Placeholder

Is het tijd om massaal te investeren in de verduurzaming van jouw woning

17 November 2023Jelmer Jasken

Vanaf januari van het komende jaar krijgt de duurzaamheid van je woning een nog grotere rol toebedeeld. Vooral als je van plan bent een huis te kopen, te verkopen of te investeren in verduurzaming. 

Hoeveel je kunt lenen voor deze doeleinden hangt af van het energielabel van de woning. Het belang van het energielabel neemt dus steeds meer toe. In dit artikel vind je drie vragen over deze aanstaande verandering. 

1. Stijgt de prijs van woningen met een gunstig energielabel?

Wie komend jaar een hypotheek afsluit voor een huis met energielabel C of hoger, krijgt de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen dan voor een woning met een minder gunstig energielabel. Sommigen stellen dat deze extra leenmogelijkheid voor milieuvriendelijke huizen de prijzen opdrijft, maar daarover bestaat discussie. 

Slechts een kleine groep mensen leent het maximale bedrag voor een woning. Extra lenen betekent meer maandelijkse lasten voor de huiseigenaar, vooral om de hogere hypotheek af te lossen. Aan de andere kant kan een goed geïsoleerd huis de maandelijkse stookkosten verlagen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet zo min mogelijk maandelijkse kosten. 

Volgens vastgoedexpert Peter Boelhouwer zullen bestaande huizen met een groen energielabel naar verwachting inderdaad duurder worden. Voor nieuwbouwhuizen denkt hij dat het effect van dit beleid pas op lange termijn merkbaar zal zijn.

Nieuwbouwhuizen zijn over het algemeen al energiezuiniger en hebben daardoor vaak groenere energielabels. Daardoor is het mogelijk om tot wel €50.000,- extra te lenen voor deze woningen, waardoor financiering gemakkelijker wordt. 

Verandering rondom energielabels en hypotheken

Elk jaar past de overheid de regels voor het afsluiten van een hypotheek aan, gebaseerd op onafhankelijk advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgend jaar wordt de duurzaamheid van een woning cruciaal.

Demissionair minister De Jonge (Wonen) heeft aangekondigd dat het energielabel invloed zal hebben op de hoogte van een lening. Voor een duurzaam huis zal men straks meer kunnen lenen vanwege de verwachte lagere energiekosten. Dit kan tot een aanzienlijk verschil leiden in de leencapaciteit.

Wie zijn woning wil verduurzamen, kan juist meer lenen als het energielabel lager is. Er valt namelijk meer winst te behalen door te investeren in verduurzaming. Is het tijd om massaal te investeren in de verduurzaming van jouw woning?

2. Wat is de impact van energielabels E, F en G op de woningwaarde?

Voor woningen met energielabel E, F of G geldt dat er geen extra lening mag worden verkregen, in tegenstelling tot woningen met groene energielabels. Diverse experts op de woningmarkt voorspellen daardoor een grotere kloof in prijzen tussen deze woningen. Boelhouwer denkt dat niet-energiezuinige huizen relatief in waarde zullen dalen.

Aan de andere kant wordt niet direct verwacht dat tochtige huizen in waarde zullen dalen. Door sterke loonstijgingen en de krapte op de woningmarkt zullen de huizenprijzen weer stijgen. Echter, de stijging kan minder uitgesproken zijn bij woningen met een slecht energielabel.

Er bestaat ook een mogelijkheid dat de leenmogelijkheden voor woningen met een minder groen energielabel afnemen. Het Nibud wil waarschijnlijk voorkomen dat iedereen ongelimiteerd kan lenen, waardoor de extra leenmogelijkheden voor gunstige energielabels elders gecompenseerd moeten worden.

De invloed van een energielabel op de woningwaarde is niet altijd uniform. In een klein appartement heeft het label mogelijk minder impact op de maandelijkse energiekosten dan in een groot vrijstaand huis, waar de energiekosten sowieso al hoger liggen. Bij zo’n vrijstaande woning kan het energielabel echter weer meer invloed hebben op de waarde van het huis. 

3. Is het tijd om massaal te investeren in de verduurzaming van je woning?

De nieuwe hypotheeknorm laat ook toe om extra te lenen voor woningen met een lage energielabel, specifiek voor verduurzamingsdoeleinden. Op die manier kunnen huiseigenaren een duwtje in de rug krijgen om het energielabel van hun woning te verbeteren. Voor woningen met de laagste energielabels is een extra lening van €20.000,- beschikbaar.

Dit bedrag biedt een mooie gelegenheid om te investeren in de verduurzaming van woningen. Het kan potentiële kopers helpen om de benodigde financiële middelen te verkrijgen. Deskundigen zijn echter van mening dat €20.000,- mogelijk niet toereikend is om een volledig huis te verduurzamen. Bovendien is lang niet iedereen bereid geld te lenen voor zaken als dakisolatie, een warmtepomp en dubbelglas.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland