Prijs Energielabel Stabiliseert
Zoals menig Nederlander weet is sinds 1 januari 2021 een geldig energielabel verplicht bij onder andere de verkoop en verhuur van een woning. Deze verplichting deed zijn intrede samen met de introductie van een nieuwe methodiek, de NTA8800. Na de nodige prijsschommelingen sinds de livegang van de nieuwe methodiek voor het opstellen van energielabels, lijkt de prijs van het energielabel zich sinds oktober 2022 te stabiliseren, concludeert Woninglabel.nl.
Na de introductie van de nieuwe methodiek zag Woninglabel.nl, de vergelijkingswebsite in Nederland voor het aanvragen van een energielabel, de prijs van het energielabel snel oplopen. Waar de consument tot eind 2020 nog een vereenvoudigd energielabel kon aanvragen voor een paar tientjes, lag de prijs voor het verplichte energielabel in juli 2021 al op een tarief van gemiddeld €325,- inclusief BTW. Een hoogtepunt, veroorzaakt door een tekort aan NTA8800 gediplomeerde energieprestatie-adviseurs en dus adviesbureaus. Juli 2021 markeerde meteen een keerpunt, waarna de prijs van het energielabel een duikvlucht inzette. Deze duikvlucht bereikte in de zomer van 2022 haar maximale snelheid, waarbij de prijs in 3 maanden tijd gemiddeld €32,- kelderde.
Afbeelding 1: De gemiddelde prijs van het energielabel in Nederland.
Aanbod oversteeg de vraag
Waar de initiële stijging in prijs werd veroorzaakt door een tekort aan gediplomeerde energieprestatie-adviseurs en adviesbureaus, werd de daling die zichtbaar is sinds juli 2021 veroorzaakt door een overschot aan adviseurs. Aanbod oversteeg in snel tempo de vraag, doordat nieuwe adviesbureaus als paddestoelen uit de grond schoten. Gevoed door een aantrekkelijke markt met hoge marges en weinig concurrentie. Tot op juli 2021 dan. Ook trad in 2022 het grote geld toe binnen de markt, waarbij menig adviesbureau werd opgekocht of extern gefinancierd, met als doel het verschroeien van de aarde en het veroveren van marktaandeel.
“Nieuwe adviesbureaus schoten als paddestoelen uit de grond.”
De daling in prijs heeft marges van adviesbureaus onder druk gezet en ertoe gedwongen een slag te maken op het gebied van efficiëntie. Het kaf is spreekwoordelijk van het koren gescheiden, waarbij de adviesbureaus met aanpassingsvermogen of externe financiering hebben overleefd. De laagst rendabele prijs lijkt dan ook bereikt te zijn sinds oktober 2022, wat ervoor zorgt dat de prijs zich nu stabiliseert. Verder wijst niks op een terugkerende stijging van de prijzen, nu de markt verzadigd is met gediplomeerde energieprestatie-adviseurs en adviesbureaus.
Levertijd kende pieken en dalen
Het tekort aan energieprestatie-adviseurs en adviesbureaus had, naast een invloed op prijs, ook een grote invloed op de levertijden van energielabels. Gemiddeld duurde het in juni 2021 veertig dagen totdat een energielabel werd opgeleverd. Na juni 2021 daalde de levertijd met enkele pieken. Op dit moment is de gemiddelde levertijd zestien dagen.
Afbeelding 2: De gemiddelde levertijd van het energielabel in Nederland.
Marktinzichten
Woninglabel.nl biedt de Nederlandse gebouweigenaar de mogelijkheid om een groot deel van de beschikbare energieprestatie-adviseurs in Nederland te vergelijken op prijs, levertijd en klantbeoordeling. Vervolgens kan de gebouweigenaar direct via het platform een opdracht tot dienstverlening geven aan een energieadviseur naar keuze. Woninglabel.nl heeft zodoende ook inzicht in een betrekkelijk groot aandeel van de aangevraagde energielabels voor woningen in de basismethodiek in Nederland en de bijbehorende tarieven & levertijden. Als enige partij met toegang tot deze unieke data stelt Woninglabel.nl maandelijks een marktrapportage op, welke als bron dient voor dit artikel.
Start jouw vergelijking
Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.