Placeholder

Handige tips voor een lagere energierekening

22 December 2023Jelmer Jasken

In de afgelopen twee jaar zijn de kosten voor gas en elektriciteit aanzienlijk gestegen, wat zich vertaalt naar een hogere energierekening. Met het einde van 2023 in zicht is het tijd om te kijken hoe je deze kosten kunt verlagen.

Te midden van inflatie overal om ons heen, is het dagelijks leven al duur genoeg, vooral in deze decembermaand vol feestdagen. Elke euro die we kunnen besparen op onze energierekening is daarom van harte welkom. Gelukkig vereist dit geen hogere wiskunde en kun je in de meeste gevallen direct actie ondernemen.

Controleer je energieverbruik

Een groot deel van onze energie gaat naar verwarming, zo’n ruime helft, terwijl 25% wordt gebruikt voor warm water en ongeveer 20% voor apparaten en verlichting. Volgens Rick Bruins van Remeha is het belangrijkste advies om inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. “Wanneer je weet waar de energie – en dus de kosten – naartoe gaan, kun je gericht besparen. Het is verstandig om eens te kijken naar het stroomverbruik van apparaten zoals de televisie, koelkast, wasmachine en spelcomputer wanneer ze uitgeschakeld zijn. Dit staat bekend als sluipverbruik. Vooral oudere apparaten kunnen ongemerkt behoorlijk wat energie verbruiken.”

Bruins legt uit dat je het energieverbruik eenvoudig kunt monitoren met apps van je energieleverancier of met een slimme meter in de meterkast. “Hierdoor kom je er misschien achter dat het lampje van de afzuigkap meer energie verbruikt dan de gewone keukenverlichting. Op zichzelf lijkt dit een kleine aanpassing, maar als je dit op meerdere plekken in huis toepast gedurende 365 dagen per jaar, zul je zeker een besparing van enkele tientjes op je energierekening merken.

De thermostaat een tikkeltje lager

Zoals eerder genoemd, bepaalt de verwarming ongeveer de helft van de energierekening. Bruins heeft dé tip om zuiniger te verwarmen. “Draai de thermostaat standaard een graadje lager, houd ‘m het liefst onder de negentien graden en schakel de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Zo’n schijnbaar kleine aanpassing heeft al een aanzienlijke impact op de energierekening.”

En ‘s nachts: moeten we de thermostaat volledig terugdraaien of een minimum temperatuur instellen? Zet de thermostaat ‘s nachts altijd iets lager dan overdag.

Lees ook: Woningcorporaties verduurzamen in hoog tempo sociale huurwoningen.

Verwarmen met een warmtepomp

Als je flink wilt besparen op je energiekosten, is het de moeite waard om te overwegen een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Zo gebruikt een warmtepomp geen gas, maar elektriciteit en onttrekt warmte aan de buitenlucht. Hierdoor vermindert logischerwijs het gebruik van gas. Natuurlijk vereist dit in eerste instantie een investering, maar de hybride warmtepomp (waarbij de warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel) verdien je zeker binnen enkele jaren terug. Zeker nu er subsidies beschikbaar zijn om over te stappen naar duurzame verwarmingsmethoden.

Een slimme thermostaat

Als je vergeet de thermostaat terug te draaien terwijl je de hele dag weg bent, biedt een slimme thermostaat uitkomst. Met je telefoon kun je deze eenvoudig op afstand bedienen, waardoor je geen warmte verspilt. Bruins legt uit: “Zodra het apparaat detecteert dat er een tijdje niemand in de kamer is waar de thermostaat zich bevindt, wordt de verwarming automatisch lager ingesteld. Ook als je onderweg van werk naar huis bent, kun je het thuis alvast behaaglijk maken. Zo’n apparaat is voor iedereen toegankelijk, zolang er maar WiFi in huis is.”

Een radiatorventilator

Deze kleine gadget bevestig je, zoals de naam al aangeeft, onderaan de radiator. Zodra de verwarming aangaat, start de ventilator. Met deze slimme toevoeging kan de radiator tot wel 20% meer warmte afgeven. Meer warmte in huis in minder tijd betekent minder gasverbruik en dus besparing. 

Cv-ketel op 50 graden

Als je een cv-ketel hebt, is het volgens Bruins slim om met de temperatuurinstellingen te experimenteren. Standaard staat het warme water bijvoorbeeld ingesteld op zestig graden, maar dit is eigenlijk niet nodig. Je kunt gemakkelijk de temperatuur van de verwarming verlagen naar zo’n vijftig of zestig graden en het warme water naar zestig graden (let op: houd de temperatuur van het water niet lager dan zestig graden om legionellabesmetting te voorkomen). Op de vraag of dit merkbaar is: helemaal niet. Je doucht immers meestal onder water van maximaal veertig graden. En voor de verandering die je merkt, is een besparing op je energiekosten. Raadpleeg bij vragen altijd een installateur en ga niet zelf aan de slag om fouten te voorkomen. 

Isolatie

Als afsluiter een tip die wat meer inzet vergt, maar waar je veel mee kunt besparen: isolatie. In een slecht geïsoleerd huis moet je vaak meer stoken om een comfortabele temperatuur te krijgen. Hoewel het isoleren van het dak, de muren en de vloer het meeste effect heeft, heb je ook nog een snelle isolatie tip. Loop eens langs de ramen en voel waar de tocht binnenkomt. Gebruik hiervoor tochtstrips op de betreffende plekken. Dat is een snelle en eenvoudige manier om te besparen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland

Placeholder
3 May 2024

Je bedrijfspand met een laag energielabel verliest waarde

Placeholder
1 May 2024

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

Placeholder
22 April 2024

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde