Placeholder

Verhoog de waarde van je woning met een groen energielabel

12 May 2023Jelmer Jasken

Bij de verkoop van je woning wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. Daarom is het vaak verstandig om je woning flink op te knappen voordat het op de markt komt. Er is echter ook altijd een groep mensen op zoek naar een woning waar niet veel meer aan hoeft te gebeuren.

Met een paar kleine aanpassingen kun je ook vaak het energielabel van je woning verbeteren. We hebben al eerder een artikel geschreven over hoe je het energielabel kunt verbeteren. Over het algemeen is een woning met een groen energielabel populairder. Het energielabel is tegenwoordig verplicht bij de verkoop, verhuur of nieuwbouw van een woning. Het is dus tijd om je woning onder de aandacht te brengen met een groen energielabel!

Waarom een energielabel

Het energielabel zoals we dat kennen is ontstaan vanwege de opwarming van de aarde. Dit wordt mede veroorzaakt door broeikasgassen, waaronder CO2, die grotendeels afkomstig zijn uit woningen. Daarom is er regelgeving voor energielabels ingesteld om de energieprestatie van een woning gemakkelijk inzichtelijk te maken. 

Bovendien is het energielabel een wettelijke verplichting. Bij verkoop, verhuur of nieuwbouw van een woning moet er een energielabel aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat kopers of huurders precies weten waar ze aan toe zijn en waar hun geld naartoe gaat.

Een woning met energielabel D heeft bijvoorbeeld hogere stookkosten dan een woning met energielabel A. Als je de stookkosten wilt verlagen, moet je bij een woning met label D zelf verduurzamingsmaatregelen nemen, wat aanzienlijke investeringen kan vergen. 

Wat is het voordeel van een groen energielabel

We hebben hier al vaker over geschreven, maar het is belangrijk om te benadrukken: hoe groener het energielabel, hoe beter de woning verkoopt. Een groen label kan de verkoop van een woning aanzienlijk versnellen. Voor de verkopende partij kan het dus lonen om energiebesparende maatregelen te nemen om het energielabel te verbeteren. 

De energielabels die als groen worden beschouwd, zijn C, B en A (A+, A++, A+++ en A++++). De energielabels onder label C zijn geel (D), oranje (E) of rood (F en G). Benieuwd naar wat alle energielabels betekenen? Ook hier hebben we al eens iets over geschreven!

Hoe verbeter ik het energielabel van mijn woning

Het begint allemaal bij het type woning dat je hebt. Sommige woningtypen zijn namelijk makkelijker te verduurzamen. Zo heeft bijvoorbeeld een appartement op de tweede verdieping, omringd door andere appartementen en grenzend aan veel verwarmde oppervlaktes, relatief weinig verliesoppervlakte waar energie uit ontsnapt. 

Om je energielabel te verbeteren, begin je bij isolatie. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Voordat je dure installaties in je woning aanbrengt, is het belangrijk om allereerst de woning te isoleren en te zorgen voor goede beglazing.

Heeft je woning nog enkel glas? Vervang deze dan door dubbel glas, HR++ of HR+++ glas. Heb je momenteel dubbel glas, maar zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor HR+++ glas. Dit soort driedubbel glas vereist een apart kozijn, maar isoleert het beste.

Een HR-combiketel of een warmtepomp kan een goed alternatief zijn voor je huidige CV-ketel. Dit is echter alleen mogelijk als jouw woning is voorzien van goede isolatie, de juiste beglazing heeft en het verwarmingssysteem de woning op lagere temperaturen warm kan houden. In dat geval kan een hybride warmtepomp interessant zijn.

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke optie om jouw woning te verduurzamen. Op die manier wek je op een duurzame manier energie op voor je woning. Daarnaast mag je tot 2025 het teveel aan energie dat je opwekt terugleveren tegen hetzelfde tarief van de stroom die je normaal afneemt.

Wil jij echt goed advies ontvangen over hoe je jouw energielabel kunt verhogen? De energieprestatie-adviseurs in onze vergelijker kunnen niet alleen een energielabel opstellen, maar ook verduurzamingsadvies geven.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland

Placeholder
21 August 2024

Zonnepanelen met stekker zijn brandgevoelig

Placeholder
2 August 2024

Woninglabel.nl introduceert vernieuwde huisstijl en lanceert maatwerkadvies module

Placeholder
26 July 2024

De toekomst van de woningwaarde en het energielabel