Placeholder

Een warmtepomp heeft het zwaarder in de winter

16 December 2022Jelmer Jasken

De temperatuur is de afgelopen week flink gedaald. Daardoor klinkt er in de straten in nieuwbouwwijken een zacht gezoem van de warmtepompen. De warmtepompen staan dag en nacht aan om de gasloze woningen te verwarmen. Op verschillende social media meldt men al dat mensen goed moeten nadenken over het investeren in een warmtepomp. Volgens experts is er niets om je zorgen over te maken. De warmtepompen werken met de koude temperaturen gewoon niet zoals in de zomer het geval. 

(Hybride) warmtepomp

Het zachte gezoem is misschien wel het geluid van de toekomst. Vanaf 2026 zijn alle woningeigenaren verplicht om bij het vervangen van hun cv-ketel, een (hybride) warmtepomp te installeren. Alle woningen in Nederland krijgen dan een warmtepomp en dat is een hele grote klus. Bijna 95% van alle woningen wordt nu nog verwarmd met gas. 

De overheid wil dat iedereen overgaat op gasloze woningen en kan door over te stappen op een warmtepomp. Met het gebruik van een op gas gestookte cv-ketel komt bij verbranding CO2 vrij. Een warmtepomp werkt vele malen efficiënter dan het stoken op gas. Zo’n warmtepomp haalt energie in de vorm van warmte uit de buitenlucht. Stop je één kWh in de pomp, krijg je er gemiddeld vier kWh aan warmte voor terug. 

Prestatiecoëfficiënt

De efficiëntie schommelt altijd een beetje en wordt uitgedrukt in een COP-waarde. Deze afkorting staat voor Coefficient of Performance. Veel mensen stellen nu de vraag: hoe efficiënt is een warmtepomp als het vriest en hoe kan er precies warmte gehaald worden uit de lucht die koud is?

In Nederland vinden we -10 erg koud, maar pas bij -273 zit je op het absolute nulpunt waar geen energie meer in de lucht zit. Als je er op deze manier naar kijkt valt er nog relatief warmte uit de lucht te halen. 

Er moet wel gezegd worden dat de warmtepompen harder moeten werken als het zo koud is. Feitelijk gezien zit er dan minder warmte in de lucht. Ook alle cv-ketels hebben het moeilijker met dit weer.

Rendement valt iets lager

In de winter ligt het rendement misschien wat lager, maar verder merk je daar helemaal niks van. Zelfs met deze temperaturen onder nul is de warmtepomp nog steeds twee keer zo efficiënt als een op gas gestookte cv-ketel. Vooral als je daarbij kijkt naar een heel jaar, dan is de efficiëntie nog veel groter. Ook gezegd hebbende dat we niet moeten vergeten dat het in Scandinavië nog vele malen kouder is dan in Nederland en daar worden de warmtepompen veel meer gebruikt.

De warmtepompen zijn dus minder efficiënt in de winter. Is het dan verstandig om de thermostaat lager te zetten als je weggaat en vice versa? De installateurs zeggen dat we hier voorzichtig mee om moeten gaan, want een warmtepomp is niet gemaakt om een woning in korte tijd te verwarmen. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen