Placeholder

Gaan de gasprijzen wederom enorm stijgen

30 October 2023Jelmer Jasken

Recente nieuwsberichten wijzen erop dat de gasprijzen weer gaan stijgen, wat resulteert in hogere kosten voor energiecontracten. Volgens vergelijkingswebsite Keuze.nl hebben sommige energiebedrijven hun tarieven met wel 14% verhoogd.

Dit roept de prangende vraag op voor veel Nederlanders: is het verstandig om nu een nieuw energiecontract af te sluiten, of is het beter te wachten tot de prijzen weer dalen?

Waardoor stijgen de gasprijzen

Het stijgen van de gasprijzen wordt toegeschreven aan de naderende winter, die de laatste jaren aanzienlijke invloed heeft op de prijzen. Bovendien spelen geopolitieke spanningen een rol, vooral in gebieden rondom Israël, waaruit veel gas in Europa wordt geïmporteerd. De onrust in deze regio kan leiden tot een verminderd aanbod, wat op zijn beurt resulteert in gasprijzen die stijgen. Het is dus raadzaam om alert te blijven op de ontwikkelingen en weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot de energiecontracten. 

Het is hierbij goed om op te merken dat er geen relatie is tussen de energieprijzen en de uitkomst van je energielabel. Energieprijzen worden alleen gebruikt voor maatwerkadviezen om de terugverdientijden door te rekenen. 

Zijn er meerdere prijsstijgingen op komst

Volgens de energiedeskundige van Independer is dit mogelijk, maar niet gegarandeerd. De gasprijs vertoont vaak grote schommelingen. Als Europa een zachte winter heeft, is de kans groot dat de gasprijzen weer zullen dalen. Aan de andere kant bestaat het risico dat het tegenovergestelde gebeurt. Wat wel vaststaat, is dat de belasting op energie naar verwachting volgend jaar zal stijgen. Daarnaast zullen de maandelijkse netbeheerderskosten vanaf 2024 naar verwachting met gemiddeld €8 per huishouden stijgen. 

Lees ook: Als bedrijf investeren in zonnepanelen.

Een nieuw contract afsluiten of niet

Het al dan niet afsluiten van een nieuw contract hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Als jouw huidige contract binnenkort afloopt, kun je overwegen om te wachten in de hoop dat de gasprijzen, in plaats van stijgen, zullen dalen. Je kunt dan voorlopig een variabel of dynamisch contract behouden, maar het is belangrijk om jezelf af te vragen of je een eventuele prijsverhoging kunt en wilt betalen. Als je dit risico niet wilt nemen, kan het verstandig zijn om de prijs juist vast te zetten. 

De energiedeskundige van Independer geeft dit jaar echter een reden aan om wel een vast contract af te sluiten. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt namelijk het prijsplafond op energie. Dit jaar geldt voor Nederlandse huishoudens een maximumtarief van €0,40,- per kWh en €1,45,- per m3 gas, voor een jaarverbruik tot 2900 kWh en 1200 m3 gas. 

Wie zeker wil zijn van prijzen onder dit plafond voor het komende jaar, doet er goed aan om nu een vast contract af te sluiten. Natuurlijk blijft het onzeker of de variabele prijzen komend jaar het energieplafond zullen overschrijden. 

Wat kan ik doen om te besparen op mijn energierekening

We besteden regelmatig aandacht aan hoe consumenten zich kunnen voorbereiden om te besparen op hun energierekening. Overweeg je je huis te isoleren om zo de gasprijzen die stijgen te counteren? Onlangs hebben we een artikel gepubliceerd over de beschikbare ISDE-subsidies voor het verduurzamen van woningen. Deze subsidies kunnen je helpen bij het financieren van verduurzamingsmaatregelen en het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis. Er zijn subsidies beschikbaar voor woningisolatie, zonneboilers, warmtepompen en warmtenetten. Bovendien geldt een verlaagd btw-tarief op arbeidskosten en is er geen btw meer op zonnepanelen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland