Woningcorporaties verduurzamen in hoog tempo sociale huurwoningen
Woningcorporaties in Nederland staan centraal in een snel veranderend landschap van verduurzamen, vooral gericht op sociale huurwoningen.
Een analyse van de jaarlijkse benchmarkcijfers door Aedes, de vereniging van woningcorporaties, onthult een gestage daling in het aantal woningen met lagere energielabels. Maar hoe nauwkeurig vertegenwoordigen deze labels de werkelijke situatie voor huurders?
Woningcorporaties en duurzaamheid
De cijfers gepresenteerd door Aedes onthullen een gestage daling van woningen met energielabels E, F of G, van bijna 250.000 naar ruim 180.000. Deze bevindingen markeren een duidelijke vooruitgang, gestimuleerd door afspraken met minister Hugo de Jonge om deze labels tegen 2028 te elimineren.
Het afgelopen jaar zagen we een daling van bijna 12%, waardoor het streven van geen woningen met lagere energielabels steeds dichterbij komt. Bijna 40% van alle corporatiewoningen heeft nu energielabel A of beter, wat aantoont dat de focus op duurzaamheid vruchten afwerpt.
“Corporaties hebben weer flinke stappen gezet in het verduurzamen van veel woningen. “De sector loopt voorop en wil daar de komende jaren mee doorgaan”, aldus de voorzitter van Aedes, Martin van Rijn.
Waardering van huurders bij duurzame woningen
De impact van duurzaamheid op huurders is aanzienlijk. Cijfers tonen aan dat huurders hun woningen meer waarderen naarmate ze energiezuiniger zijn. Dit wijst op een positieve relatie tussen duurzaamheid en huurderstevredenheid.
Lees ook: 5 manieren om je energielabel te verhogen.
Realiteit achter energielabels
Ondanks de op papier gunstige energielabels, blijft een schrijnende realiteit te bestaan voor sommige huurders. Verhalen over schimmel- en vochtproblemen zijn niet te missen, ondanks de labels die anders suggereren.
Problemen en klachten: schimmel en vocht
Recente bezoeken aan sociale huurwoningen onthulden schimmelproblemen en klachten over vocht. Dit fenomeen staat haaks op de verwachtingen die de labels scheppen. De Woonbond ontvangt namelijk dagelijks klachten over deze omstandigheden.
Uitgaven van woningcorporaties voor verduurzamen sociale huurwoningen
Om de huurwoningen te verbeteren, spenderen corporaties aanzienlijke bedragen. Maar ondanks deze uitgaven benadrukt Aedes dat verdere stappen nodig zijn, vooral gericht op efficiëntere installaties en duurzame warmtepompen.
Het rapport benadrukt dat de overstap naar efficiëntere systemen en duurzame warmtebronnen van vitaal belang is om verdere vooruitgang te boeken in duurzaamheid.
Met de jaarlijkse benchmarkcijfers krijgt Aedes inzicht in diverse aspecten van de sociale verhuurdersbranche. Deze gegevens vormen de basis voor verbeteringen aan huurwoningen, niet alleen gericht op duurzaamheid maar ook op huurderstevredenheid en leefbaarheid van buurten. Zo deden dit jaar 272 woningcorporaties mee aan het onderzoek. Zij beheren gezamenlijk 98% van alle corporatiewoningen.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.