Placeholder

Zo wil Jetten forse opschaling van warmtepompen realiseren

30 June 2022Jelmer Jasken

Rob Jetten stuurde afgelopen maand zijn actieplan hybride warmtepompen 2022 t/m 2024 naar de Tweede Kamer. In dit actieplan legt Jetten uit wat momenteel de belemmeringen voor de opschaling van warmtepompen zijn. Ook legt Jetten uit hoe hij deze belemmeringen wil gaan wegnemen.

Belemmeringen

Jetten stipt vier belemmeringen voor forse opschaling van hybride warmtepompen aan:

  1. Bekendheid bij consumenten en installateurs;
  2. Communicatie;
  3. Kosten van een hybride warmtepomp;
  4. Productie- en installatiecapaciteit.

Bekendheid bij consumenten en installateurs

Volgens Jetten is de bekendheid van de hybride warmtepomp bij zowel consumenten als installateurs te laag. Het imago van de warmtepomp is daarom niet voldoende positief en er is niet genoeg vertrouwen.

De Tweede Kamer wil gebrek aan kennis onder meer gaan aanpakken door een jaarlijkse rapportage en publicatie van de verkoopaantallen te laten publiceren. In zo’n rapportage moeten ook de ontwikkeling van productie- en installatiekosten en de CO2-reductie bijdrage worden vastgesteld. De verantwoordelijken voor publicatie van deze informatie zijn de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Wil je weten hoe een warmtepomp werkt en wat zoiets voor jou gaat kosten? Lees dan ons artikel over warmtepompen.

Communicatie

Er is veel informatie over warmtepompen te vinden op internet, maar deze informatie is soms onduidelijk of tegenstrijdig. Om die reden zijn er veel mensen die alsnog voor een traditionele gasketel kiezen, terwijl de hybride warmtepomp voor veel mensen een beter alternatief is.

De Tweede Kamer wil ervoor zorgen dat er meer duidelijke informatie beschikbaar is over het nut van warmtepompen. Dit wordt onder meer aangepakt door middel van een publiekcampagne. De publiekcampagne voor de hybride warmtepomp wordt in de periode 2022 tot en met 2024 ingezet.

Kosten van een hybride warmtepomp

Veel consumenten vinden de aanvankelijke investering in een warmtepomp tegenover de cv-ketel fors. Met de stijgende gasprijzen verschuift dit oordeel wel al enigszins, omdat mensen op zoek gaan naar een alternatief voor gas. We spreken bij warmtepompen over terugverdientijden van investeringen en ook dit is aantrekkelijk voor de consument.

Jetten stelt voor om de warmtepomp verder financieel toegankelijk te maken. Het doel is om de arbeidstijd voor installatie van de hybride warmtepomp terug te brengen naar één werkdag. Om dit te kunnen bereiken zijn er afspraken tussen installatiebedrijven en fabrikanten nodig op de volgende vlakken:

  • Productontwikkeling;
  • Standaard protocol voor uitlezen van informatie over werking van de installatie;
  • Interoperabiliteit tussen diverse componenten (van verschillende fabrikanten) voor hybride installatie;
  • Naar analogie hr-ketel inrichten van 1ste, 2de en 3de lijn after-sales support voor zowel klant als adviseur.

Het streven is om de fabricagekosten t.o.v. het prijsniveau van de warmtepomp van 2021 met 40% te verlagen.

Jetten stipt echter niet het tekort aan materialen voor de warmtepomp aan. Zo is er een groot gebrek aan computerchips die nodig zijn voor de halfgeleiders in de warmtepomp.

Productie- en installatiecapaciteit

Er zijn momenteel te weinig vakbekwame warmtepompmonteurs. Grote opschaling van installatie is daarom op dit moment niet te realiseren. Jetten wil dit verhelpen door enerzijds installatietijden te verkorten. Anderzijds moet er een driejaarlijks (2022-2024) gezamenlijke branche-campagne worden georganiseerd. Het doel hiervan is om technisch vakbekwaam personeel bij en om te scholen.

Start jouw vergelijking

Van gecertificeerde adviseurs op prijs, levertijd en beoordeling.

compare-image

Meer labelnieuws

Placeholder
4 December 2024

Een dalende hypotheekrente: wat betekent dit voor huizenkopers?

Placeholder
27 November 2024

Huiseigenaren hebben veel klachten over de warmtepomp

Placeholder
18 November 2024

Nederlandse huishoudens en bedrijven investeren fors in duurzame energie

Placeholder
15 November 2024

Wat is de waardestijging van een energielabel echt waard?