Placeholder

Analyse woningmarkt Q3 2023: huizenprijzen stijgen

13 October 2023Jelmer Jasken

In het derde kwartaal van 2023 heeft de Nederlandse huizenmarkt opnieuw een stijging van de verkoopprijzen ervaren, vergeleken met de voorgaande drie maanden. De huizenprijzen stijgen. Volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars bedroeg de gemiddelde prijs voor een woning die tussen juli en september werd verkocht, €422.000 euro.

Deze prijsstijging van 1,7% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 is opmerkelijk, gezien de prijsdaling van 1,7% in dezelfde periode van 2022.

De huizenmarkt in Q3

Bestaande bouw:

  • Gemiddelde prijs: €422.000 euro;
  • Stijging van 1,7% ten opzichte van Q2 2023;
  • Daling van 1,7% ten opzichte van Q3 2022.

Nieuwbouw:

  • Gemiddelde prijs: €474.000 euro;
  • Stabiliteit in vergelijking met Q2 2023;
  • Daling van 5,3% ten opzichte van Q3 2022.

De stijging in huizenprijzen heeft geleid tot een interessante dynamiek op de huizenmarkt. Ongeveer anderhalf jaar geleden waren potentiële kopers terughoudend, waardoor huizen langer te koop stonden en er ruimte was voor prijsonderhandelingen. De situatie is echter veranderd, met toenemende druk op kopers. Berichten vanuit verschillende bronnen wijzen erop dat kopers nu weer bereid zijn om boven de vraagprijs te bieden. Resulterende in dat huizenprijzen weer stijgen.

Hoewel de huidige situatie nog niet te vergelijken is met de huizengekte van de jaren voor 2022, blijkt uit gegevens dat in het derde kwartaal van 2023 ongeveer 45% van de verkochte woningen boven de vraagprijs werd verkocht. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, toen dit percentage iets minder dan 40% was. In dezelfde periode vorig jaar werd 66% van de verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht, wat aantoont dat de markt zich in een dynamische fase bevindt.

Huizenmarkt in beweging: huizenprijzen stijgen

In samenspraak met de seizoensgebonden rust die traditioneel wordt gezien in het derde kwartaal, blijft de Nederlandse huizenmarkt evolueren. De stijgende prijzen, vooral in de bestaande bouw, weerspiegelen het hernieuwde vertrouwen van kopers in de markt. Het fenomeen van overbieden, hoewel nog niet op het niveau van voorgaande jaren, wijst op een groeiende concurrentie onder kopers. Daar komt bovenop dat vooral jonge huizenkopers steeds vaker zaken doen op de krappe huizenmarkt, zoals te lezen is op een recent bericht van NU.nl. Dat is een goede ontwikkeling vinden wij. 

Deze ontwikkelingen illustreren de veerkracht van de huizenmarkt in Nederland, die zich aanpast aan veranderende economische omstandigheden en marktdynamiek. Het is belangrijk voor zowel kopers als verkopers om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en zich aan te passen aan de snel veranderende omstandigheden. Ook het energielabel zal zich meer en meer gaan bemoeien met de woningmarkt. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu

Meer labelnieuws

Placeholder
12 April 2024

Rabobank biedt haar hypotheekklanten een unieke kans op gratis energieadvies en isolatiebudget

Placeholder
12 April 2024

Wat zijn de voordelen van triple glas (hr+++ glas)

Placeholder
20 March 2024

Publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel te verhogen

Placeholder
8 March 2024

Wat is het klimaatlabel voor woningen?