Placeholder

Het kabinet wijzigt hypotheekregels vanaf 2024

3 November 2023Jelmer Jasken

Het kabinet past vanaf 2024 de Nederlandse hypotheekregels aan, waardoor er belangrijke veranderingen op komst zijn. Als je van plan bent een goed geïsoleerd huis te kopen, kun je vanaf volgend jaar meer lenen.

Het verschil kan oplopen tot wel €50.000,-. Bovendien krijgen alleenstaanden meer leenruimte, en oud-studenten die extra studieschuld aflossen, kunnen ook meer hypotheek krijgen vanaf 2024.

Het kabinet introduceert deze veranderingen in hypotheekregels, om huishoudens in staat te stellen op een ‘verantwoorde’ manier een hogere hypotheek af te sluiten, vooral als het energieverbruik in een woning lager is of als er energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Het kabinet maakte in een nieuwsbrief bekend dat er een nieuwe Kamerbrief is verschenen over de nieuwe hypotheekregels.

Meer lenen door wijziging hypotheekregels

Vanaf 1 januari 2024 zal de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens deels afhangen van het energielabel van de woning. Hypotheekverstrekkers verstrekken meer geld voor woningen met een beter energielabel dan voor woningen met een slecht energielabel. Dit bedrag varieert van €5.000,- voor energielabels C en D tot €50.000,- voor nul-op-de-meter-woningen. Het energielabel krijgt daardoor zeker invloed op de hypotheekregels van een woning, zoals eerder besproken in ons artikel over goed geïsoleerde woningen. 

Het verduurzamen van een woning

Daarnaast wordt het ook mogelijk om meer te lenen voor het verduurzamen van woningen met slechte energielabels vanaf begin 2024. Het maximale bedrag dat hypotheekverstrekkers voor energiebesparende maatregelen mogen lenen voor woningen met energielabel E, F en G is €20.000,-.

Tegemoetkoming voor oud-studenten

Ook oud-studenten met een studielening kunnen profiteren van de nieuwe hypotheekregels. Vanaf volgend jaar wordt de impact van een studielening op het afsluiten van een hypotheek aangepast. Hierbij wordt niet meer gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld, maar naar wat iemand maandelijks terugbetaalt. Wie extra heeft afgelost op zijn studieschuld, kan daardoor meer lenen.

Wijzigen hypotheekregels ook gunstig voor alleenstaanden

De overheid versoepelt tot slot ook de hypotheekregels voor alleenstaanden. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste €28.000,- kunnen straks tot wel €16.000,- extra lenen. Deze wijzigingen in de hypotheekregels bieden nieuwe mogelijkheden voor huizenkopers en kunnen aanzienlijk voordeel opleveren bij het afsluiten van een hypotheek. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
17 May 2024

Alles wat je moet weten over een zonneboiler

Placeholder
15 May 2024

5 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen

Placeholder
15 May 2024

Je huis verduurzamen tot energielabel A++++

Placeholder
6 May 2024

Wel of geen elektrische warmtepomp in Midden-Nederland