Placeholder

Heb ik een energielabel nodig voor mijn vakantiewoning of recreatiewoning?

Ben jij eigenaar van een vakantie- of recreatiewoning? Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht dat alle vakantie- en recreatiewoningen zijn voorzien van een energielabel. Dit betekent dat de beheerders en eigenaren van deze woningen tot die tijd de mogelijkheid hebben om een geregistreerd energielabel aan te vragen en aan de verplichtingen te voldoen.

Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of de vakantie- en recreatiewoningen een verplicht label hebben. Als de vakantie- en recreatiewoningen tegen die tijd nog geen energielabel hebben, maar het label wel verplicht is, riskeer je een boete.

Uitzonderingen energielabel vakantiewoning

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze verplichting. Zo is er geen energielabel vakantiewoning nodig voor:

  1. Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenvergoeding.
  2. Vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2, zoals een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.
  3. Gebouwen die niet langer dan twee jaar in gebruik zijn.
  4. Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
  5. Woningen die in totaal minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet.

Overweeg je om een energielabel aan te vragen voor je vakantiewoning of recreatiewoning? Controleer eerst in welke categorie jouw vakantie-/recreatiewoning valt. In de meeste gevallen wordt het beschouwd als een vrijstaande woning. Twijfel je hierover? Kijk dan op onze pagina voor de verschillende type woningen. Een geschikte energielabel-adviseur voor jouw recreatie- of vakantiewoning vind je in onze vergelijker!

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu