Placeholder

Je huis met energielabel A+ stijgt 23% in waarde

22 April 2024Jelmer Jasken

De waarde van huizen met een energielabel A+ of beter is aanzienlijk hoger dan die van een vergelijkbaar huis met energielabel G. In het eerste kwartaal van 2024 steeg deze meerwaarde op de Nederlandse huizenmarkt naar schatting met 23%. Dit resulteert in een aanzienlijke verhoging van de waarde. 

Voor een huis met een gemiddeld vloeroppervlak van 110 vierkante meter betekent dit een verschil van ongeveer 84.000 euro. Slechts drie jaar geleden was dit verschil nog maar 7%. Door deze sterke toename wordt het financieel aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van Brainbay, waarover het economische bureau van de ING rapporteert. Dit onderzoek maakt gebruik van een woningwaardemodel gebaseerd op de woningtransacties van de NVM.

Toegenomen meerwaarde voor energiezuinig huis energielabel A+

Het is opvallend dat de meerwaarde voor huizen met een energiezuinig label aanzienlijk is gestegen. Hieruit concluderen de onderzoekers dat kopers nu meer willen betalen voor een energiezuinig huis dan een paar jaar geleden. Een mogelijke reden hiervoor is de stijging van de energieprijzen. Ondanks een recente daling liggen de energieprijzen nog steeds aanzienlijk hoger dan drie jaar geleden. Hierdoor zijn energiezuinige woningen financieel aantrekkelijker geworden. We vermoeden ook dat de krapte op de huizenmarkt een rol speelt.

De toename van de meerwaarde maakt het financieel aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Veel huiseigenaren laten zich vooral door financiële overwegingen leiden om te investeren in duurzaamheid. Dit is vooral merkbaar bij huizen met een energielabel A+ of hoger. 

Financiële overwegingen en waardestijging bij verduurzaming

Volgens de ING is het economisch gezien belangrijk om niet alleen te kijken naar de maandelijkse lasten, maar ook naar de mogelijke stijging van de woningwaarde bij de beslissing om je huis te verduurzamen. Nu de meerwaarde van een energiezuinig huis is toegenomen, kan dat voor huiseigenaren een extra stimulans zijn om deze stap te zetten.

Toch zijn er naast financiële voordelen vaak ook andere factoren nodig om huiseigenaren te motiveren om te verduurzamen. Een gebrek aan financiële middelen vormt een obstakel voor velen. Volgens schattingen van de Nederlandsche Bank (DNB) heeft ongeveer 14% van de huiseigenaren niet genoeg spaargeld of financiële ruimte binnen hun hypotheek om hun huis te verduurzamen. Bovendien zijn huiseigenaren vaak terughoudend om veel geld uit te geven aan verduurzaming, en blijkt uit hetzelfde onderzoek van de DNB dat de bereidheid om te lenen voor verduurzaming laag is.

ISDE-subsidie

Anno 2024 zijn er gelukkig subsidies beschikbaar gesteld om een deel van de kosten voor het verduurzamen van je huis te dekken. Dit maakt het interessanter om je huis te verbeteren. De ISDE-subsidies zijn speciaal bedoeld om isolatie en energiebesparing aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren, wat uiteindelijk kan leiden tot een verhoging van de waarde van je huis. Hier zijn de ISDE-subsidies die beschikbaar zijn.

  • Subsidie voor woningisolatie
  • Een subsidie voor zonneboilers
  • Subsidie voor warmtepompen
  • Een subsidie voor warmtenetten
  • Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten
  • Geen btw op zonnepanelen

Rabo Coöperatief Isolatiebudget

Goed nieuws voor Rabobank-hypotheekhouders! Als je huis een energielabel G of F heeft, biedt de bank kosteloos een energielabel en energieadvies aan. Maar dat is niet alles. Als na inspectie blijkt dat je huis nog steeds een energielabel G of F heeft, kun je zelfs gebruikmaken van een isolatiebudget van €1.000!

Dankzij deze initiatieven zijn er gelukkig meerdere manieren om je huis te verduurzamen en zo een energielabel A+ te behalen. Wat uiteindelijk de waarde van je huis zal verhogen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland