Placeholder

Hoe zwaar weegt het energielabel mee in de verkoopprijs van mijn woning of bedrijfspand?

Hoe zwaar je energielabel meeweegt in de verkoopprijs van je woning of bedrijfspand is sterk van de situatie afhankelijk. Een beter energielabel kan de waarde van je woning of bedrijfspand doen stijgen en kan ook de verkoop van je gebouw doen versnellen.

De verkoopprijs voor een woning ligt in Nederland gemiddeld €6.000 hoger bij een groener energielabel. Dit is gebaseerd op een gemiddelde stijging van 2% in de verkoopprijs bij een energielabel van één stap hoger dan voorheen. Bij drie stappen of meer neemt de verkoopprijs gemiddeld toe met 3,8% of hoger. Met een gemiddelde woningwaarde van €297.000 in juni 2022 vertaalt zich dit in een toename in de verkoopprijs van gemiddeld €11.300 of hoger.

Toch is de locatie van je gebouw sterk afhankelijk in de stijging van de verkoopprijs. Zo zal de woningwaarde een stuk minder hard stijgen in Amsterdam bij het opwaarderen van een B- of C-label naar label A. Daar stijgt de woningwaarde met maximaal 2,21%. Met een gemiddelde woningwaarde in Amsterdam van €499.520 vertaalt zich dit in een toename in de verkoopprijs van maximaal €11.040.

Nu is de hamvraag natuurlijk: loont het op de lange termijn om te verduurzamen? Het antwoord daarop is volmondig ja. Gemiddeld genomen worden woningen met een A, B of C-label regelmatig voor €4.000 tot €6.000 meer verkocht dan woningen met een lager energielabel. Een beter energielabel trekt kopers ook makkelijker over de streep, aangezien de energiekosten in te schatten zijn.

Wil je weten hoe je je woning verder verduurzaamt? Lees dan ons artikel waarin we 5 manieren beschrijven om je energielabel te verhogen.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu