Placeholder

Nederland koploper als het gaat om importeren van zonnepanelen

6 October 2023Jelmer Jasken

Ons Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld, waarvan 89% afkomstig is uit China. Wat opvalt is dan dat bijna 60% van de geïmporteerde zonnepanelen direct worden doorgestuurd naar andere landen. 

Importcijfers en wereldwijde positie

Zo importeerde Nederland in 2022 bijna 12 miljard euro aan zonnepanelen, rapporteerde het CBS. Met een bedrag van 10,5 miljard euro is Nederland de grootste importeur van zonnepanelen uit China. De Verenigde Staten bevinden zich op de tweede plek als importeur van zonnepanelen. Maar zij halen de zonnepanelen nauwelijks uit China. Op plek drie staat Brazilië.

Doorgang via Nederland

Daarna volgt Duitsland op plek vier, waar de meeste panelen ook van Chinese oorsprong zijn. Bovendien belandt een groot deel van deze zonnepanelen via Nederland in Duitsland. Na Duitsland staat Spanje op de vijfde plaats als grootste importeur. Zij halen meer zonnepanelen rechtstreeks uit China dan ons buurland doet. 

Lees ook: Een goed geïsoleerde woning verhoogt de maximale hypotheek.

Export en wederuitvoer

Vorig jaar exporteerde Nederland goederen ter waarde van ruim 730 miljard euro, waarvan bijna 360 miljard euro wederuitvoer betrof. Dit betekent dat deze goederen oorspronkelijk werden ingevoerd en bijna onveranderd Nederland weer verlieten. Het was de eerste keer dat de waarde van de wederuitvoer groter was dan de export van Nederlandse producten. 

Economische impact

De waarde van de wederuitvoer was vorig jaar bijna 60% hoger dan voor de coronacrisis, wat leidde tot een totale exportwaardestijging van ruim 236 miljard euro. Nederlandse bedrijven handelden meer, maar produceerden of bewerkten zelf relatief minder goederen. Daardoor was de waarde van wederuitvoer 50,4% groter dan de uitvoerwaarde van Nederlandse producten. 

Wel moet echter worden opgemerkt dat bij wederuitvoer minder winst wordt gemaakt dan bij de uitvoer van Nederlandse producten, omdat bedrijven bij wederuitvoer minder waarde toevoegen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland