen ervoor dat investeringen in duurzaamheid vaak niet voldoen aan de eisen van de ISDE subsidie.

Vanaf 1 januari 2024 versoepelt de overheid de minimale isolatiewaarden voor monumentale panden. Ook verlaagt de overheid de minimale afmetingen waarvoor een aanvraag voor glasisolatie bij monumentale woningen kan worden ingediend. Deze veranderingen maken de ISDE-regeling beter toegankelijk voor eigenaren van monumentale panden. Hierdoor krijgen zij meer mogelijkheden om duurzame verbeteringen aan te brengen. Dit gebeurt zonder afbreuk te doen aan het historische karakter van hun woningen.

Extra subsidie voor biobased isolatiematerialen

De ISDE-regeling moedigt het gebruik aan van milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat is gemaakt van biobased grondstoffen. Hiervoor wordt een extra bedrag per vierkante meter toegekend.

Biobased isolatiemateriaal omvat duurzaam geproduceerde materialen zoals hout, vezelhennep en vlas. Hoewel deze materialen milieuvriendelijker zijn, zijn ze vaak prijziger dan minder duurzame isolatiematerialen. Minister Jetten benadrukt dat biobased isolatiematerialen een hogere kostprijs hebben in vergelijking met reguliere isolatiematerialen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen

Placeholder
27 May 2024

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?