Placeholder

Kantoorpanden label C: regel dit voor 2023

22 June 2022Jelmer Jasken

Eigenaren van kantoorpanden moeten vóór 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Heb je dit label niet op tijd op zak? Dan dreigt een fikse boete en mogelijk zelfs sluiting van het kantoorpand. Voldoet jouw kantoorpand van 100m2 of meer nog niet aan energielabel C? Dan kun je in 2022 nog een aantal maatregelen treffen.

Isoleren

Bij nieuwe kantoorpanden is goede isolatie al grotendeels aanwezig. Maar veel kantoorpanden moeten nog verder verduurzaamd worden. Heeft jouw kantoorpand nog geen label C, dan zul je ook goede isolatie in acht moeten nemen. Het goed isoleren van de spouwmuren gaat veel warmte- en koudeverlies tegen. Ook de warmtewaterleidingen en ventilatiekanalen moeten goed geïsoleerd worden als je hier warmte- en koudeverlies wilt tegengaan.

Tijdsschakelaar toepassen

Het plaatsen van een tijdsschakelaar op je verlichting kan veel energie besparen. Daarnaast is het ook handig om een tijdsschakelaar op je ventilatie- en stookinstallaties te plaatsen, zodat er buiten kantooruren geen overbodige energie wordt verbruikt.

Kies ook voor een energiezuinige ventilator. Daarnaast kan het toepassen van een cascaderegeling interessant zijn. Een cascaderegeling is een los apart onderdeel in de centrale elektrische besturingskast, die het aantal vollasturen omlaag brengt door de ventilatoren af te schakelen. Dit werkt als volgt: als een kantoorruimte maximaal bezet is draaien de ventilatoren ook maximaal. Bij een minder dan maximale bezetting van de kantoorruimte is dit uiteraard niet nodig. De cascaderegeling stuurt de ventilatoren door middel van een tijdsbepaling, meting van het CO2-gehalte en/of aanwezigheidsdetectie.

Een warmteterugwinsysteem kan ook veel energie besparen voor je kantoorpand. Bij een warmteterugwinsysteem wordt de warmte van de uitgaande ventilatielucht opnieuw gebruikt voor het voorverwarmen van ingaande ventilatielucht.

Zuinige verlichting

Voor de buitenverlichting en verlichting van ruimtes die weinig worden gebruikt kun je bewegingssensors toepassen. Daarnaast kun je voor zowel buitenverlichting als reclameverlichting schemer- en tijdschakelaars toepassen. Daarnaast is het verstandig om overal ledverlichting toe te passen, aangezien dit type verlichting 5 keer minder stroom verbruikt dan halogeenverlichting.

Goede beglazing

Het vervangen van enkel of dubbel glas voor hoogrendementsglas zal ook veel energie besparen. Als je kozijnen ook vervangen moeten worden kun je het beste voor HR+++ glas kiezen. Dit type glas is driedubbel glas en isoleert het allerbeste, maar heeft een apart type kozijn nodig. HR++ glas past gewoon in je huidige kozijn en isoleert ook al veel beter dan regulier dubbel glas.

Financieren

Leuk al die maatregelen, maar uit welke spaarpot moeten ze betaald worden? Er zijn verschillende mogelijkheden voor bedrijven om financiering te regelen. Alle mogelijkheden lees je hier.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
7 December 2023

Ontvang nu 10% korting op je Maatwerkadvies opleiding bij Kader Academy

Placeholder
4 December 2023

Aanzienlijke prijsdaling zorgt voor een verkorte terugverdientijd van zonnepanelen

Placeholder
1 December 2023

Nederlandse koopwoningen duurzamer dan verwacht

Placeholder
28 November 2023

Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede