Placeholder

Dit zijn de regio’s met de grootste keuze aan energieprestatie-adviseurs

4 May 2023Jelmer Jasken

Gebouweigenaren hebben gemiddeld eens in de acht jaar een nieuw energielabel nodig. Maar het verkrijgen van zo’n label kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de energielabelmarkt. Woninglabel.nl begrijpt deze uitdaging en helpt graag bij het vergemakkelijken van het proces voor alle consumenten en mkb’ers.

Woninglabel.nl biedt een overzicht van alle energieprestatie-adviseurs (EP Adviseurs) in jouw buurt, waardoor het vinden van de beste keuze voor jouw situatie snel en gemakkelijk wordt. Het platform biedt een goede service en een hoogwaardig product tegen een betaalbare prijs.

In dit artikel presenteert Woninglabel.nl waar je de meeste keuze hebt uit de bij het platform aangesloten energieprestatie-adviseurs. Hierdoor hoef jij je geen zorgen meer te maken over het vinden van een geschikte adviseur.

Regio met de meeste adviseurs

Woninglabel.nl biedt momenteel ruim 350 adviesbureaus aan die consumenten en mkb’ers voorzien van energielabels voor woningen in de basismethodiek. Om te bepalen waar de meeste keuze is voor consumenten, heeft het platform onderzocht hoe de beschikbare energieprestatie-adviseurs zijn verdeeld over de verschillende regio’s van Nederland. Nederland is daarbij opgedeeld in vier regio’s: Noord-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Zuid-Nederland.

Het vergelijkingsplatform voor energielabels heeft per provincie gekeken naar de centrale postcodes rondom de hoofdsteden. Vervolgens is het aantal beschikbare adviseurs gedeeld door het aantal provincies om te bepalen waar consumenten de meeste keuze hebben. Verder heeft het platform ook gekeken naar de correlatie tussen het aantal beschikbare adviseurs per regio en de levertijd van het energielabel.

Gemiddeld zijn er in Nederland 37 energieprestatie-adviseurs beschikbaar voor elke consument. In Noord-Nederland zijn er gemiddeld 22 beschikbare energieprestatie-adviseurs, in Oost-Nederland zijn er gemiddeld 36 energieprestatie-adviseurs beschikbaar, in West-Nederland zijn er gemiddeld 49 energieprestatie-adviseurs beschikbaar en in Zuid-Nederland zijn er gemiddeld 38 energieprestatie-adviseurs beschikbaar.

Kaart Nederland waar zijn de meeste adviseurs beschikbaar
Afbeelding 1: In welke regio heeft de consument de meeste keuze uit adviseurs.

Woninglabel.nl heeft ook gekeken naar de beschikbaarheid van energieprestatie-adviseurs in de provincies. Zo zijn er bijvoorbeeld in Groningen gemiddeld 23 beschikbare energieprestatie-adviseurs, in Overijssel gemiddeld 36, in Utrecht gemiddeld 66, in Zuid-Holland gemiddeld 58 en in Limburg gemiddeld 31.

Uit het onderzoek van Woninglabel.nl blijkt dat de meeste energieprestatie-adviseurs beschikbaar zijn in de Randstad, oftewel West-Nederland.

Samenhang adviseurs en levertijd energielabel

Woninglabel.nl heeft onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen het aantal beschikbare adviseurs en de gemiddelde levertijd van energielabels in verschillende regio’s van Nederland. Uit de gegevens blijkt dat de gemiddelde levertijd in Zuid-Holland het hoogst is, namelijk 18 dagen, terwijl de gemiddelde levertijd in Oost-Nederland met 13 dagen het laagst is. Het gemiddelde aantal beschikbare adviseurs verschilt ook per regio: West-Nederland heeft het hoogste gemiddelde van 49 adviseurs, terwijl Noord-Nederland het laagste gemiddelde heeft van 22 adviseurs.

Hoewel deze gegevens interessant zijn, is het op basis van deze informatie niet mogelijk om direct te concluderen of er een verband bestaat tussen het aantal beschikbare adviseurs en de gemiddelde levertijd van energielabels per regio.

Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat er voldoende aanbod is van energieprestatie-adviseurs op de markt. De levertijd wordt niet beïnvloed door het verschil in het aantal adviseurs tussen de regio’s.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen