Placeholder

Goed geïsoleerde woning verhoogt de maximale hypotheek

2 October 2023Jelmer Jasken

In de immer veranderende wereld van vastgoed en hypotheken, speelt energiezuinigheid een steeds grotere rol. Recentelijk zijn er nieuwe richtlijnen aangekondigd die hypotheekverstrekkers verplichten rekening te houden met het energielabel van een woning bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Een goed geïsoleerde woning profiteert hiervan.

Dit betekent dat mensen die een goed geïsoleerde woning willen kopen aanzienlijk meer kunnen lenen dan hun tegenhangers met minder energiezuinige huizen. Wat betekent dit voor de Nederlandse huizenmarkt en hoe beïnvloedt het de keuzes van huizenkopers?

In het kort

  • De nieuwe hypotheekrichtlijnen in Nederland stimuleren niet alleen de groei van de energiezuinige woningmarkt, maar zorgen ook voor uitdagingen en kritiek.
  • Het is belangrijk voor huizenkopers om zich bewust te zijn van deze veranderingen en hun keuzes dienovereenkomstig te maken. 

Nieuwe hypotheekrichtlijnen in 2024

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat bij de financiering van slecht geïsoleerde woningen met energielabels E, F of G, alleen het inkomen en de maandlasten van de koper nog zullen worden overwogen. Aan de andere kant krijgen kopers van een goed geïsoleerde woning met energielabel A of B de mogelijkheid om volgend jaar met hetzelfde inkomen €10.000 euro meer te lenen. Voor nul-op-de-meter-woningen kan dit bedrag zelfs oplopen tot €50.000 euro extra. 

Beloning voor groene energielabels

De nieuwe richtlijnen koppelen energiezuinigheid direct aan de woningwaarde. De overheid beloont huiseigenaren van energiezuinige woningen, terwijl zij huiseigenaren van energieslurpende woningen belast. Hoewel dit gunstig is voor de energietransitie, creëert het ook een tweedeling op de woningmarkt tussen duurzame en niet-duurzame huizen. 

Kritiek en uitdagingen

Niet iedereen is echter enthousiast over deze ontwikkeling. Vereniging Eigen Huis uit kritiek op het gebruik van energielabels als enige maatstaf voor energieverbruik. Er zijn gevallen waar bewoners met een groen energielabel toch veel energie kunnen gebruiken. Bovendien zijn er nog oude, onnauwkeurige labels in omloop, wat de geloofwaardigheid van deze maatregelen in twijfel trekt. 

Financiering voor verduurzaming

Een opmerkelijke bepaling in de nieuwe hypotheekregels is dat kopers van zeer slecht geïsoleerde woningen tot €20.000 euro extra kunnen lenen om de verduurzaming te financieren. Dit geld moet worden besteed aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dit biedt hoop voor huizenkopers die bereid zijn te investeren in het verduurzamen van hun nieuwe woning.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen