Placeholder

Nog minder vergunningen verleend voor nieuwbouwhuizen

20 November 2023Jelmer Jasken

Onlangs hebben we een artikel gepubliceerd over de woningmarkt in het derde kwartaal. Nu kijken we naar het feit dat er in datzelfde kwartaal van dit jaar 11.200 vergunningen zijn afgegeven voor nieuwbouwhuizen. 

Dat is een daling van 27% ten opzichte van het vorige kwartaal, wat resulteert in het laagste aantal vergunningen in jaren voor nieuwbouwprojecten. Het CBS meldt dat er ook in het tweede kwartaal een kleine afname was in vergunningen voor nieuwbouwhuizen. 

Trend in verstrekte vergunningen voor nieuwbouwhuizen

Het aantal verstrekte vergunningen voor nieuwbouwhuizen geeft een indicatie van hoeveel nieuwe woningen er in de komende jaren zullen worden gebouwd. Gemiddeld duurt het zo’n twee jaar tussen het verlenen van de vergunning en de voltooiing van de bouw. 

Daling in vergunningen nieuwbouwhuizen

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vermoedt dat de daling door verschillende factoren wordt veroorzaakt. Ten eerste kampt de bouwsector met een tekort aan materialen en personeel, waardoor projecten moeizaam van start gaan. Ten tweede beperkt de hogere hypotheekrente het biedvermogen van huizenkopers, waardoor projectontwikkelaars twijfelen of ze de bouwkosten kunnen terugverdienen Ten derde lijkt de stikstofproblematiek volgens Van Mulligen ook een rol te spelen.

Lees ook: Is het tijd om massaal te investeren in de verduurzaming van je woning?

Impact van vergunningstekort op doelstelling

Het ‘bescheiden’ aantal verstrekte vergunningen is een teleurstelling voor het demissionaire kabinet, dat zich ten doel heeft gesteld om jaarlijks zo’n 100.000 woningen te realiseren om het tekort aan woningen terug te dringen. Echter, tot nu toe zijn er in de eerste drie kwartalen slechts ongeveer 40.000 vergunningen verleend. Kunnen ze nog 60.000 vergunningen verlenen in het laatste kwartaal? Dat zou een positieve ontwikkeling zijn, maar de kans hierop lijkt erg klein. 

Voorspellingen voor de bouwsector

Recentelijk heeft ook ABN AMRO verwachtingen uitgesproken voor de bouwsector. Deze bank voorspelt een afname van 2,5% in het komende jaar. Vooral architecten, groothandels en fabrikanten van bouwmaterialen zullen volgens de bank moeilijkheden ondervinden. 

De hogere hypotheekrente is een van de factoren die de neerwaartse trend in de bouwsector voor het komende jaar veroorzaakt. Bovendien bemoeilijkt de hoge rente investeringen van bedrijven in nieuwbouwprojecten.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
1 December 2023

Nederlandse koopwoningen duurzamer dan verwacht

Placeholder
28 November 2023

Subsidie voor isolatie tegen energiearmoede

Placeholder
27 November 2023

Niet veel Nederlanders zijn bekend met de terugverdientijd van een warmtepomp

Placeholder
24 November 2023

Stijgende populariteit van energiezuinige woningen stimuleert verkoopprijzen