Placeholder

Hoe ontwikkelt de levertijd van energielabels zich per provincie in Nederland?

30 March 2023Jelmer Jasken

Sinds 1 januari 2021 is het energielabel verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen. Dit ging gepaard met de introductie van de nieuwe methodiek NTA8800. Na prijs- en levertijdsschommelingen sinds de invoering van deze nieuwe methodiek stabiliseert, net als de prijs, ook de levertijd de afgelopen maanden, zo concludeert Woninglabel.nl.

De levertijd van een energielabel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type woning. Zo kan het opstellen van een energielabel bij een vrijstaande woning met veel ruimtes meer tijd kosten dan bij een standaard appartement. Daarnaast kan de beschikbaarheid van een gecertificeerd adviesbureau of gediplomeerd adviseur invloed hebben op de levertijd.

Van enkele weken tot enkele dagen

Over het algemeen duurt het opstellen van een energielabel enkele dagen. Voorheen was dit enkele weken. Het is raadzaam om het energielabel tijdig aan te vragen, om vertraging bij verkoop of verhuur van de woning te voorkomen.

Lijndiagram gemiddelde levertijd energielabel in Nederland per jaar.
Afbeelding 1: De gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per jaar.

Na de introductie van de nieuwe methodiek zag Woninglabel.nl, de vergelijkingswebsite voor energielabels in Nederland, de levertijd snel oplopen en variëren. In 2020 kon de consument nog een vereenvoudigd energielabel aanvragen voor een paar tientjes met een levertijd van enkele dagen. Enkele maanden na de verplichtstelling van het energielabel was de gemiddelde levertijd al gestegen naar 40 dagen, als gevolg van een tekort aan gediplomeerde energieprestatie-adviseurs en adviesbureaus. In september 2021 begon de levertijd geleidelijk te dalen, met nog een kleine piek in juli 2022 en een verdere daling in de eerste twee maanden van 2023.

Gemiddelde levertijd energielabel per provincie

Energielabels hebben momenteel een gemiddelde levertijd van 12 dagen. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de veertig dagen levertijd in juli 2021. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen de provincies.

Staafdiagram van de gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 1/3.
Afbeelding 2: De gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 1/3.

Zo zijn over het algemeen de gemiddelde levertijden in Groningen langer dan de meeste andere provincies. Zo geniet men in Zeeland van gemiddeld de kortste levertijden voor energielabels. De verschillen kunnen te maken hebben met de regionale vraag naar energielabel en de beschikbaarheid van gediplomeerde adviseurs in de verschillende provincies.

“Enkele maanden na de verplichtstelling van het energielabel was de gemiddelde levertijd al gestegen naar 40 dagen.”

Bovendien lijken de levertijden per provincie gedurende het jaar te variëren, waarbij in de zomermaanden over het algemeen langere levertijden worden gehanteerd. In sommige provincies zijn de levertijden stabieler dan in andere provincies, zoals in Limburg en Overijssel, waar relatief weinig variatie is in de levertijden gedurende de onderzochte periode.

Staafdiagram van de gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 2/3.
Afbeelding 3: De gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 2/3.

Verklaring verschillen in levertijd energielabels

Een mogelijke verklaring voor de verschillen tussen de provincies is het beleid van lokale overheden en gemeenten op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Als sommige provincies een sterker beleid hebben op deze gebieden, kan dit leiden tot meer aanvragen voor energielabels en dus tot langere levertijden.

Zoals eerder aangegeven had het tekort aan energieprestatie-adviseurs en adviesbureaus niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de levertijden van energielabels. Hoewel er aanzienlijke verschillen bestaan tussen de provincies, is de gemiddelde levertijd van 12 dagen momenteel een enorme verbetering ten opzichte van juli 2021.

Staafdiagram van de gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 3/3.
Afbeelding 4: De gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland per provincie 3/3.

Geen geregistreerd energielabel

Woningverkopers en -verhuurders zijn verplicht om bij overdracht van de woning of verhuur te beschikken over een geldig energielabel. Ook bij nieuwbouw geldt deze verplichting. De levertijd van het energielabel is afhankelijk van de gekozen adviseur en de complexiteit van de woning. Eigenaren die geen geregistreerd energielabel hebben en deze op korte termijn nodig hebben, kunnen hierdoor in de problemen komen. Het is daarom verstandig om op tijd een adviseur in te schakelen en het energielabel tijdig aan te vragen om boetes te voorkomen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel, zo is het bijvoorbeeld niet verplicht om een energielabel te hebben voor monumenten of recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn.

Marktontwikkelingen

Op Woninglabel.nl kunnen Nederlandse gebouweigenaren eenvoudig energieprestatie-adviseurs vergelijken op basis van prijs, levertijd en klantbeoordeling. Via het platform kunnen ze vervolgens direct een opdracht tot dienstverlening geven aan een gediplomeerd energieadviseur naar keuze. Woninglabel.nl heeft hierdoor inzicht in een groot deel van de aangevraagde energielabels voor woningen in de basismethodiek in Nederland, inclusief bijbehorende tarieven en levertijden. Als enige partij met toegang tot deze unieke data brengt Woninglabel.nl maandelijks een marktrapportage uit, welke als bron dient voor dit artikel.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?

Placeholder
4 March 2024

Woninglabel.nl betrekt splinternieuwe kantoorruimte

Placeholder
29 February 2024

Rabobank, Woninglabel.nl, Klimaatroute en Sobolt & Enven bundelen krachten in de Energietransitie voor Nederlandse huiseigenaren