Placeholder

Biobased Hypotheek: Extra Lage Rente bij Triodos

7 June 2022Jelmer Jasken

Triodos Bank heeft afgelopen week als eerste Nederlandse geldverstrekker een hypotheek gelanceerd waarbij de materiaalkeuze van jouw woning de rente beïnvloedt. Is jouw huis (deels) gebouwd van hout, stro en vlas? Dan kun je vanaf nu bij Triodos een Biobased Hypotheek afsluiten tegen extra lage rente.

“Er zijn volop alternatieven voor beton, staal en steenwol”, zegt directeur Hypotheken Jeroen Pels. “Door bouwen met hout, stro en vlas financieel te stimuleren, hopen we dat deze materialen concurrerender worden.”

Wanneer kom ik precies in aanmerking?

Bij de Biobased Hypotheek wordt rekening gehouden met de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de gebruikte materialen voor jouw gebouw. De waarde kun je terugvinden in de Omgevingsvergunningaanvraag. Er geldt: hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer je gebouw. In Nederland is een MPG-waarde van 0,8 of lager verplicht voor alle nieuwbouw. Triodos verwacht echter dat deze maximumwaarde snel zal worden verlaagd naar 0,5.

Heeft jouw woning minimaal energielabel A+++ of A++++ en een MPG-waarde van 0,45 of lager? Dan kom je in aanmerking voor de extra lage rente bij Triodos.

Er zijn uitzonderingen voor huizen die toch een hogere MPG-waarde hebben. Je kunt dan alsnog in aanmerking komen voor de Biobased Hypotheek, bijvoorbeeld als je een houtbouw woning hebt.

De kleine lettertjes

De extra lage hypotheekrentetarieven gelden alleen als je een hypotheek afsluit die lager of gelijk is aan 60% van de marktwaarde van jouw woning. Daarnaast bieden sommige andere hypotheekverstrekkers een lagere rente voor een soortgelijke periode. Dit geldt ook voor huizen die lager scoren dan energielabel A+++.

Verdiep je voor het afsluiten van de Biobased Hypotheek dus goed in de mogelijkheden. Zo kom je bij meerdere geldverstrekkers in aanmerking voor hypotheekrentekorting, afhankelijk van de duurzaamheid van jouw woning. Hier lees je meer over hypotheekrentekorting en wanneer jij daarvoor in aanmerking komt.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
16 July 2024

EnergielabelMonitor biedt inzicht in energielabels van panden in alle Nederlandse gemeenten

Placeholder
8 July 2024

Natuurlijke ventilatie in je huis voor een gezond binnenklimaat

Placeholder
1 July 2024

Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

Placeholder
10 June 2024

7 slimme tips voor duurzaam en milieuvriendelijk wonen