Placeholder

Ook jij komt in aanmerking voor hypotheekrentekorting

13 March 2023Jelmer Jasken

Heb je onlangs je huis verduurzaamd? Dan kom je in aanmerking voor hypotheekrentekorting. De duurzaamheid van je huis wordt bepaald op basis van je Energielabel, Energie-Index en/of EPC-norm. De exacte bepaling hiervan verschilt per geldverstrekker.

De meeste nieuwe huizen worden tegenwoordig al energiezuinig opgeleverd. Maar heb je onlangs je woning verduurzaamd? Haal dan het onderste uit de kan en kijk of je in aanmerking komt voor hypotheekrentekorting.

Bij onder andere de Rabobank, ABN Amro, Triodos Bank en ASN Bank kun je in aanmerking komen voor hypotheekrentekorting:

Om jou te laten zien hoeveel je kunt besparen per maand hebben we hieronder een aantal rekenvoorbeelden per bank uitgewerkt. Deze rekenvoorbeelden zijn gebaseerd op de gemiddelde woningprijs in Q4 van 2022 in Nederland van €416.000 (CBS, 2023), de huidige rentepercentages en de huidige hypotheekrentekortingen bij de verschillende banken.

Rabobank – Hypotheekrentekorting 0,15%

De rentekorting geldt in de volgende gevallen. Als je een lening sluit voor de aankoop of verbouwing van een (nieuwbouw)woning met een:

 • Geldig energielabel van ten minste A++ afgegeven na 1 januari 2021;
 • Energie-Index van 0,6 of lager;
 • EPC-norm van 0,4 of lager (alleen nieuwbouw).

Rekenvoorbeeld rentekorting Rabobank

Als je bij Rabobank een hypotheek afsluit voor 30 jaar vast (met een standaard hypotheekrente van 4%) en je komt in aanmerking voor de rentekorting (van 0,15%), dan bespaar je gemiddeld €59,- bruto per maand. De gemiddelde landelijke prijs van een energielabel is €197,-. Dit betekent dat je je energielabel in slechts 4 maanden hebt terugverdiend en je daarna jaarlijks tot wel €708,- bespaart.

ABN AMRO – Hypotheekrentekorting 0,15%

In de volgende gevallen krijg je 0,15% rentekorting:

 • Aankoop/na verbouwing van een woning met definitief energielabel A
 • Aankoop nieuwbouwwoning met EPC-norm van 0,4 of lager

Je krijgt 0,10% rentekorting bij:

 • Aankoop/na verbouwing van een woning met definitief energielabel B

Rekenvoorbeeld rentekorting ABN Amro

Als je bij ABN Amro een hypotheek afsluit voor 30 jaar vast (met een standaard hypotheekrente van 4,60%) en je komt in aanmerking voor rentekorting (van 0,15%), dan bespaar je gemiddeld €79,- bruto per maand. De gemiddelde landelijke prijs van een energielabel is €197,-. Dit betekent dat je je energielabel in slechts 3 maanden hebt terugverdiend en je daarna jaarlijks tot wel €948,- bespaart.

Triodos – Hypotheekrentekorting tot 0,2%

Bij Triodos Bank geldt simpelweg, hoe groener het energielabel, hoe lager de rente.

Triodos biedt ook aparte rentetarieven aan voor energieneutrale huizen (Energie-Index <0,3 of EPC = <0) of bijna energieneutrale huizen (Energie-Index <0,7 of EPC <0,19).

Rekenvoorbeeld rentekorting Triodos

Als je bij Triodos een hypotheek afsluit voor 20 jaar vast (met een standaard hypotheekrente van 4,10%) en je komt in aanmerking voor rentekorting (van 0,2%), dan bespaar je gemiddeld €58,- bruto per maand. De gemiddelde landelijke prijs van een energielabel is €197,-. Dit betekent dat je je energielabel in slechts 4 maanden hebt terugverdiend en je daarna jaarlijks tot wel €696,- bespaart.

ASN Bank – Hypotheekrentekorting 0,1%

In de volgende gevallen krijg je hypotheekrentekorting:

 • Je sluit een hypotheek af en financiert je energiebesparende maatregelen met het leningdeel ASN Duurzaam Wonen;
 • Je sluit een ASN Hypotheek af op een nieuw te bouwen woning;
 • Je sluit een ASN Hypotheek af op een woning met een definitief energielabel A of hoger.

Rekenvoorbeeld rentekorting ASN Bank

Als je bij ASN Bank een hypotheek afsluit voor 20 jaar vast (met een standaard hypotheekrente van 4,55%) en je komt in aanmerking voor rentekorting (van 0,1%), dan bespaar je gemiddeld €5,26,- bruto per maand. De gemiddelde landelijke prijs van een energielabel is €197,-. Dit betekent dat je je energielabel in slechts 38 maanden hebt terugverdiend en je daarna jaarlijks tot wel €63,12,- bespaart.

De volgende hypotheekaanbieders belonen een groen energielabel ook met hypotheekrentekorting:

 • ASR
 • Attens Hypotheken
 • Florius
 • Lot Hypotheken
 • Obvion
 • Van Lanschot
 • Vista Hypotheken
 • Woonnu

Ben jij nou overtuigd en wil je je energielabel aanvragen? Vergelijk via onze website alle adviseurs in jouw omgeving en kies voor jou de beste adviseur.

Disclaimer: aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De berekeningen in dit artikel zijn op basis van de rentetarieven van 10 maart 2023 (10-03-2023). Woninglabel.nl, de auteur en/of aan deze website gelieerde personen kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het gebruik van de informatie in dit artikel. Hoewel dit artikel met de grootste zorg is samengesteld, kunnen geen garanties worden gegeven met betrekking tot de volledigheid, de actualiteit en de juistheid van de weergegeven informatie.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?