Placeholder

Wat doet het energielabel met de WOZ-waarde van je woning?

27 May 2024Jelmer Jasken

Wij krijgen steeds vaker de vraag wat het energielabel doet met de WOZ-waarde van je woning. Het is begrijpelijk dat er veel onduidelijkheid is over de invloed van het energielabel op de WOZ-waarde. Betaal je meer belasting door een beter energielabel? Lees hieronder verder!

Verhoogt een beter energielabel de WOZ-waarde van mijn woning?

De WOZ-waarde van je huis wordt bepaald door verschillende factoren. Het energielabel zelf is geen directe factor. De WOZ-waarde kijkt naar zichtbare verbeteringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, en naar de marktwaarde van vergelijkbare huizen in de buurt, maar niet naar het energielabel op zich. 

Wel is bekend dat een beter energielabel de marktwaarde van woningen kan verhogen. Dus, als een vergelijkbare woning in je buurt met een beter energielabel recent is verkocht, kan dit de WOZ-waarde van jouw huis beïnvloeden, zelfs als je geen actueel energielabel hebt. 

Energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen de WOZ-waarde van je huis verhogen. Dit leidt tot hogere belastingen zoals de Onroerende Zaak Belasting en de Waterschapsbelasting. De extra kosten wegen echter niet op tegen de besparingen op je energierekening. Het is dus altijd voordelig om je huis te verduurzamen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een zonneboiler.

Een woning met een beter energielabel, zoals A tot A++++, is energiezuiniger en heeft lagere energiekosten. Dit maakt de woning aantrekkelijker voor kopers en huurders, wat de marktwaarde verhoogt. Gemeenten houden hier rekening mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. 

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?

Gemeenten bepalen de WOZ-waarde van onroerende zaken door middel van een taxatie. Ze baseren zich op het bedrag dat de onroerende zaak zou opbrengen op 1 januari van het vorige jaar, de waardepeildatum.

Hoe wordt de WOZ-waarde getaxeerd?

Een taxateur kijkt naar gegevens over de grond en het gebouw. Ze bezoeken een of meerdere vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht of selecteren panden via een steekproef. 

Het is niet nodig dat de taxateur elk gebouw bezoekt. Via een computermodel vergelijkt de gemeente omliggende gebouwen. Ze kijken naar verschillen in ligging en het aantal vierkante meters van het gebouw. Hypotheken of erfpacht worden niet meegenomen. 

De indirecte invloed van het energielabel op de WOZ-waarde

Je kunt dus zeggen dat het energielabel indirect invloed heeft op de WOZ-waarde van je huis. Een beter energielabel kan de waarde van je huis verhogen door lagere energiekosten. Dit hangt echter ook af van het verbruik van de bewoners. Daar wordt ook nog wel eens anders over gedacht. Andere factoren zijn van invloed op de WOZ-waarde en de precieze invloed kan variëren op basis van lokale omstandigheden en waarderingsmethoden.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen

Placeholder
3 June 2024

Wat betekenen de energielabels A++++ tot en met G?

Placeholder
3 June 2024

Waarom zonnepanelen uitvallen en 8 tips om dit te voorkomen