Placeholder

Hoe verkoop ik mijn huis met energielabel G?

24 March 2023Jelmer Jasken

Een woning dient tegenwoordig minimaal energielabel C te hebben om de interesse van kopers te wekken. Niemand wil namelijk geconfronteerd worden met torenhoge energierekeningen. We vroegen Rink Dobbenga, makelaar bij Bieden & Wonen Utrecht hoe zij de invloed van het energielabel op de waarde van een woning ervaren.

Verduurzamen van woningen steeds belangrijker bij verkoop

Voor veel woningeigenaren zijn de energiekosten in het laatste kwartaal van 2022 een groot probleem geworden. Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen wakker geschud en realiseren ze zich financiele risico’s te lopen, mits ze niets doen om hun woning te verduurzamen. Volgens Rink Dobbenga hechten woningzoekers steeds meer waarde aan het energielabel bij de koop van een woning. In enkele gevallen ziet hij zelfs dat het energielabel een doorslaggevende factor kan zijn in het zoek- of keuzeproces. “Daarbij zien we ook dat kopers steeds vaker informeren naar het werkelijke energieverbruik (hoeveelheid kWh / m3 / Gj), in plaats van naar de maandbedragen in euro’s. De meeste kopers zullen namelijk bij een verhuizing een nieuw energiecontract moeten gaan afsluiten.” In sommige gevallen kun je je lopende energiecontract meenemen en dat is interessant om te onderzoeken.

Zo hoor je steeds vaker dat verschillende banken op korte termijn willen stoppen met het financieren van de aankoop van woningen met slechte energielabels. Er zijn in Nederland nog steeds veel woningen of bedrijfspanden met slechte energielabels. Met name in de oudere en economisch zwakkere wijken. Als men een woning met slechte energieprestaties wil verkopen, moet er dus flink geinvesteerd worden in verduurzaming. Waar haalt men dan zoveel geld vandaan?

Energielabel koppelen aan maximale hypotheek

Minister Hugo de Jonge, onze minister Volksverhuizing en Ruimtelijke Ordening, kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij het energielabel van een woning wil gaan koppelen aan een maximale hypotheek. Het voorstel houdt in dat als je vanaf 2024 een slecht geisoleerde woning koopt, je dan minder hypotheek van je bank ontvangt dan wanneer je een energiezuinige woning koopt. “Ik ben geen voorstander van dit voorstel, omdat er in deze krappe woningmarkt gewoon soms geen alternatief is”, aldus Rink van Bieden & Wonen. Het ontmoedigen van de aankoop van woningen met een slecht energielabel lijkt hem dan ook de verkeerde route. Rink ziet meer heil in het positief benaderen van verduurzamingsmaatregelen of juist het stimuleren hiervan door extra leningen toe te staan, mits deze worden ingezet om te verduurzamen.

Dit als uitbreiding van de bestaande initiatieven waarbij banken woningen die zijn verduurzaamd een hypotheekrentekorting verlenen. Als je minimaal energielabel A of hoger hebt, dan kun je in aanmerking komen voor deze rentekorting. De duurzaamheid van je huis wordt bepaald op basis van je Energielabel, Energie-Index en/of EPC-norm. De exacte bepaling hiervan verschilt per geldverstrekker. Dit zou door de overheid verder gestimuleerd kunnen worden om de verduurzaming verder aan te drijven.

Huis met slecht energielabel staat langer te koop

Er zijn veel huishoudens die moeite hebben om van energielabel G naar label C te gaan. Gemiddeld kost dit al gauw zo’n €15.000,- en leidt tot grote problemen. De laatste maanden is te zien dat energiezuinige woningen sneller worden verkocht. Over het algemeen gaat het tot en met energielabel D/C nog redelijk goed, maar woningen met een slechter energielabel staan duidelijk langer te koop. “Uiteindelijk hebben wij nog steeds te maken met een krapte op de woningmarkt, de nieuwbouw blijft achter en zal in de toekomst door de gestegen bouwkosten (materialen en lonen) en CO2-problematiek zeker niet goedkoper worden dan de reeds bestaande woningen. Het loont dus nog steeds om een bestaande woning te kopen en deze te verduurzamen”, aldus Rink van Bieden & Wonen.

Rink merkt dat de animo voor woningen met een hoog energieverbruik, energielabels E, F en G lager is, met name als het werkelijke energieverbruik niet inzichtelijk is. “Op het moment dat je het energieverbruik van de huidige bewoners op basis van het feitelijk gebruik van de woning goed in kaart brengt. Kun je een realistische inschatting maken wat het energie verbruik voor de nieuwe eigenaar zal zijn. Dat helpt om een juiste afweging te maken. Hoe minder de onzekerheid voor de koper, hoe groter de verkoopkans.” Ook hier is de afweging van de klant: wat is er nodig om een aantal verduurzamingsstappen te doen en wat zijn de kosten hiervan.

“Hoe minder de onzekerheid voor de koper, hoe groter de verkoopkans.”

Verscheidene makelaars adviseren de verkopers van huizen met een hoog verbruik om de verkoopprijs te verlagen. Volgens Rink hangt dit af van het type woning, de algehele staat van onderhoud, alsmede de benodigde investering voor verduurzaming. Er wordt in een aantal gevallen zeker een lagere prijs geadviseerd.

Uitdagingen bij verduurzamen woning

Om de verduurzamingstappen uit te voeren kan het vinden van aannemers voor het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen een hele opgave zijn. Het duurt vaak maanden voordat er ruimte in de planning is. Het komt dan ook niet vaak voor dat verkopers nog zoveel moeite doen – of kunnen doen – om het energielabel nog te verbeteren.

Tips voor de nieuwe kopers: verduurzamen doe je op basis van het zogenaamde ‘trias energetica’ principe (logische vervolgstappen). Je begint met het minimaliseren van het energieverbruik door alerter te zijn op het eigen gebruik en o.a. te (na)isoleren waar nodig. Vervolgens ga je gebruik maken van duurzame energie, bijvoorbeeld door middel van het inzetten van een (hybride) warmtepomp. Als laatste kijk je naar hoe je eventueel hernieuwbare energie kunt inzetten. Een veelgemaakte fout is dat men een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, zonder eerst goed te isoleren.

Groeiend bewustzijn energiekosten

Het bewustzijn van de hoge energiekosten van woningen met een slecht energielabel groeit nog steeds. Dat blijkt ook uit het aantal zoekopdrachten op Funda. Het energielabel is al langere tijd wettelijk verplicht van de overheid. Bij verkoop, verhuur of nieuwbouw van een woning of bedrijfspand is een energielabel vereist. Bovendien is het vermelden van een geldig energielabel in advertenties, zoals op Funda, ook verplicht.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
7 November 2024

Waarom een groen energielabel jouw woningkeuze beïnvloedt

Placeholder
8 October 2024

Open Huizen Dag zet in op meer bezoekers en aanbod

Placeholder
2 October 2024

Eerste vereenvoudigde energielabels (VEL) uit 2015 verlopen in 2025

Placeholder
26 August 2024

De ontwikkelingen in de prijs en levertijd van energielabels in Nederland