Placeholder

Eneco brengt 11,5 cent in rekening voor het terugleveren van stroom

1 May 2024Jelmer Jasken

Wie een variabel contract heeft bij Eneco en zonnepanelen op het dak heeft liggen, moet vanaf deze zomer 11,5 cent per kilowattuur betalen voor het terugleveren van stroom. Dit heeft het energiebedrijf recent aangekondigd. Daar is de volgende dus…

Voor een deel van de klanten bij Eneco gaat deze nieuwe regeling al in juni van start. Andere klanten zullen vanaf juli of augustus geconfronteerd worden met deze terugleverkosten. Het was eerder bekend dat Eneco terugleverkosten zou invoeren, maar de hoogte ervan was nog niet bekendgemaakt.

Toenemende trend om kosten te berekenen voor terugleveren van stroom

Eneco sluit zich aan bij andere energieleveranciers zoals Vandebron en Greenchoice, die al kosten in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Deze trend komt voort uit het groeiend aantal Nederlanders dat zonnepanelen heeft geïnstalleerd en zelf stroom opwekt. 

Lees ook: Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde.

Nederlanders met zonnepanelen mogen de stroom die ze aan het net teruggeven, van hun eigen verbruik aftrekken. Dit noem je ‘salderen’. Salderen is recent bekritiseerd, maar in de Tweede Kamer is besloten om deze regel voorlopig te behouden.

Direct de opgewekte stroom gebruiken

Het invoeren van kosten voor het terugleveren van stroom heeft als doel om mensen met zonnepanelen aan te moedigen de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct te gebruiken. Bijvoorbeeld door huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine op die momenten aan te zetten. 

Het is belangrijk op te merken dat voor mensen met een dynamisch of een vast contract zonder panelen de nieuwe maatregel geen gevolgen heeft. Nieuwe klanten die bij Eneco een vast contract afsluiten en zonnepanelen hebben, zullen echter wel 6 euro meer moeten betalen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland